Aleviler Dersim için alana çıkıyor

Aleviler Dersim için alana çıkıyor

Aleviler Dersim için alana çıkıyor Tunceli Dernekler Federasyonu (TUDEF), CHP Genel Başkanı Onur Öymen’in Dersim katliamına ilişkin...

A+A-

Aleviler Dersim için alana çıkıyor Aleviler Dersim için alana çıkıyor

Tunceli Dernekler Federasyonu (TUDEF), CHP Genel Başkanı Onur Öymen’in Dersim katliamına ilişkin sözlerini protesto etmek için binlerce Alevi’nin katılacağı bir miting yapmaya hazırlanıyor. 13 aralıkta Kadıköy’de düzenlenecek mitingin sloganı ise “38 Dersim katliamdı.”

CHP’li Onur Öymen’in 10 kasımdaki Meclis Genel Kurulu’nda Kürt açılımı tartışılırken Dersim katliamına ilişkin sözlerine tepkiler sürüyor. Deniz Baykal’ın Öymen’e destek vermesinin ardından Tunceli’deki CHP’liler topluca istifa ederken, İstanbul’da da Alevi federasyonları ve dernekleri büyük bir mitingle seslerini duyuracak. CHP’de bulunan Alevilerin istifaya çağrılacağı mitingde, Dersim katliamına ilişkin arşivlerin açılması ile devletin Aleviler’den özür dilemesi talep edilecek. Mitingde ayrıca Dersim katliamı sonrasında yaşanan sürgünlerin, kayıpların ve evlatlık alınanların listesi ile Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin de açıklanması istenecek. Aleviler mitingde Dersim isminin iadesini de talep edecek.

Taraf - Istanbul - 30.11.2009

Alevi örgütlerinden Dersim mitingi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Dersim'le ilgili sözlerine tepkiler dinmiyor. Aleviler miting hazırlığında...

CHP Genel Başkan Yardımncısı Onur Öymen'in Demokratik Açılım öngörüşmesinde terörle mücadeleyi anlatırken verdiği Dersim örneği Alevileri ayağa kaldırdı. Çeşitli illerde tepki eylemlerinde bulunan Aleviler şimdi de miting yapmaya hazırlanıyor.

"Dersim 38 Katliamdır!" "Arşivler Açılsın, Sorumlular Hesap Versin" sloganıyla düzenlenecek miting 13 Aralık'ta İstanbul'da yapılacak. Alevi örgütleri başta olmak üzere sendikalar, odalar ve siyasi partilerin desteğiyle yapılan mitingde Aleviler şu taleplerde bulunacak:

- Dersim ismi iade edilsin

- Dersim halkından özür dilensin

- Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yeri açıklansın

- Dillerimize ve Alevi inancımıza özgürlük istiyoruz

- Munzur Barajlar Projesi iptal edilsin

İnternethaber.com - 29 Kasım 2009 Pazar

Dersimliler Kadıköy'de buluşuyor!

(30.11.09) - Meclisteki "Demokratik Açılım" oturumunda söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Dersim Katliamı'nı öven sözlerine dönük tepkiler dinmiyor. Öymen'in ırkçı-faşist açıklamalarını ve CHP'nin Öymen'i sahiplenişini CHP binaları önünde protesto eden Dersimliler 13 Aralık'ta Kadıköy mitinginde buluşacaklar.

Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF) tarafından düzenlenecek miting "Dersim 38 Katliamdır! Arşivler Açılsın Hesabı Verilsin!" sloganıyla örgütleniyor.

TUDEF'in 13 Aralık 2009 tarihinde İstanbul Kadıköy'de yapacağı mitinge birçok ilerici devrimci kurum da destek veriyor.

- Dersim ismi iade edilsin!
- Dersim halkından özür dilensin!
- Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yeri açıklansın!
- Dillerimize ve Alevi inancımıza özgürlük istiyoruz!
- Munzur Barajlar Projesi iptal edilsin!

talepleriyle düzenlenecek mitinge;

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Kültür Dernekleri, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Demokratik Haklar Federasyonu (DHF), DSİP, DTP İstanbul İl Örgütü, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Hava-İş, İnsan Hakları Derneği (İHD), Kangal Dernekleri Federasyonu, Munzur Çevre Derneği, Türkiye Barış Meclisi Girişimi, Yüzleşme Derneği, Yol TV, 78"liler Girişimi, Doğu-Güneydoğu Anadolu Dernekleri Platformu, Divriği Kültür Derneği, EMEP İstanbul İl Örgütü, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Girişimi, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Halkevleri, İmranlılar Dernekleri Federasyonu, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Koçgirililer Girişimi, Küresel Eylem Grubu, Kösedağ Gençlik Platformu, Munzur Kültür Derneği, Munzurlu Sanatçılar ve Aydınlar Platformu, ÖDP İstanbul İl Örgütü, Özgür Demokratik Alevi Hareketi (ÖDAH), Özgürlükçü Sol Hareket, Partizan, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD), Yeşiller, 10 Aralık Hareketi destek veriyor.

Miting için saat 11.00'de Tepe Nautilus önünde toplanılacak ve buradan Kadıköy İskelesi'ne yürüyüş gerçekleştirilecek.

KIZILBAYRAK - 30 Kasım 2009

‘Dersim 38 Katliamdır’ mitingi yapılacak

TUNCELİ Dernekler Federasyonu (TUDEF), CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Dersim ile ilgili açıklamalarına karşı “Dersim 38 Katliamdır” sloganı ile İstanbul Kadıköy’de miting yapacak.

“Demokratik açılım”la ilgili Meclis’te yapılan görüşmelerde Onur Öymen Dersim katliamını savunarak, Kürt sorununa ilişkinde çözüm olarak göstermesi tepkiyle karşılanmıştı. CHP’den istifaları da getiren bu konuşmaya ilişkin tepkiler de sürüyor. TUDEF, 72 yıl sonra Öymen’in açıklamasıyla yeniden gündeme gelen Dersim Katliamı ile CHP’nin ırkçı politikalarını protesto etmek amacıyla “Dersim 38 Katliamdır” sloganıyla 13 Aralık’ta İstanbul Kadıköy’de miting düzenleyecek. 1938 yılında yaşananlar nedeniyle “Dersim halkından özür dilensin!” talebinin dile getirileceği mitingde, ayrıca 1937 yılında idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezarlarının yerinin açıklanması istenecek.

Mitinge, çok sayıda kitle örgütü, meslek odası ve siyasi parti de destek verecek. Miting, Tepe Nautilus önünden yürüyüşle başlayacak.

(İSTANBUL) - EVRENSEL - 29 Kasım 2009

KATLİAMA İSYAN MİTİNGE DÖNÜŞTÜ
   
10 binlerce insanın öldürüldüğü Dersim Katliamı’nı savunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen'i sahiplenen CHP'yi 13 Aralık’taki mitingle protesto edecek olan Dersimliler, ‘1938’de yaşananlar katliamdı’ diyen Başbakan Erdoğan’ın da samimiyetini  tartacak...

10binlerce kişinin öldürüldüğü Dersim Katliamı'nı savunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'i sahiplenen CHP'ye öfke dinmiyor Dersimli yurttaşlar, açıklamaları il katliamı savunan CHP'ye karşı sözünü 13 Aralık'ta Kadıköy'de söyleyecek. Pek çok ilden 13 Aralık'ta İstanbul Kadıköy'e gelecek olan Dersimliler, resmi ideoloji tarafından üstü örtülmeye çalışılan tarihle yüzleşme çağrısı yapacak.

DEVLET ÖZÜR DİLESİN

Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF) tarafından, düzenlenecek olan mitinge 40’ı aşkın Alevi örgütleri ve demokratik kurum destek verecek. "Dersim38 katliamdır. Arşivler açılsın, sorumlular hesap versin!" sloganı ile gerçekleştirilecek mitingde, Seyit Rıza'nın mezarının açıklanması, 1938 Dersim Katliamı'na ilişkin devlet arşivleri ve sürgün listesinin açıklanması, Dersim isminin yeniden verilmesi Munzur Barajı Projesinin iptal edilmesi ve devletin Dersim halkından özür dilenmesi istenecek.

‘CHP KULAKLARINI TIKADI’

TUDEF Başkanı Özkan Tacer, demokratik talepler için alanlara çıkacaklarını söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'e yönelik gerçekleştirilen protesto gösterilerini hatırlatan Tacer,  "Tüm protestolara rağmen, CHP yaşananlara kulaklarını tıkadı. CHP’nin bu tavrını yerellerde protesto eden kitle, seslerini birleştirmek amacıyla daha kitlesel olarak İstanbul’da buluşacak" dedi.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘’Dersim’de 1938’de yaşananlar katliamdı’’ sözünü hatırlatan Tacer,  "Başbakan Erdoğan, söylediklerinde samimiyse eğer,  mitingde sunacağımız talepleri yerine getirir" diye konuştu.

Özkan Tacer, 13 Aralık’ta yapılacak mitingin sadece Dersimlilerle sınırlı olmayacağını, Türkiye’nin demokratikleşmesini isteyen tüm kesimlerin kendini orada ifade edebileceğini söyledi.

Miting, saat 11.00’de  Tepe Nautilus önünden Kadıköy İskele Meydanı’na yapılacak yürüyüşle başlayacak.

BİRGÜN / AYSEL KILIÇ - 30 Kasım 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.