Aleviler : 12 Eylül'e de AKP Anayasasına da Bin Kere Hayır

Aleviler : 12 Eylül'e de AKP Anayasasına da Bin Kere Hayır

Kadıköy'den "12 Eylül'e de AKP Anayasasına da Hayır" ÇağrısıEMEP, Halkevleri, ÖDP ve TKP'nin düzenlediği, sivil toplum kuruluşları ve sendikaların...

A+A-

Aleviler : "12 Eylül'e de AKP Anayasasına da Bin Kere Hayır"Kadıköy'den "12 Eylül'e de AKP Anayasasına da Hayır" Çağrısı

EMEP, Halkevleri, ÖDP ve TKP'nin düzenlediği, sivil toplum kuruluşları ve sendikaların desteklediği "Hayır Mitingi"nde konuşmacılar anayasa değişikliğinin 12 Eylül'ün kurum ve yasalarını koruduğunu söyledi; "Eşitlik, özgürlük ve barış için AKP anayasasına hayır" dediler.

Türkiye Komünist Partisi (TKP), Emek Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Halk Evleri'nin Kadıköy'de düzenlediği mitinge katılan 5 binin üzerinde kişi, 12 Eylül düzenine karşı, eşitlik ve özgürlük için "referandumda hayır" çağrısı yaptılar. "Eşit ve Özgür Bir Ülke İçin 12 Eylül Anayasası'na da AKP Anayası'sana da Hayır" mitingine katılmak üzere Kadıköy'de toplananlar, Rıhtım Caddesi girişinden İskele Meydanı'na kadar pankart ve dövizler açarak, sloganlar eşliğinde yürüdüler.

Yürüyüşe katılanlar "Mayına Basma Hayır'a Bas", "Yüce Divan'dan Kaçış Planına Hayır", "Yandaş Yargıya Hayır", "Darbecilerden Hesabını Emekçiler Soracak", Susma Haykır AKP'ye Hayır" pankartları taşıdılar.

Destek verenler

Mitinge Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikalarla Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Boğaziçi Alevi Kültür Derneği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Pirsultan Abdal Kültür Dernekleri ve Atanması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) da destek verdi.

Baş: AKP, 12 Eylül'ü tazeliyor

TKP Genel Başkanı Erkan Baş, "AKP'nin yaptığı, yıpranan 12 Eylül'ü tazelemektir, Büyük bir yalan ve saldırı ile karşı karşıyayız" dedi. Baş, hayır için güçbirliğinin eşit, özgür, barış ve birlik içinde bir ülke için bir adım olacağını belirtti.

Tüzel: AKP Danıştay engeline karşı

EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ise anayasa değişikliği paketinin 12 Eylül düzenini sürdürdüğünü söyledi, AKP'nin özelleştirmeler önündeki Danıştay engelini kaldırmak için anayasa değişikliğine ihtiyaç duyduğunu vurguladı..

Birol: 12 Eylül düzeni dimdik ayakta

Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, 12 Eylül 1980 darbesinin sermaye egemenliğini sağlamlaştırmak için yapıldığını söyledi, "Bugün de AKP, sermaye egemenliğini sağlamlaştırmak için Anayasa değişikliğine gidiyor" dedi.

Çelebi: Anayasa değil banayasa oldu

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise eşit ve adil bir referandum süreci yaşanmadığını söyledi; AKP'nin anayasa değişikliğini kendi çıkarları için istediğini savundu.

Çelebi, 12 Eylül'le hesaplaştığını söyleyen AKP'nin 12 Eylül'ün kurumlarıyla, yasalarıyla, dokunulmazlıklarla hesaplaşmak istemediğini, kendisini ve vesayet sistemini korumak için anayasa değişikliği yaptığını söyledi.

Balkız: AKP'nin açılımına da anayasasına da hayır

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, hükümetin Alevi açılımının sonuçsuz kaldığını, Alevilerin taleplerinin yerine getirilmediğini söyledi, "Bu hükümetin açılımına da anayasasına da 'hayır' diyoruz'' dedi.

Bomba alarmı

Miting öncesinde ankesörlü telefonla yapılan bomba ihbarı üzerine polis olayla ilgili soruşturma başlattı, ihbar telefonunun edildiği ankesörlü telefonda parmak izi araştırması da yaptı. (BB)

Burçin BELGE - İstanbul / BİA Haber Merkezi - 30 Ağustos 2010

İstanbul'da binler HAYIR dedi

Emek Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Halkevleri’nin Kadıköy’de düzenlediği “Eşit ve Özgür bir ülke için 12 Eylül Anayasası’na da AKP Anayasası’na da Hayır” mitinginde bir araya gelen 10 bin kişi, demokratik ve halkçı bir anayasa için referandumda hayır diyeceklerini açıkladılar.

Miting için Kadıköy iskelesinde bulunan Deniz Otel önünden İskele Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen kitle yol boyunca atıkkları sloganlarla AKP Anayasası’nı ve 12 Eylül Anayasası’nı protesto etti. Kortejin en önünde EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Gelen Başkanı Alper Taş, TKP Genel Başkanı Erkan Baş, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Tores Dinçöz, TTB Merkez Konseyi Üyesi Özdemir Aktan, İstanbul Tabib Odası, KESK, DİSK’e bağlı sendikaların bazı genel merkez yöneticileri, Pir Sultan Abdal Derneği Merkez yöneticileri yürüdüler. Bu grubun arkasında yürüyen EMEP üyeleri arasında, gençler parasız eğitim, kadınlar eşitlik talebiyle, tersane işçileri iş cinayetlerine karşı, Çağlayan Tekstil işçileri güvenceli çalışma talepleriyle yürüdüler. TKP kortejinde ise 12 Eylül’de ikinci kez hayır vurgusu öne çıktı ve AKP’nin darbenin ürünü olduğu vurgulandı. TKP’nin ardında ÖDP korteji ve Halkevlerinin korteji yürüdü. Halkevleri kortejinde Kocaeli’nde evleri boşaltılmak istenen Arızlılı depremzedeler kendi pankartlarıyla yürüdüler. Bunların ardından DİSK, KESK, TMMOB, KESK, AYÖP, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Derneği ve Soyalist Umut kortejleri yürüdü.

100 YILDIR HAYIR DİYORUZ

İlk konuşmayı yapan TKP Genel Başkanı Erkan Baş, AKP’nin yalanlarını ortaya çıkarmak için bir araya geldiklerini dile getirdi. AKP’nin ve yandaşlarının referandumdan evet çıkarmak için bir çok yalana başvurduğunu anlatan Baş, AKP’nin oyununu bozacaklarını belirtti. 12 Eylül’de çıkacak ‘hayır’ın AKP’ye vurulmuş bir tokat olacağını ifade eden Baş, TEKEL işçilerinin yaktığı mücadele ateşini sürdüreceklerini ifade etti. Hükümetin ve yandaşlarının, ‘hayır’ diyenlere saldırdığını anlatan Baş, soyalistlerin, devrimcilerin 100 yıldır, AKP ve benzerlerine hayır dediklerini iafade etti.

12 EYLÜL DİMDİK AYAKTA

Daha sonra söz alan EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, demokratik bir anayasa hazırladığını söyleyen AKP’nin 12 Eylül’ün tüm kurumlarını ayakta tuttuğunu dile getirdi. Hazırlanan anayasa değişikliğinin kendi düzenlerini güçlendirmekten başka bir anlamı olmadığını ifade eden Tüzel, “Bu pakette işçiler, emekçiler, çevreciler, gençler, kadınlar yok, bizlerin talepleri yok” dedi. AKP’nin, sermayenin ve yandaşlarının referandumdan evet çıkmasını istediğini belirten Tüzel bunların sürekli halkı kandırdığını söyledi. 12 Eylül’e kadar tüm güçleriyle bu yalanları ortaya çıkaracaklarını dile getiren Tüzel, birlikteliklerinin 12 Eylül’den sonra da devam edeceğini belirtti. Kürt emekçilere de seslenen Tüzel, AKP’nin barış, silahların susması, genel af gibi bir talebi olmadığını belirterek Kürt emekçileri de hayır oyu vermeye çağırdı.

GENÇLERİMİZİ RAHAT BIRAKIN

Tüzel’den sonra söz alan Halkevleri Genel Başkanı İlknu Birol, AKP’nin 12 Eylül’de katledilen, idam edilen gençleri propaganda aracı olarak kullanmasına tepki gösterdi. “Gençlerimizi rahat bırakın” diyen Birol, buna izin vermeyeceklerini dile getirdi. Sürekli, patronları mutlu eden AKP’nin işçi ve emekçilere, halka hiçbir şey vermediğini söyleyen Birol, “Eşitlik ve özgürlük kavgamızı, halkların ve hakların Anayasası’nı, emeğin tertemiz dünyasını yeniden yaymalıyız” diye konuştu.

DAYATMAYA HAYIR

AKP Hükümeti’nin halkı sürü yerine koymak istediğini belirten ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ise anayasa paketinin 2 hafta içinde hazırlandığına değinerek “Birbirinden bağımsız 26 maddeyi bize dayatıyorlar. Biz başta buna hayır diyoruz” dedi.

AKP’nin Alevi Çalıştayına değinen Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da bu çalıştayın Alevilerin taleplerini karşılamadığını kaydetti. Referandumda evet oyu kullanacaklarını söyleyen Alevilere de değinen Balkız, “Çakma Alevileri gazete ve televizyonlarına çıkarıyorlar. Onlar Hızır Paşalarımızdır” dedi.

AKP Hükümetinin 12 Eylül’ün devamı olduğunu ifade eden DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “gerçek yüzleşmeyi, gerçek hesaplaşmayı biz yapacağız. 12 Eylülcülerle omuz omuza olanlar 12 Eylülle hesaplaşamaz, 12 Eylül’ü makyajlıyarak işçi sınıfını kandıramaz” dedi.

Evrensel - 30.08.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.