Aleviler: AKP hükümetinin politikaları samimiyetsiz

Aleviler: AKP hükümetinin politikaları samimiyetsiz

Aleviler: AKP hükümetinin politikaları samimiyetsizİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönenimde Karacaahmet Cem Evi'ni...

A+A-

Aleviler: AKP hükümetinin politikaları samimiyetsizAleviler: AKP hükümetinin politikaları samimiyetsiz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönenimde Karacaahmet Cem Evi'ni dozerle yıkmaya kalkışan Başbakan'ın Muharrem Ayı orucunda Alevilere iftar vermeyi planlaması ve Alevlerle ilgili yeni çalışmalar yapılacağının duyurulması, Alevilere yönelik yeni bir oyun olarak değerlendiriliyor. Aleviler, AKP'nin samimiyetsiz olduğunu söylüyor.

Aleviler: Erdoğan samimiyetsiz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönenimde Karacaahmet Cem Evi'ni dozerle yıkan, ancak tepkiler üzerine geri adım atan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Muharrem Ayı orucunda Alevilere iftar vermeyi planlaması ve Alevlerle ilgili yeni çalışmalar yapılacağının duyurulması Alevilere yönelik yeni bir oyun olarak değerlendiriliyor.

Alevi milletvekilleri ve Alevi örgütleri, Erdoğan'ın bir zamanlar DYP ve Mehmet Ağar ile flört eden şimdi de Fethulah Gülen cemeaatine yakınlaşarak, 'celladın kucağına oturmakla' eleştirilen AKP İstanbul Millitvekili Reha Çamuroğlu öncülüğünde geliştirmek istediği politikanın samimiyetsiz bir politika olduğu kaydediliyor. Alevilerin haklı taleplerini her zaman kulak arkası eden ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararına göre Alevilerin taleplerinin karşılanması için, Türkiye'de Anayasa'nın ilgili 24. maddesinin değişmesi, Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 'Din Kültürü ve Ahlak Eğitimi İlköğretim okullarında zorunludur' şeklindeki 12. maddesinin değişmesi gerekirken, bunlara yönelik hiçbir çalışma yapmayan AKP hükümeti, Alevileri özlerinden uzaklaştırmak için yeni arayışlar içine girdi. ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nin uygulayıcılığına soyunan Başbakan Erdoğan, bu amaçla Aleviliğin özünü boşaltmak için tasarladığı yeni politikasını Aleviler için Hz. Ali'nin çocuklarından İmam Hüseyin'in Kerbela'da katledilmesi nedeniyle yas ayı olan Muharrem Ayı'nda uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Erdoğan, Muharrem Ayı orucunda Alevilere iftar yemeği verecek olması ise samimiyetsizlik olarak değerlendiriliyor. Erdoğan, Alevilere karşı bu yeni planını ise partisinin İstanbul Milletvekili ve Alevilere 'zibidi' diye hakaret eden Reha Çamuroğlu aracılığıyla yürütüyor. AKP Genel Merkezi'nde Erdoğan'ın makam katı olan 8. katta kendisine bir oda tahsis ettiği Çamuroğlu, Fettullahçı politikaları Alevilerin içinde yaymaya çalışıyor. Alevilere karşı uygulanacak yeni politikaya göre, Başbakan Erdoğan ilk olarak Ocak ayı içinde başlayacak Muharrem Ayı orucunda Alevilerle iftar yemeğinde bir araya gelecek. Alevilerin daha şimdiden çok ciddi tepkilerine neden olan planı organize eden Çamuroğlu ise bu 'sinsi' politikayı şöyle ifade etmişti: 'Ankara'da bir iftar vereceğiz. Bu 1000 kişilik bir yemek olacak. Başkonuğumuz başbakan olacak. Bu yeni bir açılımdır, gerisi de gelecek. Başbakan'ımız cemevlerine de gidecektir.'

'Aldatmaca politikası'

Başbakan Erdoğan'ın bu yeni taktiği duyarlı çevrelerce samimiyetsiz bir yaklaşım olarak değerlendirildi.

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Erdoğan'ın amacının Alevi toplumunun muhalif kimliğinin önüne geçmek olduğunu söyledi. Halis, 'en son söylenmesi gerekeni ilk başta söyleyeyim; tek kelimeyle Başbakan'ın yaklaşımı samimiyetsiz bir yaklaşımdır' dedi. Muharrem Orucu'nun Aleviler için yas orucu olduğunu ve Alevilerin 12 gün oruç tutarak aslında yas tuttuklarını ifade eden Halis, AKP Milletvekili Mustafa Özbayrak, 'Alevilere ödenek verilirse satanistler de ister' şeklindeki sözlerini de hatırlatarak, Başbakan Erdoğan'ın öncelikle Alevilerden özür dilemesi gerektiğini kaydetti. AKP'li Özbayrak'ın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Alevilere bütçeden ödenek ayrılması talebine tepki göstererek 'Alevilere ödenek verilirse, satanistler de benzer taleplerde bulunur' şeklindeki tartışma yaratacak sözlerini Meclis gündemine taşıdığını ifade eden Halis'in, Erdoğan'ın yanıtlaması isteğiyle hazırladığı soru önergesinin de Meclis Başkan Köksal Toptan tarafından kabul edilmediğini ifade etti. Halis, Alevilere karşı geliştirmek istenen politikaların ise Alevi toplumunu asimile etmek amacıyla yapıldığının altını çizdi.

DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan ise Erdoğan'ın Alevilere karşı yeni yaklaşımının bir aldatmacadan ibaret olduğunu kaydetti. Alevilerin Erdoğan'ın bu aldatmacaya yönelik politikalarının farkında olduğunu ifade eden Kurtulan, 'Aleviler mütevazi insanlardır. İftarlarını kendi evlerinde yaparlar. Bunun bir aldatmaca olduğunun da farkındalar. Kendimde bir Alevi olarak, bu tür aldatmacalar yerine, Alevilerin kendi kültürlerini ve kimliklerini özgürce yaşayabilecekleri yasal düzenlemelerin yapılması gerekir' dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç ise Erdoğan'ın Reha Çamuroğlu aracılığıyla uygulamaya koyduğu Alevilerle ilgili yeni açılımını 'Hayra alamet değil' diye yorumladı. Türkiye'de yıllarca Alevilere yönelik yoğun bir asimile ve inkar politikası uygulandığını belirten ve bunu yılardır dile getirdiklerini ifade eden Genç, 'AKP asimile konusunda birilerine makam-mevki vererek yol almaya çalışıyor. Öyle ki biz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan defalarca randevu talep etmemize rağmen talebimizin kabul edilip edilmediğine dair bilgilendirilmedik bile' dedi. AKP'nin ve Başbakan Erdoğan'ın Alevileri asimile etmek için çalıştığının altını çizen Genç, 'Biz bu konuda yetkili kurullarımızla biraraya gelerek bir değerlendirme yapacağız. Tepkimizi de ortaya koyacağız' diye konuştu.

BAYRAM BALCI - 28.11.2007
www.yedincigun.net 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.