Aleviler 6 Kasım'da Kadıköy'de

Aleviler 6 Kasım'da Kadıköy'de

Aleviler Kimlikte "Din Hanesi"ne Karşı 6 Kasım'da Kadıköy'de PSAKD Genel Başkanı Gümüş, zorunlu din derslerinin kaldırılması...

A+A-

Aleviler Kimlikte "Din Hanesi"ne Karşı 6 Kasım'da Kadıköy'de Aleviler Kimlikte "Din Hanesi"ne Karşı 6 Kasım'da Kadıköy'de

PSAKD Genel Başkanı Gümüş, zorunlu din derslerinin kaldırılması ve nüfus cüzdanlarından din hanesinin çıkarılması için 6 Kasım’da Kadıköy’de 24 saatlik oturma eylemi yapacaklarını açıkladı.

Ankara'da 9 Ekim'de zorunlu din derslerinin kaldırılması, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması talepleriyle  24 saatlik oturma eylemi yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), eylemi 6 Kasım 2010'da İstanbul'da tekrar edecek.

PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş bu gün bir basın açıklaması yaparak, "Nüfus cüzdanlarından din hanesi çıkarılmalı, zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır" diyerek eylem çağrısı yaptı.

Açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) nüfus cüzdanlarında din ibaresinin bulunmasının insan haklarına aykırı olduğu yönündeki kararı hatırlatıldı.

AİHM kararına rağmen uygulamalar durmadı

Sinan Işık isimli Alevi vatandaş, kimliğinden din hanesini sildirmek amacıyla açtığı davayı AHİM'ye taşımıştı.

Işık, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) düşünce, inanç ve din özgürlüğünü düzenleyen dokuzuncu; adil yargılamayı düzenleyen altıncı; ayrımcılığı yasaklayan 14'üncü maddelerini ihlal ettiğini öne sürmüştü.

AHİM verdiği kararda uygulamanın özel hayata saygı ile düşünce ve inanç özgürlüğüne aykırı olduğuna hükmetmişti.

Gümüş, AİHM'nin zorunlu din dersleriyle ilgili kararını da hatırlatarak "Hükümet her iki konudaki AİHM kararlarına rağmen uygulamaları devam ettirmekte ısrar ediyor" dedi:

"Hükümet AHİM'in Sinan Işık kararından sonra, AHİM'in zorunlu din dersi uygulamasını hak ihlali olarak gören kararında başvurduğu gibi takkiye yolunu seçmiş, haksızlığı ve hukuksuzluğu sürdürmüş ve laikliğe aykırı bu uygulamaya son vermemiş,  haksızlığı ve hukuksuzluğu ortadan kaldırmak yerine özgürlüklere ne kadar yabancı olduğunu gözler önüne sermiştir."

Gümüş, "Hükümetin Alevilere yönelik hukuk tanımaz  tutumu karşısında meşru demokratik mücadelemizi sürdürecek, ikiyüzlü politikalarını teşhir etmeye devam edeceğiz" dedi. (SP)

İstanbul - BİA Haber Merkezi - 26 Ekim 2010, Salı

Aleviler 6 Kasım'da Kadıköy'de

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) yaptığı açıklama ile 6 Kasım'da Kadıköy'de oturma eylemi gerçekleştireceklerini açıkladı.

PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevilerin taleplerini dile getirmek için 6 Kasım'da İstanbul Kadıköy'de yapacakları oturma eylemine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Gümüş yaptığı açıklamada, din hanesinin nüfus cüzdanlarından çıkartılması ve zorunlu din derslerinin kaldırılması için 6 Kasım'da Kadıköy Meydanı'nda 24 saatlik oturma eylemi gerçekleştireceklerini söyledi. Aynı talepler çerçevesinde 9 Ekim'de de oturma eylemi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Gümüş, "AKP'nin hukuk tanımaz, iki yüzlü politikalarına karşı oturma eylemlerimiz sürüyor, insan sevgisini gerçek bilen tüm canlarımızı eylemimize destek olmaya çağırıyoruz" dedi.

(soL - Haber Merkezi) - 26.10.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.