Aleviler Ankara'da anayasayı tartıştı

Aleviler Ankara'da anayasayı tartıştı

Aleviler Ankara'da anayasayı tartıştıANKARA’nın Yenimahalle ilçesinde PSAKD ile gazetemizin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte anayasa...

A+A-

Aleviler Ankara'da anayasayı tartıştıAleviler Ankara'da anayasayı tartıştı

ANKARA’nın Yenimahalle ilçesinde PSAKD ile gazetemizin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte anayasa ve Alevilik tartışıldı. Hükümetin Alevi Çalıştayları’nın eleştirildiği etkinlikte, yeni anayasanın ancak halkın tüm kesimlerinin temsil edildiği bir kurucu meclisle hazırlanabileceği dile getirildi.

Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği (PSAKD) Yenimahalle Şubesi ve gazetemizin birlikte düzenlediği “Anayasada Laikliğin Ele Alınışı ve Aleviler” başlıklı panelde bir araya gelen Aleviler, nasıl bir anayasa istediklerini tartıştılar. Yenimahalle PSAKD Binası’nda gerçekleşen etkinliğe CHP Milletvekili aday adayı avukat Şenal Sarıhan da katıldı.  

Etkinliğin açılışını yapan PSAKD Yenimahalle Şube Başkanı Cevahir Canpolat, Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerinin karşılanması için Cemevlerinin resmi ibadethane sayılmasının, Madımak Oteli’nin utanç müzesi olmasının, zorunlu din derslerinin kaldırılmasının ve nüfus cüzdanından din ibaresinin kaldırılmasının anayasa ile güvenceye alınması gerektiğini söyledi.

AMAÇ ALEVİLERİ SÜNNİLEŞTİRMEK

Panelde konuşan yazar sosyal antropolog Hasan Harmancı, AKP’nin Alevilerin sorunlarını anlamaktan uzak olduğunu vurguladı. Hükümetin düzenlediği çalıştaylarda Aleviliği hukuksal bir sorun olarak ele almasını eleştiren Harmancı, AKP’nin bu çalıştaylarla Alevileri Sunnileştirmeyi hedeflediğini söyledi. 

Panelde konuşan EMEP Genel Başkan Yardımcı Haydar Kaya ise, anayasanın toplumsal bir sözleşme olduğunu, bu nedenle ancak tüm kesimleri kapsayacak bir anayasanın sorunlara çare olacağını söyledi. Yüzde 10 baraj nedeni ile bugün Meclis’in Türkiye’nin en az yüzde kırkını dışarıda bıraktığını belirten Kaya, böyle bir Meclis’in anayasa yapmasının doğru olmayacağını vurguladı. Kaya, anayasa için tüm kesimleri temsil edecek bir kurucu meclis oluşturulması ve ortaya çıkacak anayasanın halk oylamasına sunulması gerektiğini kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kalkması durumunda cemaatlerin önünün açılıp açılmayacağına dair yöneltilen soru üzerine Haydar Kaya, Diyanet İşleri’nin varlığının cemaatleri engellemediğini, hatta kimi cemaatlerin doğrudan buradan beslendiğini vurguladı.

‘YÜZDE 10 BARAJI KALDIRILMALI’

Anayasanın “değişmez” denilen maddelerinin toplumsal sözleşmeye uygun olmadığını bu değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Kaya. “Yüzde 10 barajının tamamen kaldırılması,

Kürt sorunu demokratik şekilde çözülmesi, siyasi partilerin özgürce örgütlenmesi, siyasi partilere devlet yardımının kaldırılması, ifade ve düşünce özgürlüğünün sağlanması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve zorunlu din dersleri kaldırılması” gibi konuların anayasa ile mutlaka güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

CHP Milletvekili aday adayı avukat Şenal Sarıhan da, Alevilerin ezilen kesimlerden olduğunu ve haklarını aradıkları için baskılandıklarını vurguladı. Sarıhan, Türkiye’de ancak barajın kalktığı ve tüm kesimlerin Meclis’te temsil edilebildiği zaman ezilenlerin durumunun değişebileceğini söyledi.

Ankara/EVRENSEL - 4 Nisan 2011

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.