Tuncay Özenç

Tuncay Özenç

Aleviler ayrılmasın, düzen bozulmasın

A+A-

İBB’nin barış ve kardeşlik temasıyla paylaştığı bir görsel neden bu kadar büyük bir fırtına kopardı.

İBB'nin Aleviliğin ayrı bir din veya inanç olarak temsil edildiği basit bir görsel üzerinden fırtına koparanlar, kınama beyanatları verenler, acaba Alevilik hakkında çok şey bildikleri için Alevilere ve Aleviliğe haksızlık edildiğini düşünerek Aleviliği böyle bir haksızlığa karşı savundukları için tepki gösteriyor olabilirler mi?

Aleviler eşit yurttaşlık hakkı mücadelesi verirken, Cemevlerine ibadethane statüsü için mücadele ederken, bırakın desteği kalemini dahi oynatmayan, ağızlarından en ufak bir destek cümlesi çıkmayanların bugün Alevilerin yararına bir şey düşünmeleri ve söylemeleri mümkün değildir.

Zaten şimdiye kadar Alevilerin, kültürel inançsal sosyal olarak hangi sorunlarının olduğu hiç birisinin umurunda da olmamıştır.

Türkiye de sayısı 20 milyon civarındaki Alevilerin inançsal, sosyal ve kültürel ihtiyaçları için devletin yasal olarak ayırması gereken milyarlarca TL lik bütçe Diyanet işleri Başkanlığı tarafından yıllardır kullanılıyor.

Onlar için Aleviliğin ne olup ne olmadığının hiçbir önemi yoktur. Önemli  olan Alevilerin hakkı olan paranın Diyanet İşleri Başkanlığına aktırılıyor olmasıdır.

Bu yüzden Alevilerin İslamiyet’in dışında ayrı bir inanç olarak tanımlanması kabul edilemez.

Ancak konu sadece sadece para da değildir.

Aleviliğin içeriği ve insan hazinesi yüzyıllardır Sünni İslam anlayışı tarafından sömürülmektedir. Aleviliğin insan sevgisi, doğa sevgisi, aydınlık yüzü, medeniyet seviyesi İslamiyet’in zenginliği olarak kabul edilmekle birlikte, geleneksel sünni İslama uymayan inançsal yönleri veya gelenekleri sapkınlık olarak nitelendirilmektedir.

Alevilerin edebiyatı, Şiirleri, demeleri, deyişleri, türküleri Sünni İslamiyet’in zenginliği olarak sunulmaktadır.

Mesela Mahsuni Şerif’i, Aşık Veysel’i, Neşet Ertaş’ı sayısız Alevi ozanı severek dinlerler ancak onların Alevi olduklarını hep görmezden gelinir.

Alevilik tüm zenginliği ile Sünni İslamiyetin hegemonyasından çekilip alınması durumunda geride pek bir şey kalmayacaktır. Kabul edilemeyen asıl olay da budur.

Açıkçası Alevilik her yönüyle Sünni İslam tarafından sömürülmektedir.

Bu sömürüden haz duyan Alevilerin de varlığını bilmek biraz tuhaf olsa da meselenin özü.

Aleviler ayrılmasın düzen bozulmasın dır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.