Aleviler Ankara için yollara döküldü

Aleviler Ankara için yollara döküldü

Aleviler Ankara için yollara döküldüYarın Ankara'da 'Eşit yurttaşlık hakkı' adıyla düzenlenecek olan miting için...

A+A-

Aleviler Ankara için yollara döküldüAleviler Ankara için yollara döküldü

Yarın Ankara'da 'Eşit yurttaşlık hakkı' adıyla düzenlenecek olan miting için Türkiye'nin farklı yörelerindeki Aleviler tren ve otobüslerle yola çıkıyor.

ESKİŞEHİR'DE ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONUNNU MİTİNGİ HAZIRLIĞI

Alevi Bektaşi Federasyonu üyeleri yarın Ankara'da yapılacak mitinge katılmak üzere Eskişehir Garı'na geldi.

Alevi Bektaşi Federasyonu üyeleri, garda bazı sendika üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir grup tarafından karşılandı.

Gardan, Porsuk Bulvarı Migros önüne kadar yürüyen grup adına açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, alevilerin demokrasi ve laiklik için her türlü eylem ve protestoya katıldığını kaydetti.

Türkiye'de ilk defa Alevilerin kendi istekleri için miting yaptığını ifade eden Kenanoğlu, şöyle konuştu:

''Türkiye'de ilk defa Aleviler, kendi talepleri için yürüyor. Alevi toplumu bugüne kadar haklarını demokratik yollarla ve hukuk yoluyla aradı. Zorunlu din dersinin kaldırılması, cemevlerinin yasallaşması için, Diyanet İşleri Başkanlığının baskısından dolayı, nüfus cüzdanındaki din hanesinin kaldırılması için davalar açtık. Söz konusu davaların birçoğunu kazandık. Ancak, yargı kararları uygulanmadı. Yarın Ankara'da buluşup, Madımak Otelinin müze olması, Diyanet İşleri Başkanlığının ve zorunlu din derslerinin kaldırılması ve cemevlerinin yasal güvenceye kavuşturulması talebiyle büyük Alevi yürüyüşünü yapacağız.''

SİVAS'TAKİ ALEVİLER ANKARA'YA GİDİYOR

Ankara'da yapılacak olan “Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı için Ankara'ya yürüyoruz” etkinliğine katılacak olan Sivas'taki Aleviler, gece yola çıkıcak.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Eğitim-Sen, SES, BTS, Halk Evleri, Kaman Köyü Derneği, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Derneği ve Emek Partisi üyeleri adına basın açıklaması metnini ÖDP İl Başkanı Hidayet Yıldırım okudu. 9 Kasım'da Ankara'da yapılacak olan etkinlik nedeniyle Türkiye'nin dört bir yerinden Alevi vatandaşların Ankara'ya gideceğini ifade eden Yıldırım, bu yürüyüşün demokrasi, insan hakları, eşit yurttaşlık ve özgürlükçü bir anayasa için olduğunu kaydetti. Yıldırım, "Yurdun dört bir yanından yola çıkacağız ve 9 Kasım'da Ankara'da olacağız. Tarihe bir iz bırakma adına ayrımcılığa karşı Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı için Ankara'ya yürüyeceğiz" dedi.

Alevilerin Sivas'tan gece saatlerinde yaklaşık 4 otobüsle Ankara'ya gidileceği öğrenildi.

MUŞ VARTO ALEVİLER

Muş'un Varto İlçesi'nde bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Varto Şubesi Başkanlığı, 9 Kasım günü Ankara'da düzenlenecek yürüyüşe destek sağlamak amacıyla stant kurdu.

İlçe merkezinde stant kuran ve köylerde de anons yaparak katılımı sağlamak istediklerini belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Varto Şube başkanı Burhan Kaya, mahalleleri ve Alevilerin yaşadığı yaklaşık 45 köyü tek tek dolaşarak yürüyüşe katılımı sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Bütün herkesi oraya taşımaya maddi imkanları olmadığını kaydeden Kaya, ancak Varto'daki bütün Alevilere yürüyüşün ne anlama geldiğini anlatmaya çalıştıklarını ifade etti. Kaya, "Beklentilerimizin çok üzerinde bir duyarlılık gördük. İlçe merkezinde kurduğumuz stantla da halkımızın ilgisini çekmeye çalışıyoruz" dedi.

AYDIN'DAKİ ALEVİLER YOLA ÇIKIYOR

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Aydın Şubesi tarafından düzenlenen yemekte bir araya gelen Aleviler, yarın Ankara Sıhhıye'de düzenlenecek yürüyüşe katılma kararı aldılar. Yemekli gecede birlik beraberlik mesajları veren Aleviler cem evlerinin de camiler statüsüne alınması gerektiğini belirttiler. Gecede konuşan Hacı bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, herkesin birbirine saygı duyması gerektiğini belirterek, "Son dönemlerde Mevlana ile Hacı Bektaş Veli sanki ayrı düşünüyormuş, sanki düşmanmış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Bunlar doğru değil" dedi.

Aydın Gar Restoran'da düzenlenen yemekli geceye Aydın Vali Yardımcısı Alp Arslanargun, Belediye Başkanı İlhami Ortekin, Çeştepe Belde Belediye Başkanı Mustafa Erbaş, AK Parti Aydın Belediye Başkan aday adayı ve AYSO Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel ve çok DTP, İP, Eğitim-Sen il temsilcileri ve Aleviler katıldı. Gecede ayrıca Aydın Çeştepe'deki cemevi yapımına katkı sağlayan Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin'e işadamları Cem Cemil Öztürk, Ümit Öktenoğlu'na ve çeşitli firmalara teşekkür edildi.

HABERAKTÜEL.COM - 8 Kasım 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.