Aleviler, Antalya'da Alman Konsolosluğu'na Siyah Çelenk Bıraktı

Aleviler, Antalya'da Alman Konsolosluğu'na Siyah Çelenk Bıraktı

Aleviler, Antalya'da Alman Konsolosluğu'na Siyah Çelenk Bıraktı Alevi Bektaşi Federasyonu'na bağlı Alevi Dernek ve Vakıfları,...

A+A-

Aleviler, Antalya'da Alman Konsolosluğu'na Siyah Çelenk BıraktıAleviler, Antalya'da Alman Konsolosluğu'na Siyah Çelenk Bıraktı
 
Alevi Bektaşi Federasyonu'na bağlı Alevi Dernek ve Vakıfları, gösterdiği bir dizi filmde Alevi inanç ve kültürüne hakaret edildiği gerekçesiyle Alman Devlet Televizyonu ARD'yi protesto etti.
 
Antalya Kışlahan Oteli arkasında toplanan dernek üyeleri, basın açıklaması yaptı, ardından Alman Konsolosluğu önüne siyah çelek bıraktı. Basın açıklamasını konsolosluk yetkililerine veren Aleviler, ARD kanalının bir an önce söz konusu dizinin yayınını durdurmasını istedi. 

Alman Devlet Televizyonu ARD kanalında 'Tatort' adlı dizinin Aralık 2007 tarihinde yayınlanan bir bölümünde Alevi inanç ve kültürüne yönelik ağır hakaret ve saldırılar yapıldığını ileri sürüldü. Kışlahan Oteli arkasında toplanan Aleviler, Alman kanalının yayını karşısında yetkililerin duyarsız kaldığının da belirterek, devletin harekete geçmesini istedi. Burada toplanan Aleviler adına basın bildirisini okuyan Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Dayanışma Derneği Antalya Şube Başkanı Ergün Kurt, Alman kanalında yayınlanan diziyi protesto etmek ve yetkililerin buna dur demesi için bir araya geldiklerini söyledi. Düşünce ve yayın özgürlüğü bahanesiyle Alevilerin iftira atıldığını ve karalama kampanyasına gidildiğini belirten Kurt, bu konuda ARD Televizyonu yetkililerinin bir açıklama yapması ve kamuoyundan özür dilemesi gerektiğini ifade etti.

ARD Televizyonu'nun dizinin hakaret içeren söz konusu bölümünü hazırlarken Almanya'daki Alevi kurumlarına danışmadığını belirten Kurt, tüm uyarıları dikkate almayarak yayınlandığını belirtti. Kurt konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu durum ARD'yi Alevilere karşı art niyetli ve bilinçli bir karalama kampanyasının uygulayıcısı durumuna düşürmüştür. Bunu evrensel yayın ilkeleri ve insan haklarının ağır bir ihlali olduğu açıktır. Yapılan haksızlık bunun la da kalmamış Alman devlet ve hükümet yetkilileri de sessiz kalarak bu durumu adeta onaylar duruma düşmüşlerdir. Bunun yanında Türkiye Cumhuriyeti'nin Almanya Büyükelçisi ile konsolosluklarının yanı sıra Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanı da duyarsız kalmıştır. Totart adlı derhal yayından kaldırılmalı Alman hükümeti ve ARD televizyonu Alevilerden özür dilemeli."

Yapılan konuşmanın ardından Antalya'nın Zerdalilik Mahallesi'nde bulunan B. Gürkanlar Apartmanındaki Alman Konsolosluğu önüne gelen Aleviler, ilk önce okudukları basın bildirisini konsolosluk yetkililerine verdi. Konsolosluk yetkilileri bildirinin verilmesi sırasında görüntü almak isteyen basın mensuplarını içeri almadı. Daha sonra konsolosluk yetkililerinin kendilerini iyi karşıladığını belirten Dernek Şube Başkanı Ergün Kurt, ARD Televizyonu'nda yayınlanan diziden duydukları rahatsızlığı dile getirdiklerini söyledi. Burada yetkililerin konu ile ilgileneceklerini dile getirdiklerini ifade eden Kurt, bunun demokratik bir mücadele olduğunu söyledi. Yapılan görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Alevi Bektaşi Federasyonu Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Eğitim Sekreteri Zeynel Can, dizinin o bölümünün çekilmesi sırasında hiçbir alevi ve kuruluşuna başvurulmadığını kaydetti. Dizinin kendilerini oldukça üzdüğünü dile getiren Can, "Burada hiçbir alevi ve kuruluşundan referans alınmadan yapılan dizi, kaynağı beli olmayan kurum ve kişilerden referans alınarak hazırlanmıştır. Burada bizi üzen Almanya'da yaşayan Türkiye vatandaşı aleviler ve Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin sessiz kalmasıdır. Her vatandaş kendi hükümetinin kendisine sahip çıkmasını ister. Hatanın neresinden dönülürse kardır. Bunun düzeltilmesini istiyoruz." dedi.

Daha sonra konsolosluğun bulunduğu apartmanın önünde toplanan Aleviler, çeşitli sloganlar atarak, getirdikleri siyah çelengi apartman girişine bıraktı. Yapılan basın açıklamasının ardından konsolosluk binası önüne gelen Aleviler, olaysız bir şekilde dağıldı.

CHA - haberler . com - 3 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.