Aleviler bir siyasi çalışma yaptığında, ona hemen Alevi partisi damgası vuruluyor

Aleviler bir siyasi çalışma yaptığında, ona hemen Alevi partisi damgası vuruluyor

ALEVİLER VE PARTİ TARTIŞMALARI - 2KAZIM GENÇ / ABF GENEL SEKRETERİ:Aleviler bir siyasi çalışma yaptığında, ona hemen Alevi partisi damgası...

A+A-

Aleviler bir siyasi çalışma yaptığında, ona hemen Alevi partisi damgası vuruluyorALEVİLER VE PARTİ TARTIŞMALARI - 2

KAZIM GENÇ / ABF GENEL SEKRETERİ:

Aleviler bir siyasi çalışma yaptığında, ona hemen Alevi partisi damgası vuruluyor

» Sayın Genç, parti tartışmalarını siz  nasıl değerlendiriyorsunuz?

Alevi kurumlarının bir siyasallaşma, içinde yaklaşımını ben doğru görmüyorum.  

Türkiye’de solda ve sosyal demokrat kesimde çok büyük, bir siyaset boşluğu vardır. Bu siyaset boşluğu ne yazık ki doldurulmadığı sürece,  sol olmamasına rağmen, kendisini sol ve sosyal demokrat ifade edenler, toplumun zorunlu olarak oy verdiği kurumlar olarak durmaktadırlar. Bunlar ne yazık ki, topluma hiçbir şey vermemektedirler.

Toplum bir alternatifsizlikle karşı karşıyadır. Toplumu bu alternatifsizliklerden kurtarmak, topluma alternatifler yaratacak, bir olguya doğru taşımak gerekmektedir. Bu alevi örgütlerinin değil, alevi örgütlerinin yöneticilerinin sorumluluğunda olan bir görevdir.

2009 yerel seçimleri döneminde, ülkede laikliğin ve cumhuriyetin savunucusu olduğunu söyleyenler, çarşaf açılımları ile, kuran kursları açılımları ile,  laiklikten ne kadar uzak olduklarını göstermiş olmalarına rağmen,  toplum alternatifsizlikten bunlara oy vermek zorunda kalmıştır. Ve o dönemde bir çok eleştiri aldık, niye siz sesinizi yükseltmiyorsunuz diye... Evet, ses yükseltmek iyi bir şey ama, sonucu ne olacaktır? Alternatifi ne olacaktır ki, yükselttiğiniz sese kulak kabartanlar,  kendilerini nereye yönlendireceklerdir? Bir alternatif sunmak zorundasınız ki, oraya yönlendirebilsinler..

» Bu sizin yürüttüğünüz çalışmalar, bir alternatif arayışı mı var?

Bir alternatif yaratılmak durumundadır. Türkiye’de soldan ve sosyal demokrasiden yana; insanların gönül rahatlığı ile evet bu benim siyasal yapılanmamdır, benim sorunlarımı çözme iradesi gösterebilecek bir yapılanmadır, duygusunu ve umudunu insanlara vermek, insanları alternatifsizlikten kurtarmak gerekir.

» Bu sözünü ettiğiniz arayışlara pek itiraz yok ama, hani tartışılan boyutu biraz da şu;  bu arayış bir alevi partisi mi, ya da,  alevilerin bu parti meselesi içinde yer alması durumunun nasıl olacağı…

Türkiye’de 61 veya 62 siyasal parti var, hiç kimse demiyor ki, Sünnilerin partisi var… Ama ne zaman ki Aleviler kendilerini siyasal bir mecrada ifade edecek, siyasal bir  kurguya yönelmek noktasında kaldığında, Türkiye’de bir yerlerde Aleviler parti kuruyor, alevi partisi kuruyor söylemleri geliyor ki,  bunu  kabul etmek olanaklı değil. Türkiye’de  her yurttaşın, siyasal çalışma yapma ve her yurttaşın siyasal çalışma içerisinde yer alma hakkı vardır.

Türkiye’de, Aleviler bir siyasal çalışma yaptıklarında;  buna hemen Alevi partisi damgası vurulmasından biz de rahatsızız… Biz, sol ve sosyal demokrat bir parti çalışması yapmak gerektiğini düşünüyoruz.

» Peki bir siyasal yapının kurgulanmasında Alevi örgütlerinin yapabileceği doğru hamleler var mı?

Alevi örgütleri bu işin içinde olmamalıdır.  Alevi örgütlerinin yöneticileri bu işin çalışmasını, örgütleri içinde yapmalı. Yani biz şimdi ABF olarak “Nasıl bir Türkiye istiyoruz” çalışma grubunun üzerinden bir çalışma yürütüyoruz.
 
Birgün - 16 Şubat 2010

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.