Aleviler Düşkünü tartışıyor

Aleviler Düşkünü tartışıyor

Aleviler ’Düşkün’ü tartışıyor Başbakan Tayyip Erdoğan’ın himayesinde bu akşam Bilkent Oteli’nde düzenlenecek...

A+A-

Aleviler ’Düşkün’ü tartışıyor Aleviler ’Düşkün’ü tartışıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın himayesinde bu akşam Bilkent Oteli’nde düzenlenecek ’Muharrem Orucu İftarı’ öncesinde Alevi örgütlerinde yemeğe katılacakları ’Düşkün’ ilan edip etmeme tartışması yaşandı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, dün düzenlenen ve DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, CHP, SHP, Emek Partisi, DİSK ve KESK’ten temsilciler ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyelerinin katıldığı toplantıda, AKP’nin yemeğine tepki gösterdi. Genç, AKP’nin ’Alevi açılımı’nın Alevileri asimile ederek bitirme söylemi olduğunu savundu. Toplantıda bir grup Alevi Dedesi adına konuşan Mehmet Beydilli ise "AKP’nin yemeğine bilinçli olarak katılacak Alevi kişilerin, Alevi inancındaki en büyük müeyyide olan ’Düşkünlük Yaptırımı’ ile yüz yüze geleceklerini kamuoyu önünde ilan ediyoruz" diye konuştu.

Düşkün ilan etme yetkisine sahip tek isim olan Hacı Bektaş Veli’nin soyundan gelen Veliyeddin Ulusoy’un vekili Dertli Divani ise buna karşı çıktı. Divani, "Yalan söyleyen, kumar oynayan, cinayet işleyen zina yapan ve rıza olmaksızın özellikle erkek tarafından bitirilen evlilikte, erkek düşkün bırakılır. AKP’nin bu konuda kesinlikle samimi olmadığına inanıyoruz ve bundan dolayı bu samimiyetsiz davete katılan insanların Alevi inancına göre büyük bir hata yaptığına inanıyoruz" dedi.

KARAR VEREMEZLER

Bu arada Başbakan Erdoğan kendisine yöneltilen eleştirilerle ilgili bir soruya şöyle yanıt verdi: "Böyle bir davete gidip gitmeyeceğimin kararını onlar verecek değil. Bir mezhebin, etnik unsurun temsilcisi değiliz. Hepsine güvenceyiz. Bunu spekülasyon aracı yapmak isteyenler olabilir. Ama biz bu mamalarını kestik, kesince de rahatsız olanlar var."

Okan KONURALP, ANKARA
HÜRRİYET - 11 Ocak 2008 Cuma

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.