Aleviler AKP ye karşı ayakta

Aleviler AKP ye karşı ayakta

Aleviler AKP’ye karşı ayakta Ankara’da bir araya gelen Alevi örgütlerinin temsilcileri ‘Alevisiz Alevi’ açılımını...

A+A-

Aleviler AKP’ye karşı ayakta Aleviler AKP’ye karşı ayakta

Ankara’da bir araya gelen Alevi örgütlerinin temsilcileri ‘Alevisiz Alevi’ açılımını kabul etmeyeceklerini söylediler

Avrupa ve Türkiye Alevi örgütleri, Alevi inanç önderleri AKP’nin “Alevisiz Alevi” açılımına tepki gösterdi. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) ile Alevi Bektaşi inanç önderleri adına Hacıbektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy adına yapılan ortak açıklamalarda, AKP’nin “Alevisiz Alevi açılımı”nın kabul edilemez olduğu vurgulandı. Alevilerin matem orucunun siyasi şova kurban edilemeyeceği belirtilen açıklamalarda AKP’ye, “Samimi isen iftarda değil, önce demokratik reformlarda buluşalım” çağrısı yapıldı. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya çok sayıda Alevi inanç önderi, Alevi örgütleri temsilcileri ve kurum temsilcisi katıldı.

‘Siyasi şova kurban ediliyor’

İlk açıklamayı Veliyettin Ulusoy adına Dertli Divani yaptı. Alevilikle ilgili kavramların siyasi şova kurban edilmeye çalışıldığını söyleyen Divani, Muharrem ayının yas ayı, oruç açmanın da ziyafet sofrası niteliğinde olmadığını, adına da “iftar” denmediğini hatırlattı. Dertli Divani, “Alevi açılımı”nı Alevi-Bektaşilerin yıllardır beklediklerini, ancak bu girişimin “Alevisiz ve samimiyetten uzak” olduğunun altını çizdi.

Laikliği savunduklarını belirten ve bu yüzden Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kamu kurumu statüsü devam ettiği sürece laik ülke olunamayacağını kaydeden Divani, “Çağdaş, laik, demokratik devlet kavramı içinde Diyanet’in yer alması nasıl yanlışsa, Aleviliğin devlet içinde temsili için genel müdürlük kurulması da aynı derecede yanlıştır” diye konuştu.

Alevilerden bir kesimin, devlet imkanlarından yararlanmak amacında olduğunu kaydeden Divani, bunun Aleviler tarafından kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.

‘AKP güdümlü Alevilik’

ABF Genel Başkanı Turan Eser de ABF ve AABK adına yaptığı açıklamada, “AKP güdümlü bir Alevi kuruluşu yaratma” amacına da dikkat çekerek, Tıpkı devlet güdümlü sendikalar kurdurma pratiklerinde olduğu gibi, AKP’nin “kendi güdümünde Alevi örgütlenmesi” yaratmaya çalıştığını dile getirdi.

Alevilerin zorunlu din dersleri, Diyanet, nüfus cüzdanlarından din hanesi, Alevi kimliğinin anayasal güvenceye kavuşturulması gibi değişim istediğini söyleyen Eser, “AKP Hükümeti Alevilerle buluşmasını önce yapısal reformlar düzeyinde gerçekleştirmelidir” dedi.

Alevi kurumlarına beş yıldır randevu vermeyen bir hükümetin, ‘Alevilik duyarlılığı’nı samimi görmediklerinin belirten Eser, AKP Hükümeti’nin, Alevileri Sünnileştirme politikası güttüğünün altını çizdi.

‘Almanya kınadı, bizimkilerden ses yok’

AABK Genel Başkanı Turgut Öker de Almanya’da ARD televizyonunda Alevilere hakaret içeren diziyle ilgili 9 Ocak’ta Berlin’de Almanya Cumhurbaşkanı ile görüşeceğini, bakanların, yetkililerin arayarak özür dilediklerini kaydetti. Öker, Türkiye’den tek bir yetkilinin bile aramadığını, sadece AKP’nin değil, siyasetin de Alevilerle ilişkisinin samimi olmadığını söyledi.
(Ankara/EVRENSEL)

Toplantıya katılanlar

Toplantıya çok sayıda Alevi inanç önderi, Alevi örgütleri temsilcileri ve kurum temsilcisinin yanı sıra, Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, AABK Genel Başkanı Turgut Öker, ABF Genel Başkanı Turan Eser, Almanya Alevi Birlikleri İnanç Grubu Başkanı Cafer Kaplan, Abdal Musa Dergahı Postnişini Hüseyin Barış, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç ile Alevi Bektaşi İnanç Önderleri adına Hacıbektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy’u vekaleten Dertli Divanı ve DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, SHP Genel Saymanı Mehmet Yula, Alevi yazar Yaşar Seyman katıldı.

Alman konsolosluğuna siyah çelenk

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Marmara Şubesi, Alman 1. kanalı ARD’de yayınlanan dizide Alevilere hakaret eden bölümler nedeniyle İstanbul Alman Konsolosluğu’na siyah çelenk bıraktı.

PSAKD, TUDEF, 78’liler Girişimi, Eğitim Sen 3 No’lu Şube, HSAKD, Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği, BEKSAV, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, EMEP İstanbul İl Örgütü, DTP İstanbul İl Örgütü gibi çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütünün de katıldığı eylemde “Aleviler bin yıldır karalandılar” şeklinde sloganlar attı.

Eylemciler adına basın metnini okuyan PSAKD Kültür ve Sanat Sekreteri Erdal Yıldırım, Osmanlı’dan beri Alevilere haksızlık yapılmakta olduğunu ifade etti.

ARD kanalının yaptığı haksızlığın sadece senaristin sorumluluğu olmadığını söyleyen Yıldırım, devlet kanalı olan ARD’nin sorumluluğu doğrudan Almanya devletini ilgilendirdiğini söyledi.

Alman hükümetinin Başbakanı Angela Merkel’in tepkilere rağmen özür dilememesinin düşündürücü olduğuna değinen Yıldırım, Alman hükümeti ve ARD sorumluları başta olmak üzere yetkililerin Alevi toplumundan özür dilemesini talep ettiklerini ifade etti. Basın açıklamasının ardından Alman konsolosluğunun önüne siyah çelenk bırakıldı.

(İstanbul/EVRENSEL) - 6 Ocak 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.