Aleviler çalıştay süresinin uzamasına tepkili

Aleviler çalıştay süresinin uzamasına tepkili

Aleviler çalıştay süresinin uzamasına tepkili Alevi açılımında sorun var. Alevi örgütleri çalıştayların planlanandan...

A+A-

Aleviler çalıştay süresinin uzamasına tepkili Aleviler çalıştay süresinin uzamasına tepkili

Alevi açılımında sorun var. Alevi örgütleri çalıştayların planlanandan uzun sürmesine henüz somut bir sonuç çıkmamasına tepkili. 8 Kasım'da miting var. Ama Bakan Faruk Çelik "Aceleciliği doğru bulmam" dedi, çalışmanın sonucu için aralık ayını işaret etti. Çalıştay Moderatörü Necdet Subaşı da "Atlatma ya da savsaklama söz konusu değil" dedi.

(Büşra Arslantaş / CNN TÜRK) -- Tam da umut olacak bir gelişmenin başlangıcında verildi bu mesajlar. Hükümetin 2 yıldır ajandasında tuttuğu Alevi açılımına ilişkin attığı ilk somut adımda, Alevi çalıştayının ilk oturumunun öncesinde ve sonrasında...

AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu:  "Çözüm başlamıştır bunun sonu gelecektir."

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız: "Umutlu olmak istiyoruz."

Bakan Faruk Çelik: "Biz samimiyiz çözümden yanayız."

Alevi Bektaşi Federasyonu Disiplin Kurulu Başkanı Fevzi Gümüş: "Umutlu gelişmeler var."

Yıllardır bu somut adımı bekleyen Aleviler, çalıştayla umutlandı. Sorunlarının bu kez çözüleceğine inanmak istedi. Hükümetin hedefi ise çalıştay kapsamında 15 gün arayla 7 oturum düzenleyip, sonunda da Alevi açılımı konusunda atılacak adımları netleştirmekti. Hedef hala aynı, değişmedi... Ama beklenen de olmadı. Alevilerin bu adıma ilişkin umutları daha sadece 3 oturum yapılmışken tükenmeye başladı.

Balkız, 26 Eylül'de "AK Parti gerçekten sorun mu çözüyor, bizleri oyalıyor mu? Bizce belli. Belli oldu hükümetinin Alevilerin haklı seslerine kulakları hala sağır, gözleri hala kördür" dedi.

8 Kasım'da miting yapılacak

Alevi örgütleri  8 Kasım'da miting yaparak bu durumu protesto edecek. Ama süreci yürüten Devlet Bakanı Faruk Çelik uyardı, "Mitingler ile olaya siyasi boyut kazandırılmasın" dedi.

Çelik sabır istedi, "Bunun bir an önce, haftada, ay içinde çözümü gibi bir yaklaşımı, aceleciliği doğru bulmuyoruz" mesajını verdi. Aralık ayında çalışmanın biteceğini ve Bakanlar Kurulu'nda değerlendirileceğini açıkladı.

Aynı mesaj çalıştayın moderatörü Necdet Subaşı'ndan geldi. Subaşı, "Atlatma ya da savsaklama söz konusu değil" dedi.

Subaşı, "Biz herşeyi bilgi temelli olarak gerçekleştirmek istiyoruz. Bu amaçla sadece alevilerle değil. Herkesle müzakere süreci gerçekleştirmek istiyoruz.. Bu da ister istemez zamansal açıdan işin uzamasına neden oluyor yoksa. Bir atlatma ya da  savsaklama sözkonusu değil. Bu konuda içimiz rahat Alevi kamuoyunun da içinin rahat olmasını istiyoruz" dedi.

Çalıştayın dördüncü oturumu 30 Eylül'de...

Masada bu kez, işçi ve memur sendikaları, sivil toplum kuruluşları, vakıf ve meslek odaları olacak. Nejdet Subaşı'nın verdiği bilgiye göre, siyasetçilerin katılacağı altıncı oturumun ardından bir değerlendirme toplantısı yapılacak. Kapalı kapılar arkasında tüm konuşulanlar deşifre edilip kitap haline getirilecek.

CNN TÜRK - 29 Eylül 2009, Salı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.