Aleviler Büyük Mitinge Hazırlanıyor

Aleviler Büyük Mitinge Hazırlanıyor

Aleviler Büyük Mitinge HazırlanıyorAlevilerin 8 Kasım’da Kadıköy’de yapacakları miting için çalışmalar son aşamada. ...

A+A-

Aleviler Büyük Mitinge HazırlanıyorAleviler Büyük Mitinge Hazırlanıyor

Alevilerin 8 Kasım’da Kadıköy’de yapacakları miting için çalışmalar son aşamada.  Bir milyon kişinin katılımı hedeflenen mitingde hükümet bir kez daha uyarılacak

Alevilerin 8 Kasım'da yapacakları büyük mitingin hazırlıkları son aşamaya geldi. Aleviler geçen yıl 9 Kasım'da Ankara'da yüz bini aşkın katılımla miting gerçekleştirmiş ve eşit yurttaşlık haklarını talep etmişti. Aradan geçen bir yıla rağmen hükümet tarafından somut adımlar atılmayınca Aleviler tekrar sokağa çıkmaya hazırlanıyor. Bu yıl İstanbul'da yapılacak büyük mitingin adresi Kadıköy. Miting için Türkiye'nin her yerinden dernekleri aracılığıyla İstanbul'a otobüs, tren, uçak seferleri yapılacak. Hedef Kadıköy'de 1 milyon yurttaşı toplamak. Bu doğrultuda 1 milyon bildiri ve 150 bin afiş bastırılacak. İstanbul'da 500 yöre derneği ile temasa geçildi ve katılım için çağrı yapıldı. Yürüyüş iki koldan yapılacak. Mitingin resmi bütçesi ise sıfır. Giderler katılımcıların ve halkın desteği ile sağlanıyor.

İstanbul Kadıköy Belediyesi salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Türkiye genelinde iki milyon kişiye ulaştıklarını belirterek, "Kadıköy'de bir milyon kişinin katılacağı büyük Alevi mitingi hedefimiz gerçekleşecek" dedi.

GÜMÜŞ: GELİN KUCAKLAŞALIM

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş ise, Alevilerin sorunların hala devam ettiğine dikkat çekerek, sorunların çözümünün Türkiye'nin demokratikleşmesine katkı sağlayacağını söyledi. Hükümetin bu yıl başlattığı Alevi Açılımı'na da değinen Gümüş, "Biz çalıştay'da dialog zemini oluşturulması için yer aldık. Madımak'ın müze olması ve Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması gibi konularda ortaklaştık. Fakat geçen sürede iktidar adım atmadı" sözleriyle hükümeti eleştirdi.

Gümüş, tüm Türkiye'ye mitinge katılma çağrısı yaparak, "Gelin kuçaklaşma yaratalım" dedi.

GENÇ: AKP ALEVİLERİ GÖRMÜYOR

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç'in de gündeminde hükümetin Alevi Açılımı vardı. Ankara'da geçen yıl yapılan büyük Alevi mitinginin ardından hükümetin çalıştayları başlattığını belirten Genç, "Biz çalıştaylarda ipe un serildiğine ve çalıştayların Brezilya dizisine dönüştüğünü gördük" dedi. Alevilerin eskisi gibi sessiz olmadığına vurgu yapan Genç, "AKP bunu görmüyor. Kulakları sağır, gözleri kör. Pratik yapılabilecek adımları bile atmadılar. Kim yok sayıyorsa saysın biz varız. Biz sadece kendimiz için değil herkes için eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz. Demokrasiye inanan herkesi de Kızılırmak gibi İstanbul'a akmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

OZAN BİLİR - BirGün - 26 Ekim 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.