Aleviler, asimilasyon kitaplarını yargıya taşıyor

Aleviler, asimilasyon kitaplarını yargıya taşıyor

Aleviler, asimilasyon kitaplarını yargıya taşıyor  ANKARA (02.10.2008)- Zorunlu din derslerine karşı mücadelelerini sürdüren Alevi örgütleri...

A+A-

Aleviler, asimilasyon kitaplarını yargıya taşınıyorAleviler, asimilasyon kitaplarını yargıya taşıyor 

ANKARA (02.10.2008)- Zorunlu din derslerine karşı mücadelelerini sürdüren Alevi örgütleri bu yıl ders kitaplarına eklenen Alevi inancına ilişkin bilgilerin yanlış ve taraflı olmasına tepki gösterdi. Aleviler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarını yargıya taşımaya karar verdi.

21 derneğin üye olduğu Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, bu yıl öğretime sunulan 12. sınıf ve daha önce yayımlanan kitaplarda Aleviliğe hakaret eden sözler ve imgeler olduğunu belirtti.

Aleviler için kutsal sayılan Hz. Ali'nin atının kitapta katır olarak geçtiğini belirten Balkız, Alevilik yazılırken sadece ilahiyatçı hocalara başvurulduğu, Alevi yazar ve araştırmacıların bilgilerine yer verilmediğini ifade etti. Alevi inancının asimile edilmeye çalışıldığını aktaran Balkız, “Dipnotlarda adı geçen yazarların her biri Aleviliği asimile etmeyi, Sünnileştirmeyi kendine görev edinmiş, objektif olmayan yazarlar. İslamın temelleri namaz, oruç, hacca gitmek gibi ibadetler Alevilere de atfedilmiş. Aleviliğin tarihi, Tanrı anlayışı, kurumları, ibadet anlayışı yok. Cem sade bir törene dönüştürülmüş. 'Alevi Bektaşi düşüncesinde olanların müzik eşliğinde yaptıkları ayine semah denir' tanımı var. Semah bir ayin değil, cem töreni içindeki evrelerden sadece biridir. İlköğretim ve lisede toplam 8 kitapta sayfalarca İslamiyet anlatılırken, Aleviliğe 12. sınıf kitabında sadece 7 sayfa ayrılmış” diye konuştu.

ATILIM - 2 Ekim 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.