Alevi vatandaşların sorunları için araştırma istemi

Alevi vatandaşların sorunları için araştırma istemi

Alevi vatandaşların sorunları için araştırma istemi CHP, Alevi vatandaşlarının inanç ve kültürlerini yaşamak, yaşatmak ve kendilerini...

A+A-

Alevi vatandaşların sorunları için araştırma istemiAlevi vatandaşların sorunları için araştırma istemi

CHP, Alevi vatandaşlarının inanç ve kültürlerini yaşamak, yaşatmak ve kendilerini ifade etmeleri ile ilgili yakınmalarına neden olan sorunlarının çözümü için Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve arkadaşlarınca TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, sayıları 20 milyondan fazla olduğu tahmin edilen Alevi İslam inancına sahip vatandaşların, inanç ve kültürlerini yaşamak ve yaşatmakta ciddi sorunları olduğu ifade edildi.Alevilerin, tarihte çeşitli kıyımlar ve iftiralara uğradığı, inanç ve kültürlerinin aşağılandığı, dışlandıkları belirtilen önergede, ''Bugün dahi bazıları kasıtlı, bazıları bilgisizlikten kaynaklanan haksız söz, davranış ve yakıştırmalara muhatap olmaktadırlar'' denildi.Önergede, Alevilerin, inanç ve kültürleri ile ilgili, kırıp dökmeden ve yasal sınırlar içinde, yıllardan beri dile getirdikleri taleplerin görmezden gelindiği belirtilerek, şöyle denildi:

''Devletin ilgili kurumları inkarcı anlayışla, İslamın farklı yorumu olan Aleviliği kabul etmeyerek, Alevi vatandaşlarımızı Sünni İslam inancının kurallarını ve geleneklerini kabul etmeye zorlamaktadır. Bu durum, hem Anayasa ve hem de insan haklarına aykırıdır.Cemevlerinin ibadethane sayılması, Sünni İslam inancını ifade eden zorunlu din dersinin kaldırılması veya seçimli olması, Diyanet İşleri Başkanlığının yeniden yapılandırılması, Alevi köylerine cami yapılmasına son verilmesi ve Alevi toplumunun kendilerini ifade etmelerinin önündeki engellerin kaldırılmasına ilişkin başlıca talepler, yıllardan beri bir türlü olumlu karşılanmamış, hak ettiği ilgiyi görmemiştir. Yani, Alevi İslam inancına sahip vatandaşlarımızın, en temel hakları olan inanç ve kültürleri ile ilgili, karşılaştıkları engeller ve sorunlar giderilmediği gibi, tersine gayretler olduğu görülmektedir.''

''ASIL OLAN TALEPLERİN KARŞILANMASIDIR''

Önergede, AK Parti'nin ''Alevi açılımı'' adı altında düzenlediği, Sünni geleneğindeki iftar yemeğinin tartışıldığı bildirildi. Alevi önderleri ve derneklerinin yüzde 98'inin tepkiyle katılmadığı iftar toplantısının, oy hesabı ile Alevi toplumunu bölme ve partiye arka bahçe yaratma çabası olarak değerlendirildiği kaydedilen, ''Gerçek durum da budur. Asıl olan, sorunlardan siyaseten yararlanma değil, hakların ve taleplerin karşılanmasıdır'' denildi.Önergede, bu konuda 22 Mart 2006'da verilen araştırma önergesinin, 22. dönemde ele alınmadığı belirtilerek, Alevi vatandaşlarının, inanç ve kültürlerini yaşamak, yaşatmak ve kendilerini ifade etmeleri ile ilgili yakınmalarına neden olan sorunların ve bu sorunların giderilmesi için alınması gereken önlemlerin tespiti amacıyla Meclis Araştırması açılması istendi.

AA - SABAH - 25 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.