Aleviler AKP'nin iftarına katılanı 'düşkün' ilan edecek

Aleviler AKP'nin iftarına katılanı 'düşkün' ilan edecek

Aleviler AKP'nin iftarına katılanı 'düşkün' ilan edecek ANKARA - İstanbul milletvekili Reha Çamuroğlu'nun girişimleriyle...

A+A-

Aleviler AKP'nin iftarına katılanı 'düşkün' ilan edecekAleviler AKP'nin iftarına katılanı 'düşkün' ilan edecek

ANKARA - İstanbul milletvekili Reha Çamuroğlu'nun girişimleriyle düzenlenecek olan 'Alevi iftarı' tartışmaları büyüyor. Alevi dedeleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı ve Alevi kuruluşlarının, 'Hızır Paşa sofrası' adını verdikleri yemeğe katılanların 'düşkün' olarak ilan edileceğini açıkladı.

Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, önümüzdeki hafta bir basın toplantısı düzenleyeceklerini belirterek "Aleviliği resmileştirmek, yüzyıllardır süren asimile edilme çabasının başarısı olacaktır" dedi. Bu duruma tepkisiz kalmamak gerektiğini ifade eden Yıldırım, yemeğe katılanların Alevi toplumuna en büyük kötülüğü yapacağını savundu. Yıldırım şöyle devam etti:

"'Hızır Paşa Sivas'ta Pir Sultan Abdal'ı asarak, tarihte kötü bir üne sahip oldu. Yavuz Sultan Selim de Alevileri katlederek aynı ünü kazandı. Reha Çamuroğlu'nun yaptığının da Alevi toplumuna göre bundan bir farkı yoktur; o da Alevilerin asimile edilme çabasına katkıda bulunarak tarihteki yerini almıştır. "

12 dede bir araya gelecek

Yemeğe katılacakların Aleviler tarafından kutsal sayılan 12 dedenin bir araya gelmesiyle düşkün ilan edileceği öğrenildi. Radikal'in sorularını yanıtlayan bir dede, "Muharrem ayı, yas ayıdır. Bu ayda oruç tutulur ama iftar yapılmaz; Kerbela'da şehit edilen Hazreti Hüseyin için yas tutulur" diye konuştu. Yemeğe katılacaklara son bir şans vereceklerini söyleyen dede, "Bunların yaptıklarını Hızır Paşa bile yapmadı" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu da ayrı bir basın toplantısıyla, yemeğe katılınmamasını isteyecek. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ise düşkün ilan etmenin bu kadar kolay olmadığını belirterek, "Düşkün ilan etmek için Alevi Din Hizmetleri Kurulu'nun kararı gerekir. Bildiğim kadarıyla böyle bir karar da yoktur" dedi. Önüne gelenin birilerini 'düşkün' ilan etmeye çalıştığını da söyleyen İzzettin Doğan, bu işin bu kadar kolay olmadığını da ifade etti.

BEHZAT MİSER
RADİKAL - 30 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.