Aleviler AİHM kararından memnun

Aleviler AİHM kararından memnun

Aleviler AİHM kararından memnun  İSTANBUL - AİHM'nin nüfus cüzdanında din hanesinin kaldırılması gerektiği yönündeki kararı...

A+A-

Aleviler AİHM kararından memnun  Aleviler AİHM kararından memnun 

İSTANBUL - AİHM'nin nüfus cüzdanında din hanesinin kaldırılması gerektiği yönündeki kararı Aleviler tarafından memnuniyetle karşılandı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, karar uygulanmazsa eylemler yapacaklarını söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Sinan Işık adlı Alevi emekçinin başvurusu üzerine, nüfus cüzdanlarındaki din hanesinin kaldırılması gerektiği yönünde karar verdi. Mahkeme, resmi kimlikteki din hanesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğü maddesine aykırı olduğunu belirterek, devletin din konusunda tarafsız olması gerektiğini vurguladı.

Karar, Alevi örgütleri tarafında memnuniyetle karşılandı. Kararı muhabirimize değerlendiren Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, AİHM kararının Türkiye'de yaşayan herkes için önemli bir karar olduğunu söyledi.

İnsanların din ve inançlarını karşısındakine açıklama mecburiyetinin, din ve vicdan hürriyetine aykırı olduğunu belirten Balkız, AİHM kararından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Balkız, "Devletin, yurttaşlarının inanıp inanmadığını, inanıyorsa hangi dine inandığını bilmeye ihtiyacı yoktur. Nüfus cüzdanındaki temel bilgiler yeterlidir. Benim hangi dine mensup olduğumu bilmesinin devlete bir yararı yoktur" diye konuştu.

Aleviler AİHM kararından memnun  Balkız, şöyle devam etti: "Belki devlet kendi merakı nedeniyle yurttaşların inancına dair bilgileri nüfus cüzdanına yazdırtıyor olabilir. Oradan hareketle de insanları sınıflara ayırıyor, kademelere ayırıyor, gruplara ayırıyor olabilir. Bu ayrımcılıktır. AİHM, bu olanağı devletin elinden almış oldu."

AİHM'in zorunlu din dersinin kaldırılması gerektiği yönünde karar verdiğini ancak hükümetin bu kararı uygulamadığını hatırlatan ABF Genel Başkanı, "Hükümet bu kararı uygulayacak mı bakacağız" dedi. Balkız, uygulamadığı durumda eylemler yapacakları uyarısında bulundu: "Hükümet bu kararı uygulamayabilir. Biz de mitingler mi yaparız. Nüfus Müdürlükleri önünde oturma eylemleri mi yaparız. Ne yapacağımızı önümüzdeki günlerde, hükümetin tavrına göre değerlendiririz."

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş de kararın doğru ve yerinde bir karar olduğunu belirtti. Gümüş, nüfus cüzdanında din hanesi bulunmasını kişilerin özel yaşamına saygının ihlali ve din ve vicdan özgürlüğüne aykırı olduğunu kaydetti. Din hanesini, Türkiye'nin çarpık laiklik anlayışının tezahürü olarak değerlendiren Gümüş, bireylerin dini inançlarının üçüncü kişileri, devleti ilgilendirmeyeceğini kaydetti.

Fevzi Gümüş, hükümet kararı uygulamazsa, zorunlu din dersi kararında olduğu gibi yargı kararlarını uygulamayan bir hükümet olmayı sürdüreceğini söyledi.
 
Kaynak: Atılım - 02 Şubat 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.