Aleviler asimilasyon ve imha politikalarını protesto etti

Aleviler asimilasyon ve imha politikalarını protesto etti

Aleviler asimilasyon ve imha politikalarını protesto ettiPir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi örgütleri, yöre dernekleri, siyasi...

A+A-

Aleviler asimilasyon ve imha politikalarını protesto etti

Aleviler asimilasyon ve imha politikalarını protesto etti

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi örgütleri, yöre dernekleri, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve sendikalar, Kadıköy'de AK Parti'nin Alevi açılımına ve Alevi kültürüne yönelik inkar ve asimilasyon politikaları protesto edildi.

10 bini aşkın Alevi sabah saatlerinde Tepe Nautilus'un önünde toplandı. 12.00'de başlaması gereken yürüyüş 13.00'ten sonra başladı. 'Tayyip türbanı Bahçeli'ye tak', 'Dün Maraş'ta, bugün Sivas'ta, çözüm faşizme karşı savaşta', '100 bin imamlı laik devlet olmaz', 'Sivas'ta yakanlar, memleketi satanlar', 'Alevi kültürü yasaklanamaz' sloganlarını atan Aleviler, kortejler halinde Kadıköy Meydanı'na yürüdü. Katılımın yoğunluğu ve coşkusu dikkat çekerken, mitingin örgütleyicisi PSAKD, Haklar ve Özgürlükler Cephesi (HÖC) ve Ezilenlerin Sosyalist Platformu'nun (ESP) mitinge Türkiye merkezli katıldığı öğrenildi. Yürüyüşte sık sık Pir Sultan Abdal'ın dizeleri okundu.

Ampullerden oluşan 'AKP' yazılı dövize el kondu

Alevi Bektaşi Gençlik Platformu'nun ampullerden oluşan 'AKP' yazılı dövizinin polis tarafından miting alanına alınmaması üzerine platform üyeleri ellerindeki ampulleri yere atıp kırdı. Katılımcıların miting alanına girmesiyle program PSAKD Genel Başkanı Avukat Kazım Genç'in konuşmasıyla başladı. AK Parti tarafından hazırlanan yeni Anayasa taslağında toplumsal barışın ve halkların kardeşliğine yer olmadığını belirten Genç, Alevi milletvekili Reha Çamuroğlu'nu ima ederek, 'Aleviler üzerinden AKP'ye bedel ödemek istiyor, onun bedelini ödeyecek miyiz?' dedi. Çamuroğlu'nun Cemevleri'ne yasal statü kazandıracağını söylemesine inanmamak gerektiğini ifade eden Genç, AK Parti'nin Alevilere yönelik imha, inkar, asimilasyon, bitirme politikaları olduğunu belirterek, mitingdeki Alevilere 'Bitecek miyiz?' diye sordu.

'Katliamları yok sayarak barışı sağlayamazsınız'

Laik bir ülkede diyanet işleri ve zorunlu din dersinin olmaması gerektiğine dikkat çeken Genç, AK Parti tarafından verilen Muharrem iftarına değinerek, 'Yıllardır mücadele veren Alevi örgütleri muhatap almıyor, naylon federasyon kuruyor. Şimdi de Türk-İş'i, Alevi örgütlerini ele geçirmeye çalışıyor' diye konuştu. 'Hızır Paşa sofrasına gidenlere lanet olsun, gitmeyenlere selam olsun' diyen Genç, Amasya, Şişli, Esenyurt, Düzce'de Alevilere yönelik saldırılar yaşandığını söyledi. Genç, 'Maraş, Çorum, Malatya, Sivas, Gazi, Hayata Dönüş Operasyonu, Ulucanlar Katliamı, 17'leri, Diyarbakır'ı yok sayıyorsanız bu ülkedeki barışı sağlayamazsınız' diyerek sözlerini bitirdi.

Genç'in konuşmasının ardından Hasan Sağlam, Grup Vardiya, Erdal Bayrakoğlu, Tolga Sağ'ın müzik dinletileriyle miting devam etti.

DİHA - ÖZGÜR GÜNDEM
(Fotoğraf: Ceren SARAN) - 03 Şubat 2008

CHP ve DSP korteji Alevi mitingine alınmadı

AK Parti'nin 11 Ocak'ta düzenlediği Muharrem iftarına katılmayan Alevi örgütlerinin, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin girişimleriyle Kadıköy'de düzenledikleri mitinge CHP ve DSP korteji alınmadı.

AK Parti'nin 'Alevi açılımı'nı protesto etmek için Kadıköy Tepeüstü'nde toplanan 4 bin civarında Alevi vatandaşı buradan mitingin yapılacağı Kadıköy İskele Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Sık sık “AKP, CHP ve DSP Alevilerin düşmanıdır” şeklinde slogan atan kitle, mitinge katılmak isteyen CHP ve DSP'yi korteje almadı. Bunun üzerine kitle sorumluları alanı terk etti. Yürüyüş korteji sloganlar atarak Kadıköy İskele Meydanı'na doğru yürüyor.

DİHA - 03 Şubat 2008

Aleviler'den AKP karşıtı miting

AKP’nin “Alevi açılımı”nı samimi bulmayan Aleviler, Kadıköy İskele Meydanı’nda “Öğretimize, Özgürlüğümüze, Onurumuza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz” mitingi düzenledi.

İSTANBUL - Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nce düzenlenen ''Öğretimize, özgürlüğümüze, onurumuza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz'' mitingi, Kadıköy İskele Meydanı'nda gerçekleştirildi.

Daha önce AKP’nin düzenlediği Muharrem ayı iftar yemeğine katılmayan, yemeğe katılan Alevileri ise “düşkün” ilan eden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilen mitinge aralarında CHP, DSP, SHP, ÖDP, DTP ve EMEP’in bulunduğu siyasi partilerin yanı sıra İHD, DİSK, 78’liler Vakfı gibi sivil toplum örgütleri ve çok sayıda Alevi derneği destek verdi.

"SİVAS'I UNUTTURMAYACAĞIZ" PANKARTI

Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde toplanan, aralarında çeşitli partiler, DİSK'e üye sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının üyelerinin de bulunduğu grup, ''2 Temmuz 1993 Sivas-Madımak Katliamı unutmadık unutturmayacağız'' yazılı pankart açtı. Aralarında yöresel kıyafetli ve başları beyaz yemenili kadın ve çocukların da yer aldığı grup, Atatürk fotoğrafları, Türk bayrakları ve çeşitli dövizler taşıdı. Slogan atıp alkış tutarak Kadıköy İskele Meydanı'na kadar yürüyen grup, burada polis tarafından oluşturulan kontrol noktalarında aranarak alana alındı.

YENİ ANAYASADA ŞERİAT VE TÜRBAN VAR

 ''1993'te Sivas Madımak Oteli'nde ölenler ile demokrasi şehitleri için'' saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan mitingde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, ''Türkiye'nin tek sorunu türbanmış gibi, türbanın dayatıldığını'' savunarak, ''AK Parti, 'sivil anayasa yapacağım' diyor, hazırlamaya çalıştığı anayasada özgürlük, inanç özgürlüğü, eşitlik, kardeşlik yok. Şeriat ve türban var'' dedi.

Laik bir ülkede din dersinin zorunlu olamayacağını, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumun bulunmayacağını ileri süren Genç, AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun önderliğinde Bilkent Otel'de Alevilere yönelik düzenlenen iftar yemeğine de değinerek, ''Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile diğer Alevi federasyonlarının muhatap alınmadığını, naylon federasyon kurulduğunu, AK Parti'nin Alevi örgütlerini ele geçirmeye çalıştığını'' öne sürdü.

Bu arada, mitinge katılanlardan bir grubun, İstiklal Marşı'nın okunmamasına tepki göstermesi üzerine, grup üyeleri ile mitingi düzenleyenler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Mitingde, çeşitli grup ve sanatçılar şarkılar seslendirdi.

(AA-ANKA) - GAZETEPORT - 03 Şubat 2008

Alevilerden ''AKP karşıtı'' miting

AKP'nin "Alevi Açılımı"nı samimi bulmayan Aleviler, Kadıköy İskele Meydanı'nda "Öğretimize, Özgürlüğümüze, Onurumuza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz" mitingi düzenliyor.

Daha önce AKP'nin düzenlediği Muharrem ayı iftar yemeğine katılmayan, yemeğe katılan Alevileri ise "düşkün" ilan eden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilen mitinge aralarında CHP, DSP, SHP, ÖDP, DTP ve EMEP'in bulunduğu siyasi partilerin yanı sıra İHD, DİSK, 78'liler Vakfı gibi sivil toplum örgütleri ve çok sayıda Alevi derneği destek veriyor.

Miting için saat 12.30'dan itibaren Kadıköy İskele Meydanı'nı dolduran binlerce kişi, "Pir Sultan Yolundayız", "Örgütlü Halk Yenilmez" şeklinde sloganlar atıyor. Emniyet güçleri miting için yoğun güvenlik önlemleri alırken, mitinge katılım devam ediyor.

(ANKA)  - SABAH - 3 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.