Aleviler : Diyanet İşleri Kaldırılsın

Aleviler : Diyanet İşleri Kaldırılsın

Aleviler bu Çalıştay'a tarafBakan Faruk Çelik'in davetiyle bugün başlayacak Alevi Çalıştayı'na katılacaklarını...

A+A-

Aleviler : Diyanet İşleri KaldırılsınAleviler bu Çalıştay'a taraf

Bakan Faruk Çelik'in davetiyle bugün başlayacak Alevi Çalıştayı'na katılacaklarını açıklayan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını istedi

Hükümet adına Devlet Bakanı Faruk Çelik'in çalışmalarını yürüttüğü 'Alevi açılımı' için somut sözlerin söyleneceği Alevi Çalıştayı bugün toplanıyor. Alevi örgütlerinin önemli bölümünü bünyesinde barındıran Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, Alevi Çalıştayı'na katılacaklarını, yaşadıkları sorunlar için çözüm önerileri sunacaklarını söyledi. Balkız, kimi Alevi kuruluşlarının Çalıştay'a çağrılmamasını eleştirdi ve hükümetten bunun düzeltilmesini istedi.

Aleviler ne istiyor

Alevi temsilcileriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Balkız, Çalıştay'a sunacakları talepleri ise şöyle sıraladı:

- 12 Eylül anayasanın getirdiği zorunlu din dersi kaldırılmalıdır. Onun yerine 7. sınıftan başlayarak 9. sınıfa kadar 'Din Bilgisi' dersi adıyla bütün dinler hakkında nesnel bilgiler içeren, uygulamayı öğretmeyen, tarihsel ve toplumsal zeminlerin tartışıldığı bir ders konulmalıdır.

- Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) kaldırılmalıdır. Çünkü devletin dini olmaz, devlet dine müdahale edemez, dini finanse edemez, dini-dindarı örgütleyemez.

- DİB kaldırılırken yerine AB ülkelerinde olduğu gibi 'İnanç Vergisi' ihdas edilmelidir.

- Cemevleri yasal statüye kavuşturulmalıdır.

- Madımak müze olmalıdır.

- Başta Hacı Bektaş Dergahı olmak üzere el konulmuş dergahlar (makamlar) gerçek sahiplerine iade edilmelidir

- Alevi köylerine cami yapılması politikalarından vazgeçilmelidir.

Konu mankeni değiliz

Hükümetin kendine yakın kimi Alevileri öne çıkararak yapay muhataplar yarattığını savunan Balkız şöyle devam etti: "Aleviler 9 Kasım Ankara mitinginde söyleyeceklerini söylemişlerdir, bunu yüzbinlerce kişi ile yeniden söyleyebilecek örgütlülüğe de sahiptirler. Federasyonumuz, bu ilk kez olacak olan yüzyüze görüşmenin çok önemli olduğunun bilincindedir. Başarılı geçmesini ve demokratik çözüme hizmet etmesini diliyor, ancak aynı zamanda 'konu mankeni' olmayacağımızın da bilinmesini rica ediyoruz."

Balkız'dan ilginç iddia

Balkız, Alevi açılımıyla tümüyle ters düşen bir iddiayı da şöyle dile getirdi: "Bu (dün) sabah Bingöl Karlıova Kızılçubuk köyünden (50-60 hanelik) telefonla yardım çağrısı aldık. Köyün muhtarı sunni. Alevi yurttaşlarımız kendilerine uzun süredir baskı yapıldığını, köyden kovulmak istendiklerini aktarıyor. Bunu kaymakamlığa jandarmaya ilettikleri halde gereken yapılmamış. Yoğun baskıyla topraklarına el konulmak istendiği aktarılıyor. İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Valiliği konunun üzerinde hassasiyetle durmaya davet ediyorum."

Zorunlu din dersini mahkeme durdurdu

ABF Genel Sekreteri avukat Kazım Genç, zorunlu din dersi uygulamasına "dur" diyen yeni bir mahkeme kararını açıkladı. Avukatı olduğu aile adına açılan davada İstanbul 10. İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı anlatan Genç, "Önce AİHM, ardından Danıştay ve şimdi mahkemelerce bu konuda tek tek verilen olumlu kararlar ortada iken hükümetin bu konuda adım atmaması kabul edilemez. Hükümet, herkesi ayrı ayrı dava açmaya mecbur bırakmak yerine, zorunlu din dersinin AİHS'e, anayasa aykırı olduğunu gösteren bu kararların gereğini yerine getirmelidir" dedi.

Taraf/ANKARA - Istanbul - 4 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.