Aleviler Başbağlar kurbanlarını da anacak

Aleviler Başbağlar kurbanlarını da anacak

Aleviler Başbağlar kurbanlarını da anacakSivas katliamı için 2 Temmuz'da büyük bir anma hazırlayan Alevi örgütleri, bu yıl...

A+A-

Aleviler Başbağlar kurbanlarını da anacakAleviler Başbağlar kurbanlarını da anacak

Sivas katliamı için 2 Temmuz'da büyük bir anma hazırlayan Alevi örgütleri, bu yıl ilk kez, Başbağlar'da öldürülen 33 kişiyi de anacak. Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Gümüş: Başbağlar aydınlatılsın

ANKARA - Sivas’ta 16 yıl önce ateşe verilen Madımak Oteli’nde 33 kişinin öldürülmesi nedeniyle düzenlenecek anma törenlerinde bir ilk yaşanacak ve 5 Temmuz 1993 tarihinde PKK tarafından gerçekleştirildiği öne sürülen Başbağlar katliamında ölenler de anılacak. Anma törenine AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu da katılacak. Pir Sultan Abdal Derneği’nin öncülüğünde yapılacak anma törenlerine Sivas’ta 100 bin kişinin toplanması hedefleniyor.

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Avukat Fevzi Gümüş, Madımak Oteli’nin yakılarak 33 insanın katledilmesinin Ortaçağ vahşetiyle Türkiye’nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasi ve laikliğe, halkların kardeşliğine, bir arada yaşama kültürüne ve çok kültürlülüğe yapılan bir saldırı olduğunu söyledi. Gümüş, “Bu nedenle geçmişte yaşanan katliamları unutturmamak ve farklılıkların zenginlik olduğu bilincini beyinlere kazımak gerektiğini” söyledi.

‘İnsanlık müzesi yapılmalı’

Hükümetin bir şeyler yapmaya çalıştığını, Madımak’ın altındaki kebapçının boşaltıldığını ama bunların orada bir müze yapmak için yeterli olmadığını ifade eden Gümüş, orada bir ‘insanlık müzesi’ yapılması gerektiğini yineledi.

Gümüş, 2 Temmuz 1993’den üç gün sonra Başbağlar katlimanın yapıldığını ve orada da 33 kişinin kurşuna dizildiğini anımsatarak, şöyle konuştu: “Kimileri dediler ki, Başbağlar katliamı Sivas’a misilleme olarak yapıldı; kimileri de Aleviler’in intikamı alındı. Biz diyoruz ki, iki yerde devletin karanlık güçleri işbaşındaydı. Madımak katliamını arkasında hangi karanlık güç varsa, Başbağlar katliamının arkasında da aynı karanlık güç vardır. Madımak katliamının arkasındaki karanlık güçlerin ortaya çıkarılması durumunda, Başbağlar’ın arkasındaki karanlık güçlerde ortaya çıkarılacaktır. Biz, Madımak’ı lanetlediğimiz gibi, Başbağlar’ı da lanetliyoruz ve bu yıl Sivas’ta Başbağlar katliamını da lanetleyeceğiz.”

Bu yılki anmalar, Sivas başta olmak üzere, Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’da yapılacak. Alevi örgütleri, Sivas’ta 100 bin kişiyi Madımak Oteli önünde toplayarak, katliamı protesto etmeyi ve ölenleri anmayı planlıyor.

AKP’li vekil de gidecek

AKP’li Reha Çamuroğlu, bu yıl Sivas anmalarına katılacak. Çamuroğu, Alevi örgütlerinin Madımak önünde sadece Sivas’ı değil, Başbağlar ve diğer katlimları da anmaları durumunda Sivas’a gideceğini söylemişti. Çamuroğlu, dileğinin gerçekleştiğini ve orada Madımak katliamının yanı sıra Başbağlar’ın da anılacağını öğrendiğini belirterek, 2 Temmuz’da Sivas’ta olacağını söyledi.

CHP’nin ne yapacağı belirsiz

CHP’nin geçen yıllarda yaptığı gibi 2 Temmuz’da ayrı anma töreni düzenlemesi bekleniyor. CHP Sivas milletvekili Malik Ejder Özdemir, bugün Sivas’ta olacağını belirterek, orada il başkanı ve dernek yöneticileriyle birlikte ne yapacaklarına karar vereceklerini söyledi. Özdemir, 2 Temmuz’la alakası olmayan insanların, fraksiyonların orada buluduğunu ve CHP olarak olarak onlarla bir arada olmayı istemediklerinin söyleyerek, “Amacı aşan görüntülerin içinde CHP hiçbir zaman yer almayacaktır” diye konuştu.

Bu arada Şarkışla İlçesi Ortaköy Vakfı, katliamın anısını barış ve dostluk anıtparkına dönüştürmeyi kararlaştırdı. Anıtpark, katliamda ölen Murat Gündüz’ün doğup büyüdüğü Ortaköy’de, Kızılırmak vadisine hâkim Ateşli Dağı’nda yapılacak.

BEHZAT MİSER - RADİKAL - 29.06.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.