Aleviler bu davete çok kızacak

Aleviler bu davete çok kızacak

Aleviler bu davete çok kızacakMaraş Katliamı sanıklarından BBP Genel Başkan Yardımcısı Şendiller de Çalıştay'da.17 Aralık'ta...

A+A-

Aleviler bu davete çok kızacakAleviler bu davete çok kızacak

Maraş Katliamı sanıklarından BBP Genel Başkan Yardımcısı Şendiller de Çalıştay'da.

17 Aralık'ta yapılması planlanan Alevi Çalıştayı'na Maraş Katliamı sanıklarından BBP Genel Başkan Yardımcısı Ökkeş Şendiller de çağrıldı.

Muharrem ayının ilk gününe denk gelen çalıştaya Ökkeş Şendiller ile birlikte Kemal Kılıçdaroğlu, Arif Sağ, Kamer Genç, Ercan Karakaş, Fikri Sağlar, Seyfi Oktay, İbrahim Yiğit ve Mehmet Moğultay'ın bulunduğu çok sayıda kişi çağrıldı.

1978 yılında yapılan ve 111 Alevi vatandaşın acımasızca öldürüldüğü Maraş Katliamı'ndan sonra Adana Sıkıyönetim Mahkemesi'nde dava açıldı.

Davanın 1 numaralı sanığı Ökkeş Kenger'di... Kenger, beraat ettikten sonra Şendiller soyadını aldı ve bir dönem milletvekili seçildi.

Kenger, Kahramanmaraş katliamının hemen öncesinde, 19 Aralık 1978 günü 'Güneş Ne Zaman Doğacak' adlı anti komünist bir filmin oynatıldığı Çiçek Sineması'nı bombalayarak halkı kışkırtmaya çalıştığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan Yusuf İlhan adlı bir başka ülkücü, ifadesinde patlamanın ülkücü Ökkeş Kenger tarafından gerçekleştirildiğini, kendi görevinin ise patlamayı duyduktan sonra sinemanın damına dinamit lokumu atmak olduğunu söylüyordu. İlhan'a göre dinamiti patlatmaktaki amaç, "sinemadaki ülkücü gençliği ve dışarıdaki halkı tahrik etmek ve patlamayı solcuların yaptığı intibaını vererek hadise yaratmak"tı.

Ökkeş Kenger'in, patlamalardan hemen sonra Genel Merkezi Ankara'da olan Ülkücü Gençlik Derneği'ni telefonla arayarak durumu rapor ettiği de tespit edilmişti. Katliamla ilgili açılan dava tam bir hukuk skandalı oldu. Bir numaralı sanık Kenger beraat ettiği gibi, katliamda birinci derece rolü olan 68 kişi hiç yargılanmadı. 804 kişinin yargılandığı davada, 379 kişi beraat etti.

Bir ile 15 yıl arasında mahkûmiyet cezası ile yargılanan 314 kişinin cezalarında önce 1/6 oranında indirim yapıldı, sonra hepsi mahkeme sürecinde salıverildi. 29 kişi hakkında verilen idam ve yedi kişi hakkında verilen müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. 1991'de çıkan Terörle Mücadele Yasası'nda yapılan değişiklikle de katliam sorumlularının hepsi salıverildi.

Ensonhaber.com - 11 Aralık 2009 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.