Aleviler : Dergah Üzerindeki AKP Binası Kaldırılsın

Aleviler : Dergah Üzerindeki AKP Binası Kaldırılsın

Aleviler : Dergah Üzerindeki AKP Binası KaldırılsınKalıntıları üzerine bina yaptırılan ve AKP İstanbul İl Merkezi olarak kullanılan Karaağaç...

A+A-

Aleviler : Dergah Üzerindeki AKP Binası KaldırılsınAleviler : Dergah Üzerindeki AKP Binası Kaldırılsın

Kalıntıları üzerine bina yaptırılan ve AKP İstanbul İl Merkezi olarak kullanılan Karaağaç Bektaşi Dergâhı"na Aleviler, Muharrem ayı nedeniyle ziyarette bulundu. Dualar eden Aleviler, inançlarına saygı gösterilmesini istedi...

Aleviler, muharrem ayı nedeniyle, Alevi- Bektaşi geleneklerine göre önemli bir yere sahip olan ve kalıntıları üzerine AKP İl binasının yapıldığı Karaağaç Bektaşi Dergâhı'na ziyarette bulundu. İstanbul'un farklı yerlerinden otobüslerle gelen Aleviler, dergâh bahçesinde bulunan mezarlıkları ziyaret ederek dualar okudu.

Muharrem ayı nedeniyle türbe ziyaretinde bulunduklarını söyleyen Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Hüsniye Takmaz, Karaağaç Dergahı"nın tarihi nedeniyle Aleviler için çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. AKP İl binasının dergah arazisine ve mezarlıkların üstüne yapılmasını da değerlendiren Takmaz, "Burada asıl önemli olan AKP"nin dergah mezarlığı üzerine il  binasını yapması değil. Bu araziye başka bir parti de bina yapabilirdi. Önemli olan burada herhangi bir siyasi partinin temsilciliğinin bulunması ve Aleviler için önemli olan bir yere bina yapılmasıdır. Hiç yakışmıyor. Bina buradan kaldırılmalı. Bizler Aleviler olarak binanın kaldırılmasını Başbakan"dan bekliyoruz." dedi. Vatandaşlar ise, İstanbul"un en eski ve kıdemli dergâhlarından biri olan Karaağaç Bektaşi Dergâh"ının bulunduğu yere AKP İl binasının yapılmasının düşündürücü olduğu görüşünde:

Fadime Yılmaz: Alevi geleneğinin önemli değerlerinden olan türbelerimize maalesef yetkililer tarafından değer verilmiyor. Daha önce de Karacaahmet"i yıkmaya çalıştılar. Bütün bu yapılanların asıl sebebi bizim Aleviler olarak birlik olmamız. Aleviler olarak bize karşı yapılanlara yeteri kadar tepki veremediğimiz için bu tür şeyler başımıza geliyor. Artık birşeylere dur demenin ve kendi gelenek ve göreneklerimize sahip çıkmanın zamanı geldi.

Mehmet Sedefoğlu: Yıllardır burada mezarlık var ve binanın yerinde de mezarlık vardı. Parti yetkililerinin türbe ve mezarlığın varlığından haberdar olmadığı yönündeki açıklamaları gerçeği yansıtmıyor. Ben yıllardır burada yaşıyorum ve daha önce başka bir şirket, binasını mezarlık olduğu için buraya yapmadı. AKP sanırım bir fırsat buldu ve bu fırsatı da değerlendirdi. Şu anda seçim sürecine girildi ve bu nedenle Alevi taleplerine yönelik bir esneklik var. Fakat Alevi- Bektaşi mezarlığı üzerine yaptıkları bina, partinin ve yetkililerinin Alevilere karşı nasıl bir bakış açısına sahip olduğunu gösteriyor.

***

Dergâh’ın tarihi

İstanbul"un en eski ve en kıdemli dergahlarından birisi olan Karaağaç Dergâhı, Tekke-i Aliye (Yüce tekke) olarak biliniyor. Dergah Aleviler için önemli bir yere sahip.Tarihi bilgilere göre; İstanbul Bektaşi Dergâhlarının Babaerenleri içinde en yaşlı olan sürekli dergâhın postnişi olur ve Hacı Bektaşi Vekili ünvanını alırdı. Yeniçerilerin geleneksel töreninde Bektaşiliği, Karaağaç Bektaşi Postnişi olan Babaeren temsil ederdi.  Dergâh Cumhuriyet dönemine kadar varlığını sürdürmüş fakat 1925"te tekke ve zaviyelerin kapatılması kanunu kapsamında kapatılmıştır. 1956 yılında ise arazisi şahıslara satılmıştır.

OZAN BİLİR / BİRGÜN - 5 Ocak 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.