Aleviler Ankara'ya yürüyor

Aleviler Ankara'ya yürüyor

Aleviler Ankara'ya yürüyor"Erzincan başta olmak üzere Diyarbakır dahil doğu illerinden gelen  Alevileri karşılayan Pir Sultan...

A+A-

Aleviler Ankara'ya yürüyorAleviler Ankara'ya yürüyor

"Erzincan başta olmak üzere Diyarbakır dahil doğu illerinden gelen  Alevileri karşılayan Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği Malatya Şube Başkanı Abbas Uğurlu bir basın açıklaması yaptı."

Aleviler sorunlarının çözümü için yarın Ankara’da buluşuyorAleviler, AİHM ve Danıştay kararlarına rağmen zorunlu din dersi uygulamasının sürmesi, Cemevlerine yasal statü verilmemesi ve Diyanet İşleri Başkanlığına yönelik taleplerinin yanıtsız kalmasını, Ankara’da geniş katılımlı bir mitingle protesto edecekler. Türkiye’nin dört bir yanından pek çok Alevi kurum ve kuruluşu 9 Kasım’da Ankara Sıhhiye Meydanında buluşacak. Aleviler Ankara’daki miting öncesinde Hacıbektaş’a giderek Hacı Bektaş Veli Dergahı’nı ziyaret edecekler.

Yıllardır dile getirdikleri sorunlarına çözüm bulamayan Aleviler bu kez Ankara’ya yürüyerek isteklerini dile getiriyor. Geçtiğimiz aylarda oturma eylemleri düzenleyen Aleviler dün akşam saatlerinde Yeşilyurt Caddesi üzerinde bulunan mezarlık civarında buluştular. Burada Erzincan başta olmak üzere Diyarbakır dahil doğu illerinden gelen  Alevileri karşılayan Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği Malatya Şube Başkanı Abbas Uğurlu burada bir basın açıklaması yaptı. Yaptığı açıklamada Uğurlu, Cemevlerinin ibadet merkezi olarak tanınması, zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması, Madımak Oteli`nin müzeye dönüştürülmesi" gibi temel talepler için mücadele eden Alevi kuruluşları, 9 Kasım Pazar günü Ankara`da "Eşit yurttaşlık hakkı için" başlıklı bir mitingde bir araya geleceklerini bildirdi.

“ALEVİ ÇOCUKLAR SÜNNİLEŞTİRİLİYOR”

“12 Eylül faşist Askeri Darbesiyle başlayan, bugün ise AKP gericiliği ile azgınlaşarak sürmekte olan Zorunlu Din Dersleri uygulaması, anti-laik, anti¬demokratik, anti insani olduğu kadar bir o kadar da misyonerlik faaliyetidir” diyen Uğurlu,” Bu uygulama, toplum hayatını, dini duyarlılıklara göre yeniden dizayn etme amacı dışında, özel olarak da Alevi çocuklarını Sünnileştirme amacı taşımaktadır. Diğer yandan Alevilerin bin yıllardır ibadethane olarak kabul ettikleri cem ve kültür evleri inkar edilmekte yeri geldiğinde "cümbüş evi" olarak nitelenmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı, devasa bütçesi ile bir yandan kimi şeriatçı örgütleri beslerken sadece Sünni inanç mensuplarına hizmet vermektedir.

Aleviler ve örgütlü yapıları yıllardır mücadele veriyor. Bu mücadelenin ekseninde, cemevlerinin ibadet merkezi olarak tanınması, zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığı`nın kaldırılması, Madımak Oteli`nin müzeye dönüştürülmesi gibi temel talepleri vardır” dedi.

ZORUNULU DİN DERSİ

Uğurlu, zorunlu din derslerinin kaldırılması konusunda Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin, hukuki bir mücadele verdiğini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay’ın bu uygulamayı mahkum ettiğinin altını çizerek, “Ancak Milli Görüş geleneğinin sürdürücüsü konumunda olan AKP iktidarı, söz konusu mahkeme kararlarını uygulamamaktadır. Hükümetin hukuk tanımaz tavrı, demokrasi, eşitlik ve özgürlük talebinde bulunan başta Aleviler olmak üzere tüm toplum kesimleri açısından kaygı vericidir. Hukukun üstünlüğü ilkesine gölge düşmüştür. Aleviler, hükümetin hukuk tanımaz tavrını ve en temel insani taleplerini görmezden gelerek oynadığı "üç maymun" rolünü içine sindirecek durumda değildir. Çünkü söz konusu talepler sadece Alevilerin talepleri değil, demokrasi, özgürlük ve eşitlik isteyen tüm kesimlerin de talepleridir. Sünni kökenli olduğu halde çocuğunun zorunlu din dersi almasını istemeyen milyonlarca aile vardır ve bu aileler de Aleviler kadar mağdur olmaktadır” şeklinde konuştu.

“BU BİR UYARIDIR”

Alevi Bektaşi Federasyonu bileşenlerinin bir süre önce başlattığı oturma eylemlerinin, hükümet için uyarı niteliğini taşıdığını anımsatan Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği Malatya Şube Başkanı Uğurlu, “İstanbul`da başlayan, daha sonra Türkiye`nin farklı illerine yayılan oturma eylemleri büyük ilgi görmüştür. Alevi Bektaşi Federasyonu olarak şimdi, Aleviiere yönelik ayrımcı politikalara son verilmediği için eylemliliğimizi bir üst noktaya taşımaya karar verdik. AKP`nin gericiliğine ve hukuk tanımaz tavrına tepkimizi göstermek amacıyla Türkiye`nin dört bir yanından yürüyerek Ankara`da büyük bir mitinge dönüştürecek ve hükümeti bir kez daha uyaracağız” ifadelerini kullandı.

YÜRÜYÜŞ GÜZARGAHI

Uğurlu, yürüyüş kollarının başlangıç noktalarının Ordu, İstanbul, Balıkesir, İzmir, Antalya, Adana ve Diyarbakır olduğunu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Akdeniz`den hareket edecek olan yürüyüş kollarının  8 Kasım 2008 günü Hacıbektaş kasabasına uğrayarak, Hünkar Hacı Bektaş Veli`den el alacak ve Ankara`da , Abdal Musa, Hamza Baba, Sücaattin Sultan, Şeh Bedrettin, Karacaahmet Sultan, Şah Kulu, Yunus Emre, Güvenç Abdal, Hubyar Sultan ve Pir Sultan`la buluşarak Hüseyin Gazi`ye ulaşacaklarını söyledi.

ÇAĞRI

“Başlattığımız bu eylemlilikte sendikaları, demokratik kitle örgütlerini, sol siyasi partileri, tüm Alevi örgütlerini, "musahip", "yoldaş" olarak görmek istiyoruz” diyerek sözlerine devam eden Uğurlu, ”Ayrımcılık değil sadece eşitlik talebinde bulunan Alevilere gereken desteği vereceklerine inanıyoruz. Bu yürüyüş, din ve vicdan özgürlüğü, düşünceyi ifade etme özgürlüğü yanında, her türlü tahakküme, telkine, tehdide karşı basın özgürlüğü içindir de...

Bu yürüyüş tüm bu nedenlerin üstünde AKP gericilini önümüzdeki yerel seçimlerde, Ankara`dan başlayarak, Ankara Çayı örneği, derelere süpürme, ortalığı temizleme içindir de...

Bu vesileyle; çağrımız Gelin Canlar Bir Olalım, iri, diri bir olalım, AKP`ye anladığı dilden konuşalım şeklindedir” diyerek sözlerini tamamladı.

BALKIZ: VİCDAN SAHİBİ HERKESİ BEKLİYORUZ

Miting hakkında bilgi veren Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, “9 Kasım’da on binlerce Alevi-Bektaşi yol arkadaşları ile birlikte Ankara’da olacaklar. Bütün bölgelerde son hazırlıklar bitmek üzere” dedi.

Yürüyüş güzergahları ve konaklama noktalarının belirlendiğini ifade eden Balkız, “Biz bir kez de Hükümeti ve devleti bu yolla uyarmak istiyoruz. Zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması, Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Madımak Oteli’nin müze yapılması gibi temel taleplerimizi bir kez daha anlatacağız. Tüm vicdan sahibi insanları 9 Kasım’da Ankara’ya bekliyoruz” diye konuştu.

Taleplerinin sadece Alevilerin talepleri olmadığını öne süren Balkız, “Sağcısı, solcusu, Alevisi, Sünnisi fark etmez. Tüm vicdan sahibi insanları 9 Kasım’da miting alanına davet ediyoruz. Bu bir insanlık görevidir” dedi.

KİMLER KATILACAK

9 Kasım Pazar günü saat 12,00`den itibaren Ankara Sıhhiye Meydanında yapılacak mitinge Arif Sağ, Edip Akbayram, Ferhat Tunç, Yavuz Bingöl, Mustafa Özarslan, Şair Ahmet Telli de katılacak. mitinge çok sayıda siyasetçinin de katılması bekleniyor. Mitinge katılacağı kesinleşen ilk isim ise CHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına hazırlanan SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın oldu. Karayalçın’ın mitinge geleceği bildirildi. Ankara Sıhhiye Meydanı’nda yapılacak mitinge Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından Alevi temsilcileri ve vatandaşlar da katılacak.

GÜNEŞ TV - 08 Kasım 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.