Aleviler açılımı AP'de eleştirdi

Aleviler açılımı AP'de eleştirdi

<!--var jsval = '';writethis(jsval);//-->Aleviler açılımı AP'de eleştirdiBRÜKSEL - Avrupa Parlamentosu’nda (AP) basın toplantısı...

A+A-

<!--

var jsval = '';

writethis(jsval);//-->

Aleviler açılımı AP'de eleştirdi

BRÜKSEL - Avrupa Parlamentosu’nda (AP) basın toplantısı düzenleyen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, (AABK) Türkiye’de bir yıldır devam eden Alevi çalıştayında taleplerinin dikkate alınmadığını öne sürdü.

AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Veronique de Keyser’in himayesinde yapılan toplantıda AABK Başkanı Turgut Öker, hükümetin, Alevilerin beklentilerini karşılayamamasına rağmen AB’ye tam aksi bir izlenim vermeyi başardığını savundu. Gerçekleri AB’ye en yakından anlatmak için AP’de basın toplantısı düzenleme kararı aldıklarını belirten Öker, talepleri arasında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesini, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesini, Madımak Otelinin müze yapılmasını, Alevi köylerine cami yapımının durdurulmasını ve Alevi dergâhlarının asıl sahiplerine iade edilmesini saydı. (aa)

Radikal - 25.06.2010

Köyüne cami yaptırmak isteyen Alevî muhtarı, AP'ye şikayet ettiler 
 
Alevi vatandaşların yaşadığı Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesine bağlı İğdeli köyüne, muhtarın cami yaptırmak istemesi Avrupa Parlamentosu'na (AP) taşındı.

Kendisi de Alevi olan Baki Demir, 2004 yılında muhtar seçilince 'cenaze namazı kılınacak yer bile olmadığını' söyleyerek, köye cami yaptırma girişiminde bulundu. Alevi köyüne cami yaptırılması girişimi CHP İstanbul Milletvekili Ali Rıza Gülçiçek tarafından TBMM'ye taşındı. 2009 yerel seçimlerinde köy muhtarının değişmesi ve gelen baskılar üzerine cami yapımından vazgeçildi; ancak cami tartışması bitmedi. Avrupa'da yaşayan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Kuzey Bölgesi İkinci Başkanı Atila Ceylan, Brüksel'de Alevi köylerine devlet tarafından zorla cami yaptırıldığı iddiasıyla bugün Avrupa Parlamentosu'nda (AP) bir sunum yapacak. Sunumdan rahatsız olan köylüler, cami yaptırma çalışmalarının devlet zoruyla olmadığını, köy halkının yarısının bu girişime destek verdiğini söylüyor.

Baki Demir, 2004 yılındaki yerel seçimlerde İğdeli köyüne muhtar seçildi. Muhtar, göreve gelmeden köylerine cami yaptırılması konusunu halkla paylaştı. Eski muhtarın, köyüne cami yaptırma kararında, bir cenazede yaşadıkları imam sıkıntısı, morg eksikliği ve cenazeyi yıkayacakları mekanın olmaması etkili oldu. Bunun üzerine köye cami yaptırılması için karar alıp, bunu köy karar defterine geçirdi. Daha sonra Sarıoğlan İlçe Müftülüğü'ne giderek, köylerine cami yaptırmak istediklerini belirtti ve bu konuda yardım talep etti. Demir, bu sırada cami yapımı için birçok kişiyle konuştu, konuyu dönemin Kayseri İl Müftüsü Necmettin Nursaçan'a açan muhtar, onun da desteğini aldı.

Baki Demir, aldığı hazır cami projesinden sonra temel kazdırmaya başladı. Muhtar, bu sırada konunun, Avrupa'da köy sorunlarını bilmeyen, çözümü için destekte bulunmayanlarca, köyün yolunu bilmeyen bir milletvekili tarafından Meclis gündemine, 'Alevi köyüne devlet zoruyla cami yaptırılıyor' ifadeleriyle taşındığını dile getiriyor. Demir, kendisini cami yaptırdığı için sorgulayan Alevi dedesi İstanbul Milletvekili Ali Rıza Gülçiçek'e, "Bal gibi cami yaptırıyorum. Sen milletvekiliysen ben de buranın cumhurbaşkanıyım. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve istediğimi yaptırırım." dediğini anlatıyor. Gelen baskılar ve yalan yanlış propagandalar üzerine cami yapımı durduruldu.

Kayseri Hacı Bektaş-ı Veli Kültürü Araştırma, Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Akpınar da, caminin devlet tarafından yapıldığı yönünde ne Diyanet Vakfı'nın ne de İl Müftülüğü ile İlçe Müftülüğü'nün yazılı bir belgesi olduğunu ifade ediyor. Köy halkı, AP'de Alevi köylerine zorla cami yaptırıldığı yönünde sunum yapacak Atila Ceylan'ın, 1990'lı yıllarda köye cemevi yaptırma girişiminde bulunduğunu ancak daha sonra vazgeçtiğine dikkat çekiyor.

ZAMAN / ERSAN TEMİZEL KAYSERİ - 24 Haziran 2010, Perşembe

Avrupa Aleviler Birlikleri Konfederasyonu Ap Toplantısı

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu AABK Derneği Avrupa Parlamentosunda düzenledikleri konferansta Alevilerin Türkiye'deki güncel durumları, talepleri ve düşünceleri anlatıldı. Türkiye'de yapılan Alevi çalıştayı tarafından sunulan talepleri AABK olarak aynen kabul ettiklerini dile getirdiler.

AP'de düzenlenen konferansta AKP Hükümeti eleştirildi, Alevi Çalıştayı sonrasında açıklanan ve hükümete sunulan raporda yer alanların çözümlere eş değerde olmadığı dile getirildi.

SİVAS'DA OLACAĞIZ

AABK başkanı Turgut Öker "Avrupalı kamuoyuna aktarmak istiyoruz. Bırakın Zolingen'de olduğu gibi Madımak otelinin müze yapılmasını, yapılan müzenin başbakan ya da Cumhurbaşkanı tarafından ziyaret edilmesini, sadece insanların diri, diri yakıldığı otelin önüne gidip bir karanfil bile bırakmamıza müsaade edilmiyor. Arada ne kadar bir çağ farkı ve zihniyet farkı olduğunu bu örnekte görüyoruz. Biliyoruz ki barbarlıktan insanlığa geçiş kolay olmamıştır, bu zihniyetlerinde değişimi kolay olmayacaktır. Alevi toplumu demokrasi güçleri bu yılda bütün kararlılıkla Madımak otelinin önünde olacağız ve şehitlerimizin 17 yıldönümünü Madımak önünde anacağız" dedi.

Haberler.com - 24 Haziran 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.