Aleviler Başbakan'dan Davet Bekliyor

Aleviler Başbakan'dan Davet Bekliyor

Aleviler Başbakan'dan Davet Bekliyor Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ve Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser, Başbakan Erdoğan'la...

A+A-

Aleviler Başbakan'dan Davet BekliyorAleviler Başbakan'dan Davet Bekliyor
 
Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ve Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser, Başbakan Erdoğan'la Görüşmek İçin Herhangi Bir Randevu Talebinde Bulunmadıklarını Söylerken, Bu Konuda Başbakan Erdoğan'ın Adım Atması Gerektiğini Savundular. Doğan ve Eser, "Uzatılacak Eli" Geri Çevirmeyeceklerini de İfade Ettiler.
 
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, Alevilerin sorunlarının Kopenhag kriterleri ışığında çözülmesi için hükümete baskı yapacak. Bu kapsamda, önümüzdeki hafta içinde AKP ve hükümetle ayrı ayrı görüşmeler yapılacak. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talebinde bulunmadıklarını belirtirken, bu konuda Başbakanın adım atması gerektiğini söylediler. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Turan Eser de, "Eğer hükümet yapısal ve hukuksal anlamda demokratik zeminde kalarak, Alevilerin bilinen taleplerini çözme konusunda bir irade beyan ederse biz o eli sıkarız" dedi.

AKP'nin tartışmalı Alevi iftarının yankıları devam ediyor. Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Türkiye Masası Şefi Riccardo Serri ve Komisyon Üyesi Diego Mellado Alevi temsilcileriyle Ankara'da bir toplandı yaptı. Yaklaşık, 2 saat süren toplantıya, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, ABF Başkanı Turan Eser, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Hacı Bektaş Veli Tanıtma Dernekleri Başkanı Tekin Özdil katıldı.

Toplantının ardından bir açıklama yapan Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. Doğan, Komisyon Üyelerinin Türkiye'ye "AKP'nin Alevi açılımına Aleviler karşı çıkıyor" izlenimi ile geldiklerini söylediklerini anlattı. Doğan, bunun yanlışlığını ve diyalogtan kaçan tarafın Aleviler olmadığını ifade ettiklerini belirtti.

-ALEVİLER ARASINDA SORUN YOK-

Doğan, iftar yemeğine davet edildiklerinde katılma şartı olarak Başbakan'ın somut öneriler ortaya koymasını istediklerini hatırlattı ve "Sayın Başbakan yemekte bir açıklama yaptı. Orada da sadece kardeş olduğumuzdan söz etti. Bunun zaten tersini iddia eden de yok. Bu konuda AKP ile bir ihtilafımız yok" diye konuştu. Doğan şunları söyledi:

"Sayın Başbakan ve çevresi Avrupa'da başka bir Türkiye anlatıyor. Başka bir Alevilik anlatıyor. Bizim görüşmekten yana olmayan bir kesim olduğunu yaymaya çalışıyorlar. Toplantıda taleplerimizi konuştuk. Bize, 'Sizin kendi aranızda bir talep birliği var mı' diye sordular. Bizde öyle bir sıkıntımız olmadığını söyledik. Temel isteklerde herhangi ayrışma yok. Ama her yiğidin bir yoğurt yeme sitili vardır. Yoğurdu yerken farklı izahlarda bulunabilirler. Bazı ufak tefek ayrılıklarda biz bütünleşiriz. Onlar aşılmayacak farklılıklar değil."

-BAŞBAKANIN SORUNLARI ÖĞRENMEMİŞ OLMASI ZAAFTIR-

İzzettin Doğan, Başbakan Erdoğan'dan herhangi bir randevu talebinde bulunmadıklarını söyledi. Alevilerin taleplerinin belli olduğunu ifade eden Doğan, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Başbakan bir kez daha taleplerimizi bizden isterse, biz bunu vermekten kaçınmayız. O konuda sayın Başbakanı tepeden tepeye şahin uçurmak yerine, bir talimatla bizlerden taleplerimizi isteyebilir, biz de taleplerimizi veririz. Ya da görüşmek istediğini bildirebilir. Başbakan olmamın zorunlu kıldığı hallerden bir tanesidir bu. Eskiden ne sayın Bülent Ecevit'le ne Tansu Çiller'le ne sayın Süleyman Demirel'le ne de Mesut Yılmaz'la bir konuşma yapmak için ille de kendim gitme ihtiyacı hissetmedim. Onlar davet ediyorlardı.

Bir ülkeyi yöneten bir insanın 25 milyon insanın bir takım sorunları varsa o sorunları öğrenememiş olması bir zaaftır. Başka nedenler yoksa tabi. Sayın Başbakan yemekte çok kısa zamanda çözülmeyecek gibi gözüken sorunları nasıl çözdüklerinin görüleceğini söylemişti. Biz başbakanımıza hala güvenmek istiyoruz."

-ABF: "SORUNLARI ÇÖZSÜNLER, O ELİ SIKARIZ"-

Görüşmede yer alan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser ise, AB temsilcilerinin kendilerine herhangi bir öneri sunmadıklarını söyledi. AB temsilcilerinin kendilerine ulaşan bir "Alevi açılımı" bulunmadığını ifade ettiklerini belirten Eser, şunları söyledi:

"Medya üzerinden çıkan demeçlere dayalı bazı yorumlar yapıyorlar, bunun yanlış olduğunu söyledik. Özellikle AB Parlamenterlerinin Alevilerin diyalogtan kaçtığı yolundaki görüşlerinin yanlış olduğunu dile getirdik. Alevi Bektaşi örgütlerinin yüzde 99'unu kucaklayan örgütleri by pass etme operasyonunu boşa çıkarttığını söyledik. Eğer hükümet yapısal ve hukuksal anlamda demokratik zeminde kalarak, Alevilerin bilinen taleplerini çözme konusunda bir irade beyan ederse biz o eli sıkarız. Eğer hükümet Cemevlerini ibadet yeri olarak kabul ederse, zorunlu din derslerinin kaldırılması konusunda adım atarsa, Hükümetini alkışlayacağımızı ifade ettik."

-AB'DEN AKP VE HÜKÜMETE "ALEVİ" MARKAJI-

Alınan bilgilere göre, toplantıda Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Türkiye Masası Şefi Riccardo Serri ve Komisyon Üyesi Diego Mellado önümüzdeki günlerde konuyla ilgili olarak hem AKP hem de Hükümetle görüşme yapma kararı aldı.

Hükümete, "Alevilerin sorunlarını Kopenhag kriterleri ışığında çözün" mesajı verecek olan Komisyon Üyeleri, Alevilerin taleplerinin demokratik ve haklı talepler olduğuna vurgu yapacak.

(ANKA) - HABERX - 18 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.