Aleviler 'ayrımcılığa karşı' toplandı

Aleviler 'ayrımcılığa karşı' toplandı

Aleviler 'ayrımcılığa karşı' toplandıAlevi kuruluşları, hükümetin Alevilere yönelik politiklarını protesto için Ankara...

A+A-

Aleviler 'ayrımcılığa karşı' toplandıAleviler 'ayrımcılığa karşı' toplandı

Alevi kuruluşları, hükümetin Alevilere yönelik politiklarını protesto için Ankara miting düzenledi. Mitinge 50 bini aşkın kişi katıldı.

ANKARA - Alevi-Bektaşi Federasyonu’nun Ankara’daki yapılan mitingde “Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilsin, Cemevleri yasal statüye kavuşturulsun, Alevi köylerine cami yapılmasın” gibi taleplerin dile getirildi.

Mitinge katılmak için çeşitli illerden gelen Aleviler, Ankara Garı önünde toplandı. “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “Cemevleri ibadethanedir”, “Madımak müze olacak” yazılı dövizlerle buradan yürüyüşe geçen Aleviler, Adliye binası önünden geçerek Sıhhiye Meydanı’na ulaştı.

Aleviler 'ayrımcılığa karşı' toplandıAyrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı” yazılı dev pankartın arkasında yürüyen kortejdekiler, üst aramaları sonrasında miting alanına alındı. Daha sonra miting başladı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, konuşmasında, “Alevi toplumunun demokrasi ve laikliği desteklediğini” söyledi.

Bu nedenle bugün son derece haklı, meşru, insani taleplerimizi bir kez de bu meydandan haykırıyoruz” diyen Balkız, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istediklerini bildirdi. İnanç olgusunun kişiye has, inananla inanılan arasında bir gönül işi, hoş bir muhabbet olduğu, bu duruma kimsenin müdahale etme, araya girme hakkının bulunmadığını vurgulayan Balkız, “Laik devlet dine yatırım yapmaz, dini örgütleyemez, genel bütçeden pay ayıramaz. O nedenle Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Miting boyunca zorunlu din dersi uygulamasını protesto eden sloganlar atıldı, pankartlar açıldı. Sivas’taki Madımak Oteli’nde çıkan yangında hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okunurken, katılımcılar da “burada” diye seslendi.

Mitinge, CHP, ÖDP’nin aralarında bulunduğu siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum örgütleri destek verdi.

DTP milletvekilleri Sırrı Sakık, Sebahat Tuncel, Aysel Tuğluk ve Hasip Kaplan da mitinge katıldı. DTP milletvekillerinin, “kalabalık olduğu” gerekçesiyle platformdan indirilmek istenmesi üzerine Sakık, görevlilerle tartıştı.

Anonslarda, mitinge katılmayan diğer Alevi sivil toplum örgütleri protesto edildi.

Miting nedeniyle sabahın erken saatlerinden itibaren 4 bin 500 polis, miting alanı ve yürüyüş güzergahında görev aldı. Yürüyüş ve miting sırasında bir polis helikopteri güzergah ve miting alanını havadan kontrol ederek, polislerin sevk ve idaresini sağladı.

Yürüyüş nedeniyle Talatpaşa Bulvarı ve Atatürk Bulvarı geçici olarak trafiğe kapatıldı. Sıhhiye Meydanı, bu meydana açılan Mithatpaşa ve Necatibey caddeleri ile çevre sokaklar da miting süresince ulaşıma kapalı kaldı. Miting, sanatçıların konserlerinin ardından sona erdi.

NTV - 9 Kasım 2008, Pazar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.