Aleviler, AB İlerleme Raporu'ndan Memmun Değil

Aleviler, AB İlerleme Raporu'ndan Memmun Değil

Aleviler, AB İlerleme Raporu'ndan Memmun Değil Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nin...

A+A-

Aleviler, AB İlerleme Raporu'ndan Memmun DeğilAleviler, AB İlerleme Raporu'ndan Memmun Değil

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nin Türkiye hakkındaki ilerleme raporunda aleviler hakkında bölümlerin yer aldığını ancak raporda alevilerin sıkıntılarının tam olarak anlatılmadığını söyledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Eser, AB'nin İlerleme Raporu hakkında İHA'ya açıklamalarda bulundu. Raporun önceki yıllardan bir farkının olmadığının altını çizen Eser, cem evlerine ilişkin olarak "Yerel makamlarda ibadet yerleri için inşaat izni verme konusunda bölgeden bölgeye farklılıklar oluyar. Bu durum keyfiyete yol açabiliyor. Aleviler cem evlerini açmakta zorluklarla karşılaşıyor. Cem evleri ibadet yerleri olarak tanınmıyor" gibi ifadelerin yer aldığını belirtti. Raporda eğitim alanında da din kültürü ve ahlak dersleri zorunluluğunun sorun olarak görüldüğünü ifade eden Eser, nüfus cüzdanlarında dini ibaresinin isteği bağlı devam etmesine de yer verildiğini dile getirdi.

Raporun, alevilerin sorunlarını ve gündelik yaşada karşılaştıkları hak ihlallerinin, ayrımcı uygulamaların diğer gayri müslimlerin sorunlarını el aldığı şekildoe somut ve objektif bir değerlendirme ile ele almadığının altını çizen Eser, raporun hükümetin beş yıllık faaliyetlerinin alevilerin sorunlarına çözüm konusunda artı bir katkısının olmadığını söyledi. Raporun Türkiye'de alevilere yönelik ayrımcılık uygulamalarını aktarmak uzak olduğunu savunan Eser, "Rapor, alevi sorunlarına ilişkin alevilerin gündelik hayatta karşılaştıklarını sorunlardan oldukça uzaktır" dedi.

Alevilerin artık tanınmak istediklerini ifade eden Eser, hükümetten beş yıldır randevu istediklerini, ancak bu görüşmenin bir türlü gerçekleşmediğini belirtti. Hükümete sorunlarını bizzat kendilerinin anlatmak istediğini belirten Eser, Avrupa Birliği sürecindeki alevi sorunlarının da çözüm konusunda yeterli olmadığını dile getirdi. Eser, Alevilerin çözüm istedikleri noktaları şöyle sıraladı: "Cem evleri Alevilerin inanç merkezidir. Alevi kimliği yasal güvenceye kavuşturulmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalıdır. Nüfus cüzdanlarında ayrımcılık üreten, din hanesi tamamen kaldırılmalıdır. Zorunlu din dersleri kaldırılsın" dedi. Eser, alevilerin en büyük sıkıntılarının başında 'tanınmamak' olduğunu belirterek, yasal bir düzenleme ile alevilerin tanınması gerektiğini kaydetti.

İHA - 9 Kasım 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.