Aleviler 9 Ekim'de Kızılay'da olacak

Aleviler 9 Ekim'de Kızılay'da olacak

Aleviler 9 Ekim'de Kızılay'da olacak  ANKARA - Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, zorunlu din dersinin...

A+A-

Aleviler 9 Ekim'de Kızılay'da olacak  Aleviler 9 Ekim'de Kızılay'da olacak 

ANKARA - Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, zorunlu din dersinin kaldırılması talebiyle 9 Ekim’de Ankara Kızılay’da 24 saatlik oturma eylemi yapacaklarını söyledi. ETHA’ya konuşan Gümüş, boykot dahil, yeni eylem biçimlerini tartıştıklarını belirtti.

On yılı aşkın bir süredir zorunlu din derslerinin kaldırılması için mücadele eden Aleviler, Ankara’ya gelerek oturma eylemi yapmaya hazırlanıyor. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, ETHA'ya yaptığı açıklamada zorunlu din dersinin kaldırılması için verdikleri mücadelenin, Türkiye’nin laikleşmesinin bir adımı olduğunu belirtti.

Sünnilik inancı dışında farklı inanç mensubu olan çocukların, Alevilerin asimilasyon tabi tutulduğunu düşündüğümüzden fiili demokratik ve hukuki mücadele yürütüyoruz” diyen Gümüş, uygulamanın hukuka, anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunun, gerek AİHM gerekse Danıştay ve idare mahkemelerinin kararları ile tescillendiğini vurguladı.

Hükümet sadece göz boyuyor

AKP’nin, bu kararları tanımaz tutum içerisinde olduğunu vurgulayan Gümüş şöyle devam etti: “AİHM’in kararı çok açık bir şekilde bu uygulamaya son verilmesini, muafiyet sisteminin getirilmesini belirtiyor. Buna rağmen siyasi iktidar, 'var olan eğitimin müfredatı değiştirildi, kitapların içerisine Alevilikle ilgili bilgiler konuldu' gibi baştan savmacı, göz boyamacı bir takım geçiştirmelerle oyalıyor ve mahkeme kararını tanımamazlıktan geliyor.”

Gümüş, Din Kültürü Ahlak Bilgisi kitaplarında işlenen Alevilik ile ilgili bilgilerin, Aleviliğin kendine özgü öğretisinin dışında olduğunu belirtti, kitaplardaki bilgilerin, Alevi çocuklarını Sünnileştirmeyi amaçlayan bilgiler olduğunu savundu. Bilgilerin Alevilik konusunda uzman olan kişiler tarafından hazırlanmadığına dikkat çeken Gümüş, “Bilgiler konunun uzmanları tarafından değil, tamamen klasik milli eğitim uzmanları tarafından hazırlanmış ve bu yönüyle de AKP’nin, siyasi iktidarın, ikiyüzlülüğünü ortaya koyacak mahiyettedir” dedi.

Dayanak 1982 Anayasası

Uygulamalı din eğitiminin 1982 darbe anayasasına dayandığını dile getiren Gümüş, “1982 anayasasında Türk İslamcı, tek tip yurttaş yetiştirmeyi amaçlayan, dahası asimilasyonu hedefleyen bir bakış var” şeklinde konuştu.

12 Eylül’de, 1980 askeri darbesinin ürünü olan anayasanın değiştirilmesi için referandum yapıldığını hatırlatan PSAKD Genel Başkanı, “AKP bu anayasa değişikliği ile darbelerle hesaplaşılacağını, darbe kalıntısı bir anayasadan kurtulacağını söylemişti. Buna rağmen, söz konusu farklı inanç ve kültür kesimleri olduğunda, aslında hiçte öyle darbe anayasası ile hesaplaşmak gibi bir amacının olmadığını, tamamen kendi Sünni reflekslerine hitap eden bir bakış açısı ile mezhebe yaklaştığını görüyoruz” dedi. Anayasa değişikliği tartışmalarında, Avrupa değerlerinden, demokrasisinden bahsedildiğini hatırlatan Gümüş, “Gerçekten bu konuda siyasi iktidar Avrupa değerlerini savunuyorsa, bu kriterlere göre, inanç özgürlüğü konusunda tahammül ve yaşamasını sağlamasının koşullarını sağlamalı” şeklinde konuştu.

9 Ekim'de Kızılay'a

Yeni eğitim döneminin başlaması ile birlikte zorunlu din dersinin kaldırılması taleplerini, kamuoyunda yeniden tartıştırmak istediklerini dile getiren Gümüş, bununla AKP’nin ayrımcı politikalarına kamuoyunun dikkatini çekmeyi de hedeflediklerine işaret etti. Yeni eğitim ve öğretim yılı başlamadan önce, zorunlu din derslerinin kaldırılması talebiyle, Kızılay’da oturma eylemi yaptıklarını hatırlatan Gümüş, yapılan eylemleri genişletmeyi ve yaygınlaştırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Gümüş, 9 Ekim’de, Türkiye’nin dört bir yanında bulunan Pir Sultan Abdal Dernekleri’nin yöneticilerinin ve duyarlı olan halkın katılımıyla, Kızılay’da, 24 saat sürecek oturma eylemi gerçekleştireceklerini kaydetti. Gümüş, bu kapsamda geniş bir duyuru çalışması başlattıklarını söyledi, konuya duyarlı olan, siyasi partileri, ilgili sendika ve örgütlerle görüşmeler yaptıklarını aktardı. Fevzi Gümüş, diğer Alevi örgütlerine de çağrıda bulunduklarını dile getirdi.

9 Ekim’de yapacakları eylemin büyük bir eylem olacağını vurgulayan Gümüş, eylemin 9 Ekim Cumartesi günü 12.00’da başlayıp Pazar günü 12.00’a kadar sürecek olan oturma eylemi sırasında, konser gibi aktivitelerin de gerçekleşeceği bilgisini verdi.

'Boykotu da tartışıyoruz'

Bir kez daha siyasi iktidarın, Alevilere karşı gösterdiği ikiyüzlü politikalarını ortaya koymak istiyoruz” diyen Gümüş, oturma eyleminden sonra, AKP’nin sergileyeceği tavıra göre tutum alacaklarını açıkladı.

Gümüş şunları kaydetti: “Hükümetin, bu konudaki tavrına bakarak boykotta dahil olmak üzere yeni eylem biçimleri geliştirmeyi hedefliyoruz. Laik demokratik bilimsel bir eğitim için zorunlu din derslerinin kaldırılması gereği çok açıktır. Bu mücadele ayrıca eğitimin demokratikleştirilmesi mücadelesinin de bir parçasıdır. Tarih, Edebiyat ve Sosyal Bilgiler derslerinde, ırkçı-şoven, Türk- İslamcı yaklaşımlar olduğunu ve esasen bu eğitim ile tek tip insan yaratılmak istendiğini biliyoruz. O yüzden de bir bütün olarak Türkiye’nin demokratikleşmesi mücadelesi açısından bu ve benzeri yapacağımız eylemliklerin çok anlamlı olduğunu, bunun mutlaka Türkiye’deki demokratik kamuoyu tarafından sahiplenilmesini istiyoruz.”

Gümüş, Din Dersi boykotunda, zorunlu din eğitimini hedef almayı planladıklarını belirtti. Gümüş şunları kaydetti: “Örneğin bir haftalık periyot içerisinde, öğrenciler okula gidecek ama din derslerine girmeyecekler. Bunun daha uygulanabilir ve daha konuya dikkat çekici bir yöntem olduğunu düşünüyoruz.” Gümüş, örgüt olarak bu eylem biçimini hala tartıştıklarını da sözlerine ekledi. Bu konuda eğitim alanında örgütlü olan sendikaların görüş ve desteklediklerini beklediklerini de ifade etti.

Gümüş, siyasi iktidar üzerinde güçlü bir demokratik baskının oluşturulması için, 9 Ekim’de yapılacak oturma eyleminin yüksek katılım ve destekle örgütlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Din derslerinde İslam dininin diğer mezheplerinin ihmal edildiğini, esasen Hanefiliğin maturidi yorumunun (Sünnilik) okutulduğuna dikkat çeken Fevzi Gümüş, Sünni yurttaşların zorunlu din dersinin kaldırılması yönündü kendi içlerinde tartışmalar yaptıkları bilgisine sahip olduklarını açıkladı. Gümüş, zorunlu din dersinin kaldırılması tartışmasının, “dolayısıyla bir bütün olarak devletin, yurttaşın inançsal alanına müdahalesinin ortadan kaldırılmasına ilişkin bir tartışma” olarak tanımladı. Devletin, inançlar karşısında tarafsız olması gerektiğine dikkat çeken Gümüş, yürütecekleri mücadele ve tartışmalarla bu müdahaleyi sona erdireceklerine inandıklarını sözlerine ekledi.

Türkiye’de ki demokratikleşme sürecinin iç içe geçmiş süreç olduğunu belirten Gümüş, Alevilerin ve Kürtlerin dile getirdikleri demokratik taleplerin, toplumu oluşturan diğer kesimlerin talepleri ile bağlantılı olduğunu vurguladı. “Alevilerin zorunlu din derslerine ilişkin talebi kabul edilir, bu haksız uygulama ortadan kaldırılırsa, bir bütün olarak gündelik hayatın laikleşmesi ve demokratikleşmesine hizmet edeceğini düşünüyoruz” vurgusunda bulunan Gümüş, “Türkiye’nin demokratikleşmesinden yana olan tüm kesimlerin 9 Ekim’de yapacağımız 24 saatlik oturma eylemine katılmaya, destek vermeye” çağırdı.

İsminaz Ergün / ETHA - 27.09.2010

Aydın Polat “Alevileri asimile etmek için din derslerini zorunlu tutuluyor”

PİR Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Tarsus Şubesi Saymanı Aydın Polat, hala devam etmekte olan zorunlu din dersleri uygulamasına eleştiri getirerek, “12 Eylül darbesinin ruhu zorunlu din dersi ile sürüyor” dedi.

“12 Eylül Askeri Darbesi’ni gerçekleştiren askeri yönetim, ülkemizde yaşamın her alanını, kendi bakış açısına göre düzenledi. Hemen hemen müdahale etmediği ve değiştirmediği yasa kalmadığı gibi, darbe mantığı ile de birçok yeni yasa yaptı ve yürürlüğe koydu.
 
Tek tip insan yaratmayı hedefleyen darbeciler, faşist zihniyetlerinin ürünü olarak Anayasa’nın 24. maddesiyle farklı inançları yok etmek ve Alevileri asimile etmek için din derslerini zorunlu hale getirmişlerdir” diye konuşan Aydın Polat, bu konuya bir kez daha tepki koymak için 9 Ekim 2010 Cumartesi günü saat 12’de Ankara-Kızılay’da 24 saatlik oturma eylem yapılacağını söyledi.

Polat, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu noktalara değindi: “Zorunlu din dersinde yapılan eğitim ile çocuklarımıza biat etmeleri öğretilmekte, 10 yaşından itibaren biat eden, tartışmayan, sorgulamayan evet efendimci bir nesil yetiştirilmektedir.
 
Yargının hemen hemen her alanından uygulamanın haksız ve hukuksuz olduğuna ilişkin kararlar verilmekte ama AKP iktidarı, tüm yargı kararlarına karşı direnç göstermeye haksızlığı, hukuksuzluğu ve adaletsizliği sürdürmeye devam etmektedir.

Sadece Alevilerin değil Türkiye’nin sorunu olan zorunlu din dersine karşı Alevi örgütlerinin yıllardır verdikleri hukuk ve demokrasi mücadelesi, örgütlülüğümüzün önderliğinde sürmektedir.
 
Avrupa Birliğine girme konusunda istekli görünen siyasi iktidarın, bu çelişkiyi öncelik ve ivedilikle ortadan kaldırması, başta Alevi’ler olmak üzere demokrasiden, eşitlikten, özgürlükten ve laiklikten yana tüm yurttaşlarımızı “Zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi” cenderesinden kurtaracağına inanıyoruz.

Bu amaçlarla 9 Ekim Cumartesi Saat 12.00’de Ankara Kızılay’da yapacağımız 24 saatlik oturma eylemimize katkı ve destek bekliyoruz.”

TarsusHaber.com - 9 Ekim 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.