Aleviler, 7 İlden Ankara'ya Yürüyor

Aleviler, 7 İlden Ankara'ya Yürüyor

Aleviler, 7 İlden Ankara'ya YürüyorAlevi Bektaşi Federasyonu Bileşenleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, 7 Kasım'da 7 ilden...

A+A-

Aleviler, 7 İlden Ankara'ya YürüyorAleviler, 7 İlden Ankara'ya Yürüyor

Alevi Bektaşi Federasyonu Bileşenleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, 7 Kasım'da 7 ilden Ankara'ya başlatacakları yürüyüş için Taksim Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

Zorunlu din derslerinin kaldırılması ve cemevlerinin yasal statüye kavuşmasını isteyen grubun İstiklal Caddesi üzerinde slogan atarak bildiri dağıtmak istemesine polis engel oldu. Yapılan görüşmelerin ardından polis sessiz bir şekilde grubun bildiri dağıtmasına izin verdi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Bileşenleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri üyesi yaklaşık 50 kişi, 7 Kasım'da 7 ilden Ankara'ya başlatacakları yürüyüşün duyurusunu yapmak için Taksim Meydanı'nda toplandı. "Biz Aleviler zorunlu din dersinin kaldırılması, diyanetin lağvedilmesi, cemevlerinin yasal statüye kavuşması, Madımak Oteli'nin müze olması ve eşit yurttaşlık hakkı için Ankara'ya yürüyoruz" yazılı dövizler taşıyan grup adına basın açıklamasını Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkez adına basın açıklamasını Feti Bölükgiray yaptı.

Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı için Türkiye'nin 7 ilinden 7 - 8 Kasım tarihlerinde yola çıkacaklarını ve 9 Kasım günü Ankara'da olacaklarını anlatan Bölükgiray, "Hükümetin azgınlaştırdığı gericilik dalgasını bertaraf etmek, hemen hemen her alanda sergilediği hukuksuzluğuna güçlü bir sesle hayır diyebilmek için başlattığımız bu yürüyüşte sendikaları, demokratik kitle örgütlerini, sol siyasi partileri, tüm Alevi örgütlerini yoldaş olarak görmek istiyoruz" dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak zorunlu din dersinin kaldırılması konusunda verdikleri hukuki mücadeleyi kazandıklarını belirten Bölükgiray şöyle konuştu: "Yargı din dersinin kaldırılmasına karar vermiştir. Ancak AKP iktidarı, söz konusu mahkeme kararlarını uygulamamakta. Hükümetin hukuk tanımaz tavrı, demokrasi, eşitlik ve özgürlük talebinde bulunan başta biz Aleviler olmak üzere tüm toplum kesimleri açısından kaygı vericidir. Aleviler olarak, hükümetin Alevilerin en temel insani taleplerine karşı oynadığı 'üç maymun' rolünü içimize sindirecek durumda değiliz. Sünni kökenli olduğu halde çocuğunun zorunlu din dersi almasını istemeyen milyonlarca aile vardır ve bu aileler de Aleviler kadar mağdur olmaktadır."

AK Parti hükümetinin tavrına tepki göstermek için Ankara'da büyük bir miting gerçekleştireceklerini kaydeden Bölükgiray, "Ülke çapında yaptığımız oturma eylemlerinin ardından AKP'yi bir kez daha uyaracağız. " dedi.

Basın açıklamasının ardından pankartlarla İstiklal Caddesi boyunca bildiri dağıtmak isteyen topluluğa polis engel oldu. Yapılan görüşmelerin ardından polis bildirilerin slogan atılmadan dağıtılmasına izin verildi.

muhabirturk.com - CİHAN - 18 Ekim 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.