ALEVİLER, 22. TOPCU BABA ANMA ETKİNLİĞİ’NDE BULUŞTU

ALEVİLER, 22. TOPCU BABA ANMA ETKİNLİĞİ’NDE BULUŞTU

‘‘ Bu etkinliği Kırklareli’nde Alevileri, Bektaşileri ve Bedreddinileri görünür kılmak ve örgütlü birliklerin daha da güçlendirmelerine katkıda bulunmak için düzenliyoruz

A+A-

15 Haziran günü Kırklareli’nin Kofçaz ilçesine bağlı olan Topçular köyünde yapılan Topçu Baba’yi anma etkinliğine kitlesel bir katılım oldu. Etkinliğe katılmak için Kırklareli başta olmak üzere Edirne, Tekirdağ gibi çevre illerden ve köylerden sabah erken saatlerde yola çıkan canlar Topçular köyünde buluştular.

AABK 2. Başkanı Mehmet Ali Çankaya’nın, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen’in ve CHP temsilcilerinin katıldıkları etkinliğe, Kırklareli Valisi’de katıldı. Anma etkinliğinin ilk bölümünde canlar dergahı ziyaret ederek  orada yatan yol ulularının manevi huzurunda özlerin dara çekip dilek dilediler…

Anama etkinliğin ikinci bölümü Topcu Baba Dergahı’nın başkanı Mustafa Can’nın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasına etkinliğe katılan kitleyi ve misafirleri selamlayarak başlayan başkan Can, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

‘‘ Bu etkinliği Kırklareli’nde Alevileri, Bektaşileri ve Bedreddinileri görünür kılmak ve örgütlü birliklerin daha da güçlendirmelerine katkıda bulunmak için düzenliyoruz. Topçu Baba anma etkinliklerine yalnızca Kırklareli’nde bulunan canlarımız değil, buradaki canlarımızın yanı sıra Alevi kurumları, sanatçılar, Avrupa’dan gelen kurum temsilcileri ile çevre illerden  Alevi – Bektaşiler ve Bedreddiniler de katılıyor.

Biz Kırklareli’nde Alevi –Bektaşileri ve Bedreddinileri örgütlü bir çatı altından bir araya getirip görünür kılmak istiyoruz. Bu amacımız gerçekleştirmek için burada Topçu Baba’nın adıyla bir Bektaşi Dergahı açtık. Canlarımız, bu dergahta yol yürütüyor. Cem oluyorlar… Bizim açımızdan dergahın ortaya çıkattığı en önemli gelişme, Bedreddiniler 50 yıl sonra ilk defa dergahın çatısı altında yol yürütmeleridir‘‘  ifadelerini kullandı.

Can, konuşmasının davamında ‘‘Topçu Baba etkinliklerinin 500 yıllık bir geçmişinin olduğunu dile getirdi. Biz, Topçu Baba’yı 1997’de örgütlü olarak anmaya başladık. Canlarmız, bu etkinliğe saysı yüzleri bulan kurban lokmasıyal katılıyorlar. Lokmalarımız eşitce pay ederek etkinliğe katılan tüm insanlara sunuyoruz. Yolumuzun babaları gidip türbeden rızalık alıyorlar ve erenleri, evliyaları niyaz ediyorlar.  Hak aşkına, yol aşkına, pir aşkına çerağı uyandırıp gülbeng veriyorlar ‘‘ dedi

Etkinlikte bir konuşmada AABK 2. Başkanı Mehmet Ali Çankaya yaptı. Cankaya konuşmasında Alevilerin, Avrupa‘nin birçok ülkesiyle hak eşitliği anlaşmaları imzaladığına değinerek şunları dile getirdi: ‘‘ Avrupa ülkelerinin devlet ve hükümet yetkilileriyle imzaladığımız hak eşitliği anlaşmlarıyla yalnızca Alevi toplumun inançsal haklarını değil, bununla birlikte Aleviliği ve cemevlerimiz de yasal güvence altına aldık. Çocuklarımıza okularda Alevilik dersleri veriliyor. Üniverstlerde kürüsü kurma hakkını elde ettik.

”Peki, Türkiye’de Aleviler açısından durum ne?

Ne acıdır ki vatandaşı olduğumuz, vergi verip askerlik yaptığımız ülkemiz Türkiye’de bu hakların hiçbirisi Aleviler verilmedi, verilmiyor. Aleviliğe ve Alevi toplumuna karşı uygulanan yasak, inkar, asimilasyon, baskı ve zulüm politikası kismen değişmiş gibi görünsede özünden hiçbir şey kayıp etmeden  devam ediyor.

Çocuklarımıza din dersine katılmayı dayatmak asimilasyoncu politikanın ürünüdür.

Hiçbir açıdan din ve vicdan özgürlüğü ile bağdaşmaya bu asimilasyoncu dayatmayı ortadan kaldırmak için Alevi kurumları, ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nde dava açtı. Açılan davanın kazanılmasına rağmen, AKP iktidarı kazandığımız bu davanın gereğini de yapmıyor. Eğitim yasasını köklü bir şekilde değiştirmiyerek çocuklarımızı ‘‘ zorunlu din dersine‘‘ katılmaya mecbur bırakıyor.Bu bir asimilasyoncu zorbalıktır!

İktidar aynı zorbalığı Cemevleri ile ilgilide sürdürüyor.

Biz, cemevleri Alevilerin ibadethanesidir diyoruz. İktidar bunuda kabul etmiyor. Haddini aşarak biz Alevilere, ”Sizin ibadet yeriniz  İrfan Evleri olsun” dayatmasında bulunyor…‘‘ dedi.

AABK 2. Başkanı Mehmet Ali Cankaya’nın konuşmasına tepki gösteren Vali etkinlik alalnını terk etti…

Topcu Baba’yi anma etkinliğine katılan canlar, etkinlik alanından mutlu bir şekilde  ayırıldılar…

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.