Alevi yürüyüşü

Alevi yürüyüşü

Alevi yürüyüşüKamil Tekin Sürek / EvrenselAleviler bugün ve yarın Ankara’ya doğru yola çıkıyor. 9 Kasım Pazar günü...

A+A-

Alevi yürüyüşüAlevi yürüyüşü

Kamil Tekin Sürek / Evrensel

Aleviler bugün ve yarın Ankara’ya doğru yola çıkıyor. 9 Kasım Pazar günü Ankara, Sıhhıye’de büyük bir miting yapacaklar. Böyle bir miting Türkiye tarihinde ilk kez toplanıyor. Daha önce, demokratik içerikli mitinglerde elbette Aleviler ve diğer mitinge katılanlar Alevilerin bazı taleplerini haykırmıştı ya da Sivas Katliamı’nın lanetlendiği miting ve yürüyüşlerde Alevilerin taleplerinin bazıları dile getirilmişti. Fakat, bu kez, hemen hemen demokratik Alevi örgütlerinin tamamına yakınının, bir paket halinde taleplerini siyasi iktidardan talep ettikleri bir yürüyüş ve miting düzenleniyor.

Alevilerin talepleri şöyle: Ayrımcılığa Son Verilsin, AHİM ve Danıştay Kararları Uygulansın, Zorunlu Din Dersleri Kaldırılsın, Diyanet Lağvedilsin, Cem ve Kültür Evlerimiz Yasal Statüye Kavuşsun, Madımak Müze Olsun, Alevi Köylerine Cami Yapılmasın, Asimilasyon Politikaları Sona Ersin…

Talepler tamamen demokratik içerikli. Zaten mitingin adı da “Eşit Yurttaşlık Hakkı İçin”.

Aleviler eşit yurttaşlık hakkının, demokrasinin, gerçek laikliğin bütün demokrasi güçlerin mücadelesi ile kazanılabileceğinin farkındalar. Bu nedenle, mitingin talepleri arasına halkın tüm güncel taleplerini de katmışlar. Laikliğin doğru uygulanmasını istedikleri gibi; özelleştirmeler son bulsun, sendikasızlaştırma, örgütsüzleştirme son bulsun, eşit işe, eşit ücret ödensin, seçim barajı kaldırılsın, dokunulmazlıklar kaldırılsın, zamlar geri alınsın, IMF politikaları sona ersin, emperyalistler evine dönsün, annelerimiz artık ağlamasın, Kürt sorunu demokratik, barışçıl yolla çözülsün, yurtta barış, dünyada barış olsun da diyorlar.

AKP Hükümeti, halkın diğer kesimlerini olduğu gibi Alevileri de aldattı. Onlara yalan söyledi. 22 Temmuz seçimleri öncesi ‘Alevi Açılımı’ndan söz etti. Tanınmış bir Alevi yazar olan Reha Çamuroğlu’nu partilerinden milletvekili yaptılar. Kısa sürede, söylenen bütün sözlerin sadece Alevilerin oyunu almak için olduğu ortaya çıktı.

Bugün AKP’nin yöneticisi olan bazı siyasilerin içinde yer aldığı önceki partinin başkanı Alevi inanışı için sapık mezhep gibi sözler etmişti. Bugün AKP içinde yer alan politikacıların bir kısmı da belediye başkanı iken cemevlerine karşı çeşitli engelleyici girişimlerde bulunmuşlardı.

AKP’lilerin on yıl önce, yirmi yıl önce fikirleri ne ise bugün de aynıdır. Ne kadar demokratlaştıklarına dair yeminler etseler de bir gün gelir MHP’liler gibi yurttaşlarımızın bir kısmına ülkeyi terk etmelerini tavsiye ederler. Ele geçirdikleri belediyelerin tesislerinde içki yasağı getirirler, Ramazanda zorla oruç tutturmak için resmi dairelerde yemekhaneler bir aylığına bakım ve onarıma alınır vs. vs.

Aleviler, haklarını kazanma yolunu biliyor. Onlar, son zamanlarda tartışılan demokratik ittifak projesine uygun bir tutum almışlar. Darısı diğer demokrasi güçlerinin başına.

Alevilerin talepleri bütün demokrasi güçlerinin talepleridir. Ve yine onların mücadelesi ile diğer demokratik taleplerle birlikte kazanılacaktır.

9 Kasım demokrasi yürüyüşü tarihi bir gün olacak.

Kamil Tekin Sürek

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy86775 = 'ktsurek' + '@';

addy86775 = addy86775 + 'hotmail' + '.' + 'com';

var addy_text86775 = 'ktsurek' + '@' + 'hotmail' + '.' + 'com';

( '' );

86775 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


EVRENSEL - 7 Kasım 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.