Aleviler Eşit Yurttaşlık İçin Ankara'ya Yürüyor

Aleviler Eşit Yurttaşlık İçin Ankara'ya Yürüyor

Aleviler Eşit Yurttaşlık İçin Ankara'ya YürüyorAlevi örgütleri, 9 Kasım'da Ankara'da yapacakları miting için...

A+A-

Aleviler Eşit Yurttaşlık İçin Ankara'ya YürüyorAleviler Eşit Yurttaşlık İçin Ankara'ya Yürüyor

Alevi örgütleri, 9 Kasım'da Ankara'da yapacakları miting için farklı illerden yürüyüşe geçiyor. Talepleri zorunlu din dersinin kaldırılması, Diyanet'in lağvedilmesi, cem evlerinin yasal statüye kavuşması, Madımak Oteli'nin müze olması ve ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık.

Alevi Bektaşi Federasyonu'nun (ABF) öncülüğünde düzenlenen eylemde yüz bine yakın Alevi'nin Ankara'da, eşit yurttaşlık hakkı için buluşması bekleniyor.

9 Kasım'da, Sıhhiye Meydanı'nda yapılacak eylem için Aleviler farklı illerden bugün ve yarın (8 Kasım) Ankara'ya doğru yola çıkıyorlar.

Eylemin temel talepleri ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlığın sağlanması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın lağvedilmesi, Alevilerin ibadet yerleri olan cem evlerinin yasal statüye kavuşturulması ve Sivas'taki Madımak Oteli'nin müze olması.

Aleviler ayrıca, ders kitaplarında Alevilere yönelik aşağılayıcı ifadelerin çıkarılmasını, hükümetin Alevi toplumunun örgütlerini muhatap kabul etmesini, Hacı Bektaş Dergahı ve diğer Alevi büyüklerine ait dergahlarının yönetimlerinin Alevi örgütlerine bırakılmasını istiyor.

Mitinge birçok sendika, sol siyasi parti ve örgüt, meslek ve hak örgütü de destek veriyor. Saat 12:00'de başlayacak mitinge Arif Sağ, Edip Akbayram, Ferhat Tunç, Yavuz Bingöl, Mustafa Özarslan ve şair Ahmet Telli de katılacak. Mitingde, Hacıbektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyiddin Ulusoy, ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil konuşma yaparak Alevi toplumunun sorunlarını ve taleplerini sıralayacak.

9 koldan yürüyüş

İstanbul, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Eskişehir, Varto, Muş, Bingöl, Tunceli, Malatya. İzmir, Muğla, Antalya, Tarsus, Mersin, Adana, Adıyaman, Maraş, Ordu, Tokat, Samsun ve Çorum'dan 9 yürüyüş kolu gelecek. Doğu bölgelerinden gelen yürüyüş kolları yarın Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde, batı bölgelerinden gelen kollar da Eskişehir’de buluşacak. Hacıbektaş’ta, Hacıbektaş Veli Dergahı ziyaret edilecek, Eskişehir'deyse kitlesel basın açıklaması yapıldıktan sonra Ankara’ya hareket edilecek.

AKP Alevi taleplerini görmezden geldi

AKP hükümeti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararını uygulamak zorunda olmasına karşın, hâlâ zorunlu din derslerini kaldırmış ya da yeniden düzenlemiş değil. Aleviler ve birçok siyaset bilimci, yalnızca Sünni Müslümanlara hizmet için örgütlenmiş olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aslında laiklik ilkesine karşı olduğunu vurguluyor. Cem evleri, hükümet ve mevzuat tarafından resmen ibadet mekanı olarak tanınmıyor ve ibadet mekanlarının yararlandığı kolaylıklardan mahrum kalıyor. 2 Temmuz 1993'te aydınların yakıldığı Madımak Oteli'nin müze olması talebiyse, AKP hükümeti tarafından görmezden gelindi. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, otelin kebapçı olmasından rahatsız olduğunu dile getirmiş, ancak müze olması için özel müzeler için gereken teknik yeterliliklerin bulunmadığını açıklamıştı. (TK)

BİA Haber Merkezi - Ankara - 7 Kasım 2008, Cuma

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.