Aleviler de ayrımcılığa karşı meydanlara indi!

Aleviler de ayrımcılığa karşı meydanlara indi!

Aleviler de ayrımcılığa karşı meydanlara indi! Kadıköy Rıhtım Caddesi’nde düzenlenen “Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı”...

A+A-

Aleviler de ayrımcılığa karşı meydanlara indi!Aleviler de ayrımcılığa karşı meydanlara indi!

Kadıköy Rıhtım Caddesi’nde düzenlenen “Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı” mitingine binlerce Alevi vatandaş katıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Derneği ve çeşitli Alevi örgütleri üyelerinin katıldığı “Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı” mitingi Kadıköy’de yapıldı. Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde toplanan binlerce Alevi vatandaş, saat 11.00 sıralarında mitingin düzenlendiği Kadıköy iskele meydanına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırsında Alevi vatandaşlar, “Sevgi Bizim Dinimizdir”, “Madımak Müze Olsun”, “Zorunlu Din Dersleri Kaldırılsın”, “Cem Evleri İbadethanemizdir”, “Diyanet Kaldırılsın” yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

Geniş önlemler alındı

Başlarında “Medet Ya Ali” yazılı bantlar takılı olan kalabalık grup, slogan atarak, ıslık ve zılgıtlar ile miting alanına doğru yürüyüşe geçti.Geniş güvenlik önlemleri alınan miting nedeniyle, Rıhtım Caddesi ile Kadıköy’e inen cadde ve sokaklar trafiğe kapalı tutuldu. Yürüyüşe katılanlar daha sonra Rıhtım Caddesi üzerinde kurulan platformun çevresinde toplandı. Platformdan çalınan müzik eşiliğinde mitinge başlandı. Güvenlik güçleri düzenlenen mitingde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için geniş çaplı önlemler aldı. Mitinge katılanlar tek tek aranarak miting alanına girdi. Ayrıca havadan da polis helikopteri mitingi takip etti. Arama noktalarında görev yapan güvenlik güçlerinin maskeli ve eldivenli olması dikkat çekti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, birkaç gün önce Tunceli’ye tarihi bir ziyaret gerçekleştirerek, burada cemevine gitmişti.
 
YeniÇağ Gazetesi - 09.11.2009 

***

Aleviler, Kadıköy Meydanını Doldurdu

Aleviler, demokrasi ve özgürlük için Kadıköy meydanında buluştu.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen onbinlerce kişi, sloganlarla meydana yürüdü. Siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı mitingde barış ve kardeşlik çağrısı yapıldı. İşte meydanı dolduran kalabalığın hükumetten talepleri.

- Zorunlu din dersleri kaldırılsın,

- Alevilerin köylerine cami yapılmasın,

- Madımak müze olsun,

Eşit yurttaşlık hakkı talep eden, Onbinlerce alevi bu taleplerini iletmek için İstanbul'da, Kadıköy'deki mitingde buluştu. Türkiye'nin dört bir yanından glen alevilerin sesi Kadıköy'den yükseldi. Başta Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere, siyasi parti temsilcileri de alevileri desteklemek için meydandaydı.

Önce binler sonra onbinler oldu. 2 saat içinde kalabalığın sayısı 40 bine ulaştı. Kadıköy'e çıkan yollar dolup taştı. Özgürlük isteyen sesler, alana sığmadı. Semah gösterisiyle başlayan miting, konuşmalarla devam etti. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız konuşmasında ALEVİ AÇILIMI İSTEDİKLERİ YÖNÜNDE MESAJLAR VERDİ.

Mitingde ayrımcılığa son verilmesi yönünde mesajlar da vardı. 

KAYNAK : Kanal B - 09 Kasım 2009

***

Ayrımcılığa karşı halay

Alevi Bektaşi Platformu'nun öncülüğünde düzenlenen 'Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı' mitingi coşku içinde yapıldı. Miting türküler eşliğinde halayla son buldu.

Alevi Bektaşi Fedarasyonu öncülüğünde "Ayrımcılığa karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı" adı altında mitinge katılan binlerce kişi Kadıköy'de toplandı. Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Tepe Natılıus alışveriş merkezi önünde saat 11.00 toplanan gruplar mitingin düzünleneceği Kadıköy iskele meydanına doğru yürüyüşe geçti. Mitinge katılanlar Rıhtım Caddesi üzerinde kurulan platformun çevresinde toplandı. Güvenlik güçleri düzenlenen mitingde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için geniş çaplı güvenlik önlemi aldı. Arama noktalarında görev yapan güvenlik güçlerinin maskeli ve eldivenli olması dikkat çekti. Yüzbinlerce kişinin katılımıyla Kadıköy'de düzenlenen Alevi mitingi katılımcı sanatçıların verdiği konserlerin ardından halay ve alkışlarla son buldu.

YENİŞAFAK - İSTANBUL (AA) - 09.11.2009

***

Aleviler, 'eşit yurttaşlık' mitingi için alandaydı

Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Derneği ve çeşitli Alevi örgütleri üyeleri, Kadıköy'deki İskele Meydanı'nda "Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı" miting yaptı.

Mitinge katılanlar saat 11.00'de alışveriş merkezi Tepe Nautilus önünde toplandı. Başlarında "Medet Ya Ali" yazılı bantlar takılı olan kalabalık grup, slogan atarak, ıslık ve zılgıtlar ile miting alanına doğru yürüyüşe başladı. Grup "Madımak Müze Olsun", "Zorunlu Din Dersleri Kaldırılsın", "Cem Evleri İbadethanemizdir" yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Grup saat 12.30 sıralarında mitingin yapılacağı meydana geldi. Konuşmaların ardından Sebahat Akkiraz, Sevval Sam, Ferhat Tunç konser verdi. Polis kayıtlarına göre mitinge 40 bin kişi katıldı. Ali Balkız, konuşmasında geçen yıl Ankara'da düzenlenen mitingde dile getirdikleri isteklerinin yerine getirilmediğini söyledi. Öte yandan İstanbul Deniz Otobüsleri'nin miting nedeniyle saat 08.00-16.00 arasında Kadıköy'e vapur seferlerini iptal etmesi tepki çekti. Valiliğin devreye girmesi üzerine seferler saat 10.00'dan itibaren normal akışında yapıldı.

REFERANS - 09.11.2009

***

Aleviler meydana açıldı!.. 
Aleviler İstanbul'da "Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı' mitingi yaptı

Aleviler İstanbul’da “Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı” mitingi yaptı... Aleviler, şarkılar, türküler eşliğinde ortak taleplerini dile getirdi...

ALEVİ Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Derneği ve çeşitli Alevi örgütleri üyeleri, dün İstanbul Kadıköy’deki İskele Meydanı’nda “Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı” miting yaptı. Mitinge katılanlar saat 11.00’de alışveriş merkezi Tepe Nautilus önünde toplandı. Başlarında “Medet Ya Ali” yazılı bantlar takılı olan kalabalık grup, slogan atarak, ıslık ve zılgıtlar ile miting alanına doğru yürüyüşe başladı.saat 11.45’de Kadıköy Meydanı’na doğru yürüdü. Grup “Sevgi Bizim Dinimizdir”, “Madımak Müze Olsun”, “Zorunlu Din Dersleri Kaldırılsın”, “Cemeleri İbadethanemizdir”, “Diyanet Kaldırılsın” yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

İstanbul'da Alevi mitingi - Foto galeri için tıklayın >>> 

Geçen yıl Ankara’da...

Geniş güvenlik önlemleri alınan miting nedeniyle, Rıhtım Caddesi ile Kadıköy’e inen cadde ve sokaklar trafiğe kapalı tutuldu. Mitinge gelenlerin önünde yürüyen Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, gazetecilerin soruları üzerine “Mahşeri bir kalabalık olacak. 1 milyon kişinin katılımını bekliyoruz” dedi.

Grup saat 12.30 sıralarında mitingin yapılacağı meydana geldi. Konuşmalardan önce beyaz güvercinler uçuruldu, konuşmaların ardından Sebahat Akkiraz, Sevval Sam, Ferhat Tunç konser verdi. Polis kayıtlarına göre mitinge 40 bin kişi katıldı.

Ali Balkız, konuşmasında geçen yıl Ankara’da düzenlenen mitingde dile getirdikleri isteklerinin yerine getirilmediğini söyledi. Bu dünya düzeninde hak aramanın tek yolunun örgütlenmekten geçtiğini belirten Ali Balkız, Ak Parti’nin bir Alevi Çalıştayı başlattığını hatırlattı. Ali Balkız, 3 Haziran 2009’da düzenlenen bu çalıştaya 35 Alevi örgüt temsilcisi ile birlikte katıldıklarını ve taleplerini birleştirerek Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik’e sunduklarını anlattı.

Dolmabahçe’yle olmaz

“Alevilik insanın içinde midir dışında mı?” diye bizi bir kavganın içine çekmeye çalışıyorlar “ diyen Ali Balkız, ”Sana ne benim Alevilikten ne anladığımdan, sana ne“ dedi. Balkız şöyle devam etti: ”Sayın Başbakan’a şunu söylemek isteriz, bu iş kapalı kapılar arkasında olabilecek bir iş değil. Hele hele Dolmabahçe yöntemleriyle çüzülebilecek bir iş asla değildir. Biz Dolmabahçe’ye gelip görüşecek kesimler değiliz. Olmadık, olmayacağız. Biz meydanlarda konuşacağız. Burada Şahkulu var, Karacaahmet var, bunlar Osmanlı döneminden kalma. Atalarımızdan kalma bizim mekanlarımız, dergahlarımız. Buradaki dostlarımız, dernek yöneticilerimiz ve vakıf yöneticilerimiz kirada oturuyorlar. Hangi caminin cemaati oraya kirayla girip çıkıyor, Hacıbektaş’ta olduğu gibi içeriye girerken bilet alıp giriyor. Bu ne biçim dünya, bu ne biçim hak, hukuksuzluk. “

40 bin kişi katıldı

Polis kayıtlarına göre dün Kadıköy’deki mitinge 40 bin kişi katıldı. “Cemevleri ibadethanemizdir”, “Madımak müze olsun” sloganları atıldı. Mitingde Sabahat Akkiraz, Şevval Sam ve Ferhat Tunç konser verdi.

NE İSTİYOR

* Alevi kimliği tanınsın.

* TRT radyo ve televizyonlarında Alevilerce önemli günlerde tanıtım programları yapılsın.

* Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilerek laiklik ilkesine uygun davranılsın, inanç gruplarına bütçeden para verilmesin.

* Zorunlu din dersleri kaldırılsın.

* Cem evleri yasal statüye kavuşturulsun, diğer inanç kurumlarına tanınan hakların verilsin (ücretsiz elektrik, su gibi).

* Alevi köylerine cami yapılmasın. Yapılan camiler cemevine dönüştürülsün.

* Hacı Bektaş Veli Dergahı’nın bulunduğu müze Kültür Bakanlığı’ndan alınıp Alevilere devredilsin.

* Alevi inanç önderi olan Dedelerin kendilerini geliştirmesi ve yetiştirmesi için olanak (enstitü veya okul) sağlansın.

* Madımak Müze Olsun.
 
Aziz ÖZEN/ VATAN İSTİHBARAT - 8 Kasım 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.