Aleviler, Almanya Cumhurbaşkanı'na gidiyor

Aleviler, Almanya Cumhurbaşkanı'na gidiyor

Aleviler, Almanya Cumhurbaşkanı'na gidiyor ARD televizyonunda yayınlanan Aleviler'e yönelik hakaret içerikli Tatort dizisine tepkiler...

A+A-

Aleviler, Almanya Cumhurbaşkanı'na gidiyorAleviler, Almanya Cumhurbaşkanı'na gidiyor
 
ARD televizyonunda yayınlanan Aleviler'e yönelik hakaret içerikli Tatort dizisine tepkiler yükselirken, AABF Genel Başkanı Turgut Öker, ARD Yönetim Kurulu'nun resmi olarak özür dilemediği sürecek tepkilerinin artarak süreceğini söyledi. Öker, konuyu Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler'le yapacağı görüşmede gündeme getirecek. Aleviler'e yönelik çirkin iftiraların son verilmesi gerektiğini ifade eden Öker, "Bu alçakça iftiraların Almanya'ya da taşınması bizi son derece rahatsız etmiştir. Irkçı ve gerici güçler zaman zaman Aleviler'e karşı çeşitli iddialarla ortaya çıkıyorlar. Bu bir zihniyet meselesi. Tüm devrimci demokrat illerici insanları bu zihniyete karşı çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

Öker, yaşananların sadece Aleviler'e karşı değil tüm topluma düşmanlık tohumları ekmeye yönelik olduğunu söyleyerek, 9 Ocak 2008 tarihinde Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler ile yapacağı görüşmede konuyu gündeme getireceğini anlattı. Köhler ile görüşmesi hakkında bilgi veren Öker, "Sayın Cumhurbaşkanı benim şahsımda Aleviler'in yeni yılını kutlamak için davet etmişti.

Cumhurbaşkanı ile görüşürken bu konuyu da gündeme getireceğim. Bu görüşme bu olaylardan önce planlanmış bir görüşmeydi" dedi. Almanya'daki Türk elçiliklerinin sadece Sünniler'in birer temsilcisi gibi davrandıklarını söyleyen Öker, bu durumun değişmesi gerektiğini vurguladı.

Köln'den sonra Viyana'da da gösteri

ARD televizyonunda yayınlanan Tatort dizisi Köln'den sonra Avusturya'nın başkenti Viyana'da protesto edildi. Avusturya'da yaşayan Aleviler Avusturya radyo televizyon kurumu ORF'in binası önünde toplanarak gösteri yaptı. Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Başkanı Ali Çankaya ve üç dernek yetkilisi ile ORF arasında görüşme yapıldı. Görüşme sonucu basın açıklamasında bulunan Çankaya, ORF yetkililerinin kendi adlarına özür dilediklerini, ileriki tarihlerde ORF televizyonunda Aleviler hakkında tanıtıcı programlar yapacaklarını ve Alevi dedelerinin ve derneklerinin düşüncelerini dikkate alacaklarını ifade etti. Gösteride "Alevi topluluğuna saygı, inancımıza hakareti durdurun" pankartı taşındı.

BİRGÜN - 2 Ocak 2008

Çirkin filme protesto 
 
Binlerce Alevi, Hamburg’da gösteri yaptı. “Namusuna layık olmak” dizisinin yayıncı kuruluşunun önüne siyah çelenk koydu

ALMAN 1. televizyon kanalı ARD’de yayınlanan “Tatort” adlı polisiye dizisinin “Wem Ehre gebührt” (Namusuna Layık Olmak) adlı bölümünde Alevilere hakaret edildiği gerekçesiyle Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) tarafından yapımcı yayın kuruluşu NDR’nin Hamburg kentindeki binasının önüne silah çelenk konuldu. Burada bir basın açıklaması yapan AABF Yönetim Kurulu üyesi Erdoğan Aslan, binlerce Alevinin ve Alevi Kültür Merkezinin, NDR’ye dizinin durdurulması başvurularının sonuçsuz kaldığını belirtti. Bu filmde ele alınan konunun tesadüfen ortaya çıktığına inanmadıklarını ifade eden Aslan, “Alman devlet kanalı olan ARD bünyesinde bu dizinin yayınlanmış olması, ARD televizyonu ve Alman hükümetini de doğrudan ilgilendirir” dedi.

Köln’de yürüyecekler

Hamburg Alevi Kültür Merkezi eski Başkanı Murat Aslan da, dizinin yayınlanmasını durdurmak için yaptıkları baş vuruların sonuçsuz kaldığına dikkati çekerek, şunları söyledi: “Yahudilerle ilgili böyle aşağılayıcı bir film gösterilseydi, Alman basını olaya duyarsız ve sessiz kalmazdı. Aleviler olarak hoş görülüyüz. Ancak kimseden de aşağıda değiliz. Sorumlular derhal Alevi toplumundan özür dilemeli.” Aleviler bugün Köln’de NDR binasının bulunduğu “Domplatz” meydanında gösteri yapacak.

AB: Alevi’ye ayrı din dersi

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’de Sünnilerle Alevilerin aynı din dersini almamaları konusunda verdiği kararın gereğini yerine getirmesini beklediklerini bildirdi. Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu Üyesi Frank Vanhecke’nin “Türkiye’de Alevi azınlığın konumu” başlıklı yazılı soru önergesini yanıtladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine yapılan itiraza ilişkin bir başvuruda Türkiye’yi haksız bulmuştu.

Dava, Alevi inancını benimseyen Hasan Zengin adlı vatandaş tarafından 2004’te yılında açılmıştı.

VATAN - 1 Ocak 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.