Hüseyin Çıplak

Hüseyin Çıplak

Alevilik Bilimselliktir!

A+A-

Alevilik Ne Zerdüştlük'tür. Ne de başka bir dindir. Alevilik tüm inançlar dan önce var olan düşüncesinin merkezine Canlı olan ne varsa Can sıfatı ile insanı, eşitliği, paylaşmayı, doğayı ve özgürlüğü kendisine felsefe ve inanç olarak biçimlendirmiştir. Tüm inançlardan önce Mezepotamya ve Anadoluda yaşayan Halkların felsefesi ve inancıdır. Bu felsefeyi ve inancı daha iyi anlamak için Üstad Ali Ekber Çiçek'in seslendirdiği alevi deyişini yani beyitini iyi bir şekilde dinleyip analiz etmek gerekiyor.

Ondört bin yıl gezdim pervanelikte
Sıdk-ı ismin duydum divanelikte
İçtim şarabını mestanelikte
Kırkların ceminde dara düş oldum

Kırkların ceminde dara haydar haydar haydar haydar haydar haydar haydar dost düş oldum

Güruh-u naciye özümü kattım
İnsan sıfatından çok geldim gittim
Bülbül oldum firdevs bağında öttüm
Bir zamanlar gül için zara düş oldum

Bir zamanlar gül için haydar haydar haydar haydar haydar haydar haydar dost zara düş oldum.

Kaynak Kişi: Ali Ekber Çiçek

Ayrıca alevileri illah bir yere bağlayacaksanız. Bağlamadan önce mutlaka sümer dönemine ait Gueda silindiri tableti Fransa da müzede sergilenmektedir. İlk önce gidin bu gueda silindiri tableti üzerindeki yazıların analizini yapın.

hciplak.jpg

Alevilik göbeklitepe'den çok önceki süreçlere kadar devam eden bir felsefe ve inanç biçimidir. Alevilik Ne Zerdüştlük tür, ne de başka her hangi bir dindir. Alevilik tüm ilahî dinler'den önce tarihi süreci olan kökleri milattan çok öncelere dayanan bir felsefe ve inançtır. Bir çok diğer inançların bir kısmı Alevilikten etkilenerek veya esinliyerek etkilişim yaşanmıştır. Zerdüştlük te böyledir. Diğer dinler de. Şimdi Alevilerin yakasında düşün. Hiç kimse alevileri bir ırka, yada başka bir inanca bağlamasın Alevilik tüm bunlardan bağımsız demokratik felsefesi ve inancı olan insanı, canlıları, paylaşımı, eşitliği, barışı kendisine rehber edinmiş bir felsefe ve inanç biçimidir. Düşün artık Alevilerin yakasından..
Aşk ile Canlar

Hüseyin ÇIPLAK

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.