Aleviler 8 Kasım'da, Kadıköy'de, Bir Milyon Kişiyi Toplamaya Hazırlanıyor

Aleviler 8 Kasım'da, Kadıköy'de, Bir Milyon Kişiyi Toplamaya Hazırlanıyor

Aleviler 8 Kasım'da, Kadıköy'de, Bir Milyon Kişiyi Toplamaya HazırlanıyorAlevi örgütleri, hükümetin duymazdan geldiği taleplerini...

A+A-

Aleviler 8 Kasım'da, Kadıköy'de, Bir Milyon Kişiyi Toplamaya Hazırlanıyor
Aleviler 8 Kasım'da, Kadıköy'de, Bir Milyon Kişiyi Toplamaya Hazırlanıyor

Alevi örgütleri, hükümetin duymazdan geldiği taleplerini yeniden seslendirmek için 8 Kasım'da mitinge hazırlanıyor. Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık ve demokrasi isteyen herkesi birlikte yürümeye çağırıyor.

Alevi örgütleri, 8 Kasım Kadıköy mitinginde bir milyon kişiyi toplamayı hedefliyorlar.

Amaçları, geçen yıl 9 Kasım'da Ankara'da, kendi rakamlarına göre 135 bin kişinin toplandığı eylemde dile getirdikleri taleplerini, bir yıldır "ipe un serdiğini" söyledikleri hükümete anımsatmak.

Bugün Kadıköy Belediye Binası'nda mitingle ilgili sivil topluma ve basına bilgi vermek için toplanan Alevi toplumunun temsilcileri, billurlaşmış haldeki taleplerini beş maddede özetliyor:

1. Alevilerin ibadethaneleri olan cemevlerinin yasal statüye kavuşması.

2. Sivas'ta aydınların, Alevilerin yakılarak öldüğü Madımak Oteli'nin müze olması.

3. Laikliğe aykırı olan zorunlu din derslerinin kalkması.

4. Yine laikliğe aykırı olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması.

5. Alevi dergahlarının Alevilere geri verilmesi.

"Demokrasi ve eşit yurttaşlık isteyen herkes Kadıköy'e"

Toplantıda bianet'in sorularını yanıtlayan Alevi Bektaşi Federasyonu'nun (ABF) başkan yardımcısı Ali Kenanoğlu, hükümetin bir yıl içinde sorunlara çözüm getirmediği, hatta Alevileri asimile etmeyi amaçlayanları dahil ettiğini söylediği "Alevi Çalıştayları"yla durumu geçiştirdiğini dile getiriyor. Mitingle, Alevi toplumunun taleplerine sahip çıktığını göstermek istediklerini vurguluyor.

Ama yalnızca Alevi toplumunun değil. bianet'in görüştüğü, toplantıda konuşan bütün Alevi örgütü temsilcileri, bu taleplerin Türkiye'nin demokratikleşmesinde çok önemli olduğunu, bu nedenle demokrasi, çoğulculuk ve ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık isteyen herkesin mitingde yer almasını istiyor.

ABF'nin genel Sekreteri Kazım Genç, sorularımızı yanıtlarken "Mesele sadece Alevilerin talepleri değil" diyor.

"Ülkede demokrasi sorunu var. Sıradan yurttaş olan herkes bunun farkında. Kürtleri, işçileri, kadınları, gazetecileri, ayrımcılığa uğrayan, eşit yurttaşlık hakkı isteyen herkesi davet ediyoruz."

Hükümetin "Çalıştay" davetini reddeden Müzisyen Ferhat Tunç da aynı dileği tekrarlıyor. Tunç'un dikkat çektiği bir nokta daha var. "Aleviler resmi ideolojiden kopmalı. Resmi ideoloji Alevilerin inkarı demek" diyor. 1982 darbe anayasasının yerine yepyeni, özgürlükçü, eşitlikçi bir anayasanın şart olduğunu dile getiriyor.

"Madımak ve cemevleri çok kolaydı, hükümet hiçbir şey yapmadı"

Tunç da, Alevi örgütleri temsilcileri de, hükümetin anayasal değişiklik gerektirmeyen, idari kararlarla gerçekleşebilecek Madımak ve cemevleriyle ilgili düzenlemeleri çok kolay yapabileceğini ama hiçbir şey yapmadığını belirtiyor.

"Çocuklar Aleviliği okulda öğrenebilmeli"

Almanya'dan araştırmacı, yazar Halil Tosun, konuşmamıza katılıyor: "Bir şey daha var. Almanya'da birçok eyalette Alevilik öğretisi okullarda müfredatta. 'Çocuğuma Alevilik nedir, diye sorduğumda yanıt veremiyorum' diyen anne babalar bu sayede Aleviliği çocuklarından öğreniyor" diyor. Aynı zamanda Hamburg Alevi Kültür Merkezi'nin kurucu başkanı olan Tosun, "Bu Türkiye'de de olmalı" diyor.

Cumhuriyet tartışması

Mitingi desteklediklerini söyleyen CHP'li Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve eski milletvekili Berhan Şimşek, Alevilerin cumhuriyete bağlılığını dile getiriyorlar. Ama yazar Erdoğan Aydın, Erdoğan Çınar, Ferhat Tunç, 78'lilerden Celalettin Can, Alevi hareketinin sistemle, haklarını 86 yıldır görmezden cumhuriyet kurgusuyla da yüzleşmesi, hesaplaşması gerektiğini vurguluyor ve demokrasi, insan hakları yaklaşımlarındaki ayrımı ortaya koyuyorlar. Eski Eğitim-Sen Başkanı Alaaddin Dinçer, militarizme dikkat çekip Milli Güvenlik derslerinin de kaldırılması gerektiğinin altını çiziyor.

Divriği Kültür Derneği'nden Ali Durmuş, hükümetin Alevilere "Alevi şeriatçılığını" dayattığını, mitingde sol, sosyalist, emekçi, insan haklarını savunun kesimleri görmek istediklerini; oyuncu İlyas Salman hükümetin devrimci Alevilerin yetişmesini engellemeye çalıştığını söylüyor.

Demokratik Toplum Partisi (DTP), Emek Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Yeşiller Partisi, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) mitingi destekliyor. (TK)

Tolga KORKUT -

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy43568 = 'tolgakorkut' + '@';

addy43568 = addy43568 + 'bianet' + '.' + 'org';

var addy_text43568 = 'tolgakorkut' + '@' + 'bianet' + '.' + 'org';

( '' );

43568 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


İstanbul - BİA Haber Merkezi - 25 Ekim 2009, Pazar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.