Aleviler anayasal güvence istedi

Aleviler anayasal güvence istedi

 Sorunun çözümünü “anayasal yurttaşlık esası ve temel insan hakları hukukunun eksiksiz uygulanması”nda gören...

A+A-

evrensel

 

Sorunun çözümünü “anayasal yurttaşlık esası ve temel insan hakları hukukunun eksiksiz uygulanması”nda gören Aleviler, anayasa değişikliğine ilişkin ...

Sorunun çözümünü “anayasal yurttaşlık esası ve temel insan hakları hukukunun eksiksiz uygulanması”nda gören Aleviler, anayasa değişikliğine ilişkin taleplerini dile getirdi. Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı üyesi bir grup Alevi, anayasa değişikliğine ilişkin taleplerini Meclis önünde dile getirip Meclis Başkanlığı’na dilekçe ile ilettiler.

Meclis Dikmen Kapısı’nda toplanan Aleviler adına Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Emel Sungur, Alevilerin taleplerini defalarca siyasilere ilettiklerini, Meclis Başkanı Köksal Toptan ve Anayasa Komisyonu başkanından randevu istediklerini, ancak dördüncü gün olmasına karşın henüz bir yanıt alamadıklarını söyledi.

Mevcut Anayasa’nın eşitlik ilkesinin hiç uygulanmadığını, laiklikle ilgili ilkesinin de baştan sakat doğduğunu kaydeden Sungur, Sünni mezhebinin resmi, tek inanç kabul edildiğini, aynı anlayışla “Sünni Diyanet İşleri Başkanlığı” kurulduğunu ifade etti. AB çevrelerine şirin gözükmek için İmar Kanunu’nda ibadet yerleri tarifinin değiştirildiğini, ancak “Alevilerin ibadethanesi olan cemevlerinin yasal güvenceden yoksun” olduğunu dile getiren Sungur, Alevilikle ilgisi olmayan resmi, gayriresmi çevrelerin “cemevlerinin ibadethane kapsamında olamayacağı” açıklamaları yaptıklarını belirtti.

Pay istemiyoruz

Sungur, “Din kamusal alandan çıkarılmadıkça, yani siyasiler eliyle maniple edilme olanağı ortadan kalkmadıkça, istismar sürecek ve demokrasiye ulaşılamayacaktır” dedi ve bu nedenle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasını istedi. “Alevilere de pay verin” demediklerini belirten Sungur, “Cemevi yapmayın, sadece yasal statüye kavuşturun” dediklerini söyledi. “Devletin asker-sivil kanatlarının işbirliği ile Diyanet şemsiyesi altında dinci siyasal güç örgütlendiğini” söyleyen Sungur, zorunlu din dersinin de kaldırılmasını isteyerek, “Seçmeli din dersi, öğrenciler arasında mezhep tartışması başlatır ve bu vahim sonuçlar doğurur” uyarısında bulundu. Sungur, bu konuda başta Meclis Başkanı Köksal Toptan olmak üzere, ‘aklı başında olan’ yetkililere, “Çocuklarımızı okullarda karşı karşıya getirmeyin” çağrısı yaptı.

“Genelde demokrasi ve laikliğin tasfiye edilmesi, özelde ise Alevi-Sünni eşitsizliği ve Sünni devlet-Sünni birey lehine yaratılan büyük uçurum olduğunu” belirten Sungur, “Alevi sorununun çözümü, anayasal yurttaşlık esası ve temel insan hakları hukukunun tam ve eksiksiz uygulanmasıyla mümkün olacaktır” dedi. Açıklamanın ardından Sungur ve diğer yöneticiler taleplerini Meclis Başkanlığı’na ilettiler.

25/09/2007

(Ankara/EVRENSEL)
 
 
 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.