Aleviler AKP'den Zorunlu Din Derslerini Kaldırmasını İstedi

Aleviler AKP'den Zorunlu Din Derslerini Kaldırmasını İstedi

Aleviler AKP'den Zorunlu Din Derslerini Kaldırmasını İstediPir Sultan Abdal Derneği'nin Kadıköy'de düzenlediği mitinge katılanlar...

A+A-

Aleviler AKP'den Zorunlu Din Derslerini Kaldırmasını İstediAleviler AKP'den Zorunlu Din Derslerini Kaldırmasını İstedi

Pir Sultan Abdal Derneği'nin Kadıköy'de düzenlediği mitinge katılanlar başörtüsü düzenlemeleri aleyhine de sloganlar attı, dernek başkanı Genç "AKP'nin istediği gibi olmayacağız" dedi.

Pir Sultan Abdal Derneği tarafından İstanbul Kadıköy'de düzenlenen mitingde hükümetin Alevilerle ilgili politikaları protesto edildi.

CNN Türk ve Radikal'in haberine göre yaklaşık 3 bin, NTV'nin haberine göreyse yaklaşık 10 bin Alevi, öğle saatlerinde "Özgürlüğümüze, onurumuza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz" sloganıyla İstanbul'da Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünden yürüyerek Kadıköy Meydanı'nı doldurdu.

Mitingde başörtüsü düzenlemesine karşı sloganlar da atıldı.

Miting İstanbul ve Sivas, Malatya, Erzurum gibi illerden gelen çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve Alevi derneğinin katılımıyla gerçekleşti. Aralarında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖDP) ve Sosyaldemokrat Halk Partisi'nin (SHP) de bulunduğu siyasi partiler de mitinge destek verdi.

"Zorunlu din dersi kaldırılsın"

Katılımcılar, "Öğretine, onuruna, özgürlüğüne sahip çık", "Zorunlu din dersi kaldırılsın", "Bozuk düzende sağlam çark  bulunmaz" şeklinde pankartlar taşıdı ve "Kahrolsun faşizm, kahrolsun emperyalizm", "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Alevi kültürü yasaklanamaz" sloganları attı. 

Konuşmalarda Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili Reha Çamuroğlu’nun düzenlediği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı Muharrem orucu yemeği eleştirildi.

"AKP, Alevileri yok etmek istiyor"

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, AKP'nin "Alevi açılımı"nı hatırlatarak, "AKP'nin istediği gibi bir Alevi olmayacağız. Zorunlu din dersleri ve Diyanet kaldırılmadıkça laik olamaz" dedi:

"AKP'nin tek bir politikası var: o da Alevileri inkar et; yok et politikası. Eğer bu ülkede barış isteniyorsa önce Maraş daha sonra da Madımak nedeniyle Alevilerden özür dilenmesi gerekir."

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı miting Tolga Sağ, Hasan Sağlam, Erdal Bayrakoğlu gibi sanatçıların sahne almasıyla sona erdi. (GG/TK)

* Haberi NTV, CNN Türk haber sitelerinden ve Radikal gazetesinden derledik. 

BİA Haber Merkezi - İstanbul
04 Şubat 2008, Pazartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.