Aleviler aşure için buluştu

Aleviler aşure için buluştu

Aleviler aşure için buluştu  Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı Hüseyin Özveren, Alevilerin karşı karşıya olduğu...

A+A-

Aleviler aşure için buluştu  Aleviler aşure için buluştu 

Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı Hüseyin Özveren, Alevilerin karşı karşıya olduğu sorunların çözümü noktasında ortaya konulacak her türlü açılımı destekleyeceklerini ifade ederek, bu konudaki söylemlerin de lafta kalmaması gerektiğini söyledi.

Aleviler, Aşure etkinliğinde buluştu. Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi tarafından cemevinde gerçekleştirilen etkinlikte, imece usulüyle toplam 25 kazanda hazırlanan aşureler binlerce kişiye dağıtıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren cemevine gelmeye başlayan Aleviler, burada düzenlenen törende Kerbela'da şehit düşenleri andılar. Semah duran katılımcılar, seslendirilen Alevi deyişlerine de eşlik ederek, saz eşliğinde türküler söylediler.

Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı Hüseyin Özveren, buradaki amacın acıların tekrarlanması ya da öç duygularının körüklenmesi değil, bu tür acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerin ve Alevi öğretisinin özümsenmesi olduğunu söyledi.

Aşure'nin sevincin ve hoşgörünün simgesi olduğuna dikkat çeken Hüseyin Özveren, bugün Alevilerin her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, "Birlik ve beraberlikten hiç kimseye zarar gelmez, aksine fayda gelir. Biz birlikten ve kardeşlikten yanayız. Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'nin '72 millete tek bir nazardan bakmalı' şiarıyla hareket edip, 'İncinsen de incitme' felsefesiyle yolumuza devam ediyoruz. Aleviler olarak bugüne kadar onca zulüm ve saldırılara rağmen hiç kimseyi incitmedik" dedi.

Bugün Alevilerin karşı karşıya oldukları sorunların çözümü noktasında hükümetin ortaya koyduğu açılımları desteklediklerini ancak tek şartlarının, dile getirilen söylemlerin lafta kalmaması olduğunu vurgulayan Özveren, kendilerinin sözden çok icraata baktıklarının altını çizdi. AK Parti hükümetinin 'Alevi açılımı'na, istenilen düzeyde olması ve hayata geçirilmesi halinde Aleviler olarak gereken desteği vereceklerini açıklayan Özveren, "Aleviler olarak vefakar insanlarız. Bize bir adım atana biz 100 adım atarız. Biz sorunları gerçek anlamda çözebilecek bir açılımdan yanayız ve böylesi bir açılımı da destekleriz" diye konuştu.

Alevi önderlerine yönelik suikast iddialarını gerçekçi bulduğunu dile getiren Hüseyin Özveren, Alevilerin bugüne kadar her dönem baskı ve zulümle karşı karşıya kaldığını iddia ederek Sivas, Kahramanmaraş, Çorum ve İstanbul Gazi'de yaşananları hatırlattı. Özveren, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz tüm bu acıları yaşamış bir toplumuz. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş. Bizim de toplum olarak sütten ağzımız yandı ve artık bu konuda yaşanan gelişmelere kaygıyla yaklaşıyoruz. Ancak geçmişte yaşanan bu tür acı olayların bir daha yaşanmayacağına inanıyoruz. Bu konuda gereken adımların atılacağına inanıyoruz."

Star - 03 Ocak 2010

Siyasiler Aşure Gününde Biraraya Geldi

Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi tarafından düzenlenen; 'Aşure Günü' etkinliği siyasileri de buluşturdu. CHP ve MHP'li vekiller, Vali Hüseyin Aksoy'un öncülüğünde Cemevi'nde bir araya gelip, imece usulüyle hazırlanan aşureden yedi.

Mersin Cemevi'ndeki 'Aşure Günü' etkinliğine yoğun ilgi gösterilirken, 25 ayrı kazanda hazırlanan aşureler binlerce kişiye dağıtıldı.

Etkinliğe; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ve Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz'ün yanı sıra CHP Mersin Milletvekili Ali Oksal, MHP Mersin Milletvekilleri Behiç Çelik ve Kadir Ural da katıldı. Samimi bir ortamda sıcak sohbetler kuran milletvekilleri, siyasetin dışında gündelik gelişmelerle ilgili olarak görüş alış-verişinde bulundu. Birlikte aşure yiyen siyasiler, Alevilerin bugün karşı karşıya olduğu sorunların çözümü noktasında da ortak hareket etme kararı aldı.

Burada konuşan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, insanların farklılıkları bir zenginlik olarak görmesi ve bu zenginlik üzerinden de birbirini daha iyi tanıyabilmesi adına 'Aşure Günü' gibi etkinliklerin oldukça önemli olduğunu söyledi. İnsanları empati kurarak birbirini tanıyıp, bir arada olması ve birbirini kucaklamasını önemsediklerini ifade eden Aksoy, bugün her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı. Aksoy, "Ayrıcalıklarımızın, farklılıklarımızın zenginlik olarak görülmesini diliyorum. Birbirimizi ötekileştirmeden anlamak ve ortak noktada buluşup, bir şeyleri birlikte paylaştığımızda geleceğe daha umut dolu, daha güvenli, daha dostça ve kardeşçe bakabileceğimize inanıyorum" dedi.

medya73.com - 03 Ocak 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.