Alevi yemeğine Başbakan daveti, Alevileri böldü: Katılım az olacak

Alevi yemeğine Başbakan daveti, Alevileri böldü: Katılım az olacak

Alevi yemeğine Başbakan daveti, Alevileri böldü: Katılım az olacak       AKP’nin Muharrem ayı sebebiyle aleviler için...

A+A-

Alevi yemeğine Başbakan daveti, Alevileri böldü: Katılım az olacakAlevi yemeğine Başbakan daveti, Alevileri böldü: Katılım az olacak
     
AKP’nin Muharrem ayı sebebiyle aleviler için düzenlediği yarın akşam yapılacak iftar programıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Alevi Dernekleri Federasyonu sözcüsü Metin Tarhan, iftar programına katılımın az olacağını ve Türkiye’de bulunan 279 alevi kuruluşundan yalnızca 8’inin iftara katılacağını öne sürdü.
     
Tarhan yaptığı yazılı açıklamada, iftara katılacak kurumlar arasında Cemevleri Birliği Federasyonu ve buna bağlı 7 dernek ile Abdal Musa Vakfı’nın bulunduğunu söyledi..
     
Tarhan, Alevi Bektaşi Federasyonuna bağlı 148, Alevi Vakıfları Federasyonu’na bağlı 54, Alevi Dernekleri Federasyonu’na bağlı 20 vakıf ve dernek, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile 30 şubesi ve hiçbir federasyona bağlı olmayan Elibeyt Vakfı, Hubyar Vakfı ve Şahkulu Vakfı gibi 19 vakıf ve derneğin iftara katılmama kararı aldıklarını ifade etti.

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alevilerle iftar yemeğinde buluşmaya hazırlanıyor. Eğer, yarın için planlanan buluşma gerçekleşirse ilk kez bir Başbakan, Alevilerin iftar yemeğine katılmış olacak.
     
Pek çok Alevi derneği ise yemeğe katılmama kararı aldı. Bazılarına göre, yemeğe katılacaklar, 'mazisi birkaç ayı geçmeyen tabela örgütleri'.
     
Türkiye'de ilk kez bir Başbakan, Alevilerle iftar yemeğinde buluşacak. Menü belli, ana yemek sebzeli türlü...
     
Sofrada Kerbela'nın yasını tutan Alevi inancı gereği su ve hayvansal ürün bulunmayacak, bıçak kullanılmayacak.
     
Masraflarını Abdal Musa Vakfı'nın üstlendiği yemeğin davetli listesinde yaklaşık 900 kişi görünüyor. Bunların 400'ü protokolden, 500'ü de Alevi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle Alevi inanç önderleri.

10 Ocak 2008 - MİLLİYET

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.