Aleviler bütçeden pay istiyor

Aleviler bütçeden pay istiyor

Aleviler bütçeden pay istiyor     Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Turan Eser, Aleviler'in devlete olan her...

A+A-

Aleviler bütçeden pay istiyor    Aleviler bütçeden pay istiyor   
 
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Turan Eser, Aleviler'in devlete olan her türlü sorumluluklarını yerine getirdiklerini belirterek, 2008 yılı bütçesinden Alevi - Bektaşi kültürüyle ilgili harcamalar için 400 Milyon YTL ödenek talebinde bulundu.

TMBB Plan Bütçe Komisyonu Başkanlığına başvuruda bulunduklarını belirten ABF Başkanı Eser, "Yaptığımız başvuru ile federasyonumuza 2008 yılı mali bütçesinden 400 Milyon YTL ödenek ayrılmasını talep ettik. Ayrıca duyarlılık göstermeleri için başvuru dosyamızı tüm partilere ve 23. Dönem Miletvekilleri'ne de ulaştırdık" dedi.

ANAYASAL BİR HAK

Alevi Bektaşi Federasyonu'nun (ABF) 148 Alevi - Bektaşi kuruluşunu temsil eden üst kurum olduğunu ifade eden Eser, "Ülkemizin farklı kültürlerini ve inançlarını bütünlük ve birlik içindeki zenginliğin bir parçası olarak görmekteyiz. Bu zenginliğin aynı zamanda Anayasamızın eşitilik ilkesi doğrultusunda, eşit koşullarda kamusal hizmet ve destek alma prensibine uygun kabul edilmesini arzulamaktayız. Türkiye Cumhuriyeti, 1982 Anayasının 2. maddesinde nitelikleri sayılan insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Alevi toplumu bu sayılan niteliklere bağlıdır ve niteliklerin gerçek anlamıyla ve eksiksiz olarak hayata geçmesi için her türlü özveriyi ortaya koymuş ve sürdürmeye de devam etmektedir. Ancak, bu anayasal hükümlerin tam ve eksiksiz olarak hayat bulmadığı da bir gerçektir ve bundan Aleviler büyük bir üzüntü duymaktadırlar. Anayasamızın 24. maddesinin 1. paragrafına göre, 'tüm yurttaşların din ve vicdan özgürlüğünden bahsedilmekte ve güvence altına almaktadır.' Bu güvencenin bir gereği olarak uygulamada, devletin dinler ve inançlar karşısında eşit mesafede durması gerekmektedir" diye konuştu.

BAĞLILIK ZEDELENEBİLİR

Alevilerin sorunlarını çözüme kavuşturmak konusunda siyasi iradenin kendileriyle yüzleşmemesini ve çözüm üretmemesini, kendilerinin devlete içtenlikli bağlılığını zedeleyecek ciddi sorunlardan biri olarak gördüklerini söyleyen Turan Eser, "60.Hükümet, 2008 yılı bütçesinden Sünni yurttaşlarımızın dinsel ödevlerini yerine getirmeleri için Diyanet İşleri Başkanlığı'na 1 milyar 998 milyon 412 bin 595 YTL tahsisi öngörmüştür. 2007 yılına göre yüzde 21.97 olarak artırılan bütçe, aynı zamanda bu kurumdan hiçbir hizmet almamış Alevi yurttaşların da ödediği vergilerden karşılandığı göz önünde bulundurulursa, eşitsizliğin ve ayrımcılığın boyutu anlaşılmış olur. Sünni kardeşlerimizin inançlarını yerine getirmeleri adına bütçeden verilen ödenek meşru bir haksa, Alevi kültürü için ödenek ayrılması da aynı ölçüde meşru bir haktır" açıklamasını yaptı.

Alevi - Bektaşi toplumunun, eğitim ihtiyaçlarını karşılamaları, kurumsallaşma sorunlarını çözmeleri, Alevi - Bektaşi etkinliklerinin sürdürülmesi, Cemevleri'nin ekonomik zorluluklarının aşılması ve yarım kalan projelerin yaşama geçirilmesi için bu ödeneğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Eser siyasilere seslenerek, "Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde uyum yasaları ile toplumsal barışın ve adaletin sağlanacağına olan beklentimizi ve devletin her türlü hizmeti yurttaşlarına götürürken eşidik ilkesinden hareket edeceğine olan inancınımızın güçlenmesini alacağınız kararlar ve çalışmalarınızla sağlamanızı temenni ediyoruz. AKP Hükümeti ve TBMM 23. Dönem Milletvekilleri, federasyonumuzun bu başvurusu karşısında ezberi bozma ya da bozmama konusunda zorlu bir bir sınava girmiştir. Bakıp göreceğiz" diye kaydetti.

VOLKAN ŞAHİN /  21.11.2007 -  BirGün

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.