Aleviler Başbakan'a "Alevi Raporunu Uygulamayın" Diyor

Aleviler Başbakan'a "Alevi Raporunu Uygulamayın" Diyor

Aleviler Başbakan'a "Alevi Raporunu Uygulamayın" DiyorHubyar Sultan Derneği Başbakan'a mektup yazdı; "Bu raporu kabul etmek Aleviliğe...

A+A-

Aleviler Başbakan'a "Alevi Raporunu Uygulamayın" DiyorAleviler Başbakan'a "Alevi Raporunu Uygulamayın" Diyor

Hubyar Sultan Derneği Başbakan'a mektup yazdı; "Bu raporu kabul etmek Aleviliğe hakarettir. Raporda Alevilik İslam üstbaşlığı altında tanımlanıyor. Alevilerin sorunları Alevilerin istekleri dışında çözülmeye çalışılıyor" dedi.

Kimlik sorunları: Sorunun Alevilerin aleyhindeki yasalardan kaynaklandığının üzerinde yeterince durulmamış ve bu durumun düzeltilmesi için yasalarda pozitif ayrımcılık yapılması gerekliliği belirtilmemiş.

Yasal sorunlar: Yasalarda düzenleme, değişiklik yapmak yerine yasalara dokunmadan, Aleviliği yasalara uygun hale getirmeye çalışılıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı: Laikliğe aykırı bu kurum kaldırılmalı. Alevilerin kabul etmedikleri bir kurum içinde yer alma talepleri yok. Devletin bütçesinden hiçbir inanç kurumuna kaynak sağlanmamalı. Bireylerin isteğe bağlı ödeyeceği inanç vergisi kendi istedikleri kuruma aktarılmalı.

Zorunlu din dersleri: Raporda dersin Alevilik de eklenerek korunması, okullarda seçmeli olarak ikinci bir din eğitimi verilmesi öneriliyor. Dersin müfredatı tümüyle değiştirilmeli, anayasal zorunluluğu kaldırılmalı, tüm inançları tanıtan bir kültür dersi haline getirilmeli. Seçmeli yapılmalı, nota tabi olmamalı.

Madımak: Otel yıkılarak yerine müze değil, ağaç dikilmesi öneriliyor. Burası Müze olmadığı sürece Alevilerin talepleri, protestoları dinmeyecek.

Dedelik: Dedelere inanç rehberi ya da önder denmesi öneriliyor. Bu Aleviliğe ve Alevilere saygısızlık. Alevilerin inanç önderlerinin ismi bin yıldır bu topraklarda ''Dede'', ''Baba '' ''Ana'' ve temsiliyet derecesine gör ''Pir, Mürşit, Rehber, Sofu, Bacı'' oldu. Bunu değiştirmek Aleviliğe hakaret.

Cemevleri: Raporda cemevlerine ibadethane denilemeyeceği ancak başka bir tanımlamayla yasal güvence altına alınacağı belirtiliyor. Alevilerin başka bir ibadethanesi yoktur. Bir inancın ibadethanesini belirlemek o inancın mensuplarına ait.

Alevi talepleri güvenceye kavuşmal: Alevi kurumlarının 3-4 Haziran'da ortaklaştığı beş madde uygulanmalı:

* Cemevlerinin ibadethane olarak yasal güvenceye kavuşturulması.

* Zorunlu din derslerinin kaldırılması.

* Alevi inanç merkezlerinin Alevilere teslimi.

* Alevi Köylerine zorla cami cami yapma uygulamasından vazgeçilmesi ve mevcut imamların çekilmesi.

* Madımak Oteli'nin müze olması.

* Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın lağvedilerek devletin dini işlerine müdahale etmemesi doğrultusunda yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor. (TK)

Ankara - BİA Haber Merkezi - 15 Şubat 2010, Pazartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.