Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Kurulu Sonuçlandı

Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Kurulu Sonuçlandı

Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Kurulu SonuçlandıToplantıya cemevlerinden temsilciler ve demokratik kitle örgütlerinin üyeleri katıldı....

A+A-

Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Kurulu SonuçlandıAlevi Vakıfları Federasyonu Genel Kurulu Sonuçlandı

Toplantıya cemevlerinden temsilciler ve demokratik kitle örgütlerinin üyeleri katıldı.

Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) Olağan Genel Kurulu’nu üye kuruluşlardan Haydar Eren Eğitim ve Kültür Vakfı’nda (HAKEV) yaptı. Tuzla Aydınlı Cemevi olarak da bilinen Hakev’de yapılan seçime üye vakıfların başkan ve yöneticileri ile, delegeler, çeşitli cemevlerinden temsilciler ve demokratik kitle örgütlerinin üyeleri katıldı.

Geçmiş dönemlere ait faaliyet ve denetim raporlarının oy birliği ile onaylandığı seçimde genel kurul üyelerine hitap eden Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) Genel Başkanı Mimar N. Doğan Bermek, Alevi kurumsallaşmasının geldiği boyutu, yapması gerekenleri ve Aleviliğe dönük açılımları ele aldı.

Bağlı vakıfların birer cemevi olduğunu ve Alevi inancının ibadet kısmı ile cemevlerinin yoğun bir şekilde ilgilendiğini vurgulayan Bermek, “Biz bir çatı örgütüyüz. Bizim yapmamız gereken asıl çalışma Aleviliğe dönük tarihsel ve bilimsel hedefler olmalıdır. Alevi tarihinin kimi sayfalarını açmalı, geçmişte karanlıkta kalan yönleri aydınlığa çıkarmalıyız. Geçmişimizle ilgili bu çalışmaları yaparken de geleceğimizi de kurgulamalıyız” dedi.

Günümüzde Aleviliğin ciddi bir süreçten geçtiğini belirten Bermek, “İnancımız 1400 yıldır taşına taşına bugüne kadar geldi. Deyişlerle, düvazı imamlarla dirliğini, canlılığını korudu. Şimdi bizlerin asıl ödevi, bu inancı gelecek nesillere aktarmak olmalıdır. Bunun için bilimsel çalışmalara ağırlık vermeli, ileriye dönük ciddi atılımlar yapmalıyız. Okullarda ki din eğitiminden tutun da üniversitelerdeki alan çalışmalarına kadar her konuda yeterli bilgimiz, verimiz, donanımız olmalıdır” diyen Doğan Bermek, Alevi inancının gelecek nesillere aktarılmasında asıl önemli unsurun yetişmiş eleman olduğu gerçeğini dillendirdi.

Federasyonun kurulduğu 3 yıldan bu yanan geçen çalışmalara da değinen Bermek, kimi çalışmalar yapılmasına rağmen yeterli yolu alamadıklarını vurguladı. İstenilen seviyeye ulaşmak, yetişmiş beyin konusunu çözmek için Gazi Cemevi Vakfı ve Kartal Cemevi Vakfı ile Ankara’da Akkav’da “Alevilik Dersleri” verildiğini söyleyen Doğan Bermek, “Bunlar kısmi çalışmalar. Ama bizim daha çok çabalamamız, daha çok yol almamız lazım. Arnavutluk’tan Hindistan’a, Yemen’den Sibirya’ya kadar geniş bir coğrafya da Hak Muhammet Ali sevdalıları var. Aleviler var. Bizlerin önce içimizdeki eksiklikleri gidermemiz, ardından da bu insanlara ulaşmamız sorunlarına eğilmemiz gerekiyor” diyerek AVF’nin farklı dillere çevrilmiş 365 yapraklı duvar takvimi ve alan araştırmaları konusuna dikkat çekti.

Divan Başkanlığı’nı Hüseyin Orhan’ın, yazman üyeliklerini de Vediha Bektaş, Av. Hasan Dülgeroğlu ve Süleyman Kumral’ın yaptığı genel kurulda tek liste ile seçime gidildi. Doğan Bermek başkanlığında ki liste geçerli oyların tümünü aldı.

AVF 2. Başkanı ve Gazi Cemevi Vakfı Başkanı Hıdır Elmas, AVF Genel Sekreteri Muhittin Çalağan, Başkan Yardımcıları Ali Yaldız ve Hamdi Günaydın, Denetleme Kurul Başkanı, Kartal Cemevi Vakfı Başkanı Aziz Aslan, HAKEV Başkanı Haydar Eren, AKKAV Başkanı İsmet Erdoğan ve Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Saçlı’nın da birer konuşma yaptığı genel kurul toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

GERÇEK GÜNDEM - 20 Mayıs 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.