Alevi Yurttaşlara Cemevi Müjdesi

Alevi Yurttaşlara Cemevi Müjdesi

Alevi Yurttaşlara Cemevi Müjdesi Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır’da yaşayan alevi yurttaşlarının en yakın zamanda...

A+A-

Alevi Yurttaşlara Cemevi Müjdesi Alevi Yurttaşlara Cemevi Müjdesi

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır’da yaşayan alevi yurttaşlarının en yakın zamanda bir Cemevi’ne kavuşacağı müjdesini verdi.

Aşure Günü" etkinliğine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, her kültür ve her inancın kendini özgürce ifade etmesi gerektiğini belirterek, Diyarbakır"da yaşayan alevi yurttaşlarının en yakın zamanda bir Cemevi"ne kavuşacağı müjdesini verdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şubesinin düzenlediği "Aşure Günü" etkinliğine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, her kültür ve her inancın kendini özgürce ifade etmesi gerektiğini belirterek, Diyarbakır"da yaşayan alevi yurttaşlarının en yakın zamanda bir Cemevi"ne kavuşacağı müjdesini verdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şubesi tarafından düzenlenen ve yüzlerce Alevi yurttaşın katıldığı "Aşure Günü" etkinliğinde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, her kültürün her inancın kente ayrı bir güzellik kattığını ifade ederek, en yakın zamanda Diyarbakır"da yaşayan Alevi yurttaşların bir Cemevi"ne kavuşacakları müjdesini verdi. Etkinliğe DTP Diyarbakır milletvekillerinden Selahattin Demirtaş, Akın Birdal, Gülten Kışanak, Aysel Tuğluk, DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, ve ilçe belediye başkanlarının yanı sıra sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

"Saygı değer Canlar" diyerek konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “öyle bir felsefe ki; özünde hep ama hep aydınlanma ve aydınlatma olsun. Öyle bir inanç ki, özünde hep ama hep barış olsun, insana dayalı olsun. Ve öyle bir bilgelik ki; hep ama hep mazlumun yanında olsun, zalimin karşısında olsun. İşte Alevilik inancı, işte Alevilik kültürü budur diye düşünüyorum. Bu nedenle de kentimin en saygın dinamiklerinden bir tanesidir bu felsefe, bu inançtır” dedi. Diyarbakır"da bir Cemevi"nin olmayışını bir eksiklik olduğunu kaydeden Başkan Baydemir, “böyle bir kültür kente güzellik katıyor. Her kültür, her inanç kendisini özgürce ifade etmelidir. Kentte Cemevi ve Kültür Merkezi"ne ihtiyaç vardır. Pir Sultan Abdal Kültür Derneğimiz ve ilk kademe belediyelerimizle birlikte dayanışma içerisinde olacağız” dedi. Konuşmasının devamında Başkan Baydemir, “Cemevi"nin projesini çizmek bizden, alt yapısın oluşturma bizden bunu korumakta Canlardan olsun. Gelin hep birlikte böyle bir kültürü, böyle bir felsefeyi kentimiz Diyarbakır"da yaşatalım” şeklinde konuştu.

Ardından söz alan DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, “bizler bu ülkede demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren neferler olarak kendi emeğimizi, kendi lokmamızı bu aşurenin içinde görmek istiyoruz. Oraya emek katmak ve zalimlere karşı, zulmedenlere karşı ezilenlerin yanında her koşulda direnerek kazanacaklarına dair olan umudumuzu bugün bir kez daha tazeliyoruz” dedi.

Aşure direnişin sembolüdür

Aşure üzerinden siyaset yapan kesimlere de seslenen Kışanak “ Bu ülkede aslında zulmü, baskıyı temsil edenler aşure benzetmesi yapmaya çalışıyorlar. Biz onlara bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Bu aşurede lokması bulunan herkesin zalimlere karşı direnişi ve emeği olmuştur. O direnişi sergileyenler zalimlere karşı lokmalarını birleştirip bu direnişin başarıya ulaşmasının bir sembolü olarak aşureyi yapmışlardır. Yani Aşurede ezenleri, zalimlerin yeri yoktur. Aşure mazlumların direnişini sembolize eden bir kültürdür bir değerdir” dedi.

Konuşmalardan sonra Alevi yurttaşlar DTP milletvekilleri ve belediye başkanlarının bulunduğu masaya akın ettiler.

27 Ocak 2008
www.haberdiyarbakir.com

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, Cemevi Yapacak
 
"Aşure Günü" etkinliğine katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, her kültür ve inancın kendini özgürce ifade etmesi gerektiğini belirterek, Diyarbakır'da yaşayan alevi vatandaşların en yakın zamanda bir Cemevi'ne kavuşacağını söyledi.
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şubesinin düzenlediği 'Aşure Günü' etkinliğine Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yanı sıra DTP Diyarbakır milletvekillerinden Selahattin Demirtaş, Akın Birdal, Gülten Kışanak, Aysel Tuğluk, DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin ve ilçe belediye başkanlarının yanı sıra sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
 
'Saygıdeğer Canlar' diyerek konuşmasına başlayan Baydemir, "Öyle bir felsefe ki; özünde hep ama hep aydınlanma ve aydınlatma olsun. Öyle bir inanç ki, özünde hep ama hep barış olsun, insana dayalı olsun. Ve öyle bir bilgelik ki; hep ama hep mazlumun yanında olsun, zalimin karşısında olsun. İşte Alevilik inancı, işte Alevilik kültürü budur diye düşünüyorum. Bu nedenle de kentimin en saygın dinamiklerinden bir tanesidir bu felsefe, bu inançtır. Diyarbakır'da bir Cemevi'nin olmayışı bir eksikliktir. Böyle bir kültür kente güzellik katıyor. Her kültür, her inanç kendisini özgürce ifade etmelidir. Kentte Cemevi ve Kültür Merkezi'ne ihtiyaç vardır. Pir Sultan Abdal Kültür Derneğimiz ve ilk kademe belediyelerimizle birlikte dayanışma içerisinde olacağız" dedi.

"Cemevi'nin projesini çizmek bizden, alt yapısın oluşturma bizden, bunu korumak da Canlardan olsun" diyen Baydemir, hep birlikte böyle bir kültürü, böyle bir felsefeyi Diyarbakır'da yaşatma çağrısında bulundu.

DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak ise, "Bizler bu ülkede demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren neferler olarak kendi emeğimizi, kendi lokmamızı bu aşurenin içinde görmek istiyoruz. Oraya emek katmak ve zalimlere karşı, zulmedenlere karşı ezilenlerin yanında her koşulda direnerek kazanacaklarına dair olan umudumuzu bugün bir kez daha tazeliyoruz" diye konuştu.

CHA - 27.01.2008 - www.haberaktuel.com

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.