Aleviler eşit yurttaşlık için sabahladı

Aleviler eşit yurttaşlık için sabahladı

Aleviler eşit yurttaşlık için sabahladı    Aleviler bir gün boyunca Kadıköy İskelesi Meydanı’nda oturma eylemi gerçekleştirdiler;...

A+A-

Aleviler eşit yurttaşlık için sabahladıAleviler eşit yurttaşlık için sabahladı  
 
Aleviler bir gün boyunca Kadıköy İskelesi Meydanı’nda oturma eylemi gerçekleştirdiler; zorunlu din dersinin kaldırılmasını ve eşit yurttaşlık talep ettiler. AKP’nin ‘Alevi Açılımı’ diyerek başlattığı demokrasi havası Alevilerin ‘Zorunlu din dersi kaldırılsın’ talebiyle bir anda bozuldu. AKP, söylemini ‘Din dersinin nesinden memnun değiller!’ noktasına kadar getirdi. Aleviler eylemlerini devam ettirecekler. Alevilerin eylemleri ilerleyen günlerde ülke gündemine daha fazla oturacağa benziyor

Aleviler, zorunlu din dersinin kaldırılması talebiyle 6 Kasım günü İstanbul Kadıköy’de buluştu. Sis dolayısıyla vapur seferlerinin iptal edilmesi eyleme Avrupa yakasından katılımı düşürse de yüzlerce Alevi, taleplerini haykırdı. Eşit yurttaşlık için Kadıköy İskele Meydanı’nda 24 saat oturma eylemi yaptılar. Aleviler 9 Ekim’de Ankara’da da aynı taleplerle 24 saat oturma eylemi yapmıştı.

Genci, yaşlısı, çocuğu, kadını yüzlerce Alevi eylem alanındaydı. Alevilerin taleplerine destek veren pek çok sanatçı vardı. Ferhat Tunç, Pınar Sağ, Aşık Divani, Grup Yorum daha niceleri. Hepsi Alevilerin eşit yurttaşlık talebiyle yaptığı eyleme desteğe gelmişti.

Alevilerin eylemleri sürecek

Alevilerin bir sonraki oturma eylemlerinin durağı İzmir olacak; ancak tek eylem bu olmayacak. Aleviler, zorunlu din dersinin kaldırılması talebiyle milli eğitim müdürlüklerine yürüyüşler düzenleyecek ve 2011 başında bir Alevi Kurultayı toplanacak. Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez’in ifadesiyle ‘Aleviler kurultayda manifestolarını ilan edecekler’.

Aleviler, gelecekleri için mücadele ediyor

Kürsüden yapılan konuşmalardaki coşku eylemcilere de yansımıştı. Kafasında “Ya Ali” yazan gençlere taleplerini sorduk. Gençler din dersine karşı olmadıklarını ancak Aleviliğin de anlatılması gerektiğini söylediler. Yaşı daha büyük olanlar mahallelerinde yaşadıkları sıkıntılardan bahsediyorlar ve bu sıkıntıların ana eksenini Aleviler hakkında söylenilen gerçekdışı ifadeler oluşturuyor. Böylesi iki olayı Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Balkız’dan dinliyoruz:

Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bir lisede din dersi öğretmeni olmadığı için imam derse giriyor. İmam Alevilerin alkoluk olduğunu söylüyor ve sonrasında sınıfa kimlerin Alevi olduğunu soruyor. Sınıfın yarısı el kaldırıyor. İmam devam ediyor; Alevilerin kendi gelinlerine başka gözle baktığını söylüyor ve bunun üzerine ilçe karışıyor.”

Bir başka olay da Bursa’da yaşanıyor. Bursa’da Kültür dersanesinde çelışen bir öğretmen sözleşmesini yenilemek için müdüre baş vuruyor. Müdür onu İstanbul’a yönlendiriyor. İstanbul’da dersanenin merkezinde yetkililerle görüşen Alevi öğretmen şu cevabı alıyor: “Biz sizinle bir yıl aynı ortamda çalışarak epey günaha girdik. Sözleşmenizi yenilememiz mümkün değil.”

Eyleme katılanlar bu tarz olayları daha önce mutlaka yaşamışlar. Yaşlı bir kadın zorunlu din dersinin kaldırılması talebini şu cümlelerle özetliyor: “Çocuklarımız okuyor, çocuklarımızın geleceği için buradayız. Oturma eylemine de katılacağım sonuna kadar burada olacağım.”

Aleviler eşit yurttaşlık için sabahladı

Efe Boz’un annesi imza topluyor

Eylemde, Alevilerin taleplerinin yanı sıra eyleme katılan Tekel işçileri vesilesiyle Tekel direnişi de selamlandı.

Mayıs ayında İstanbul’da bir kreşte lavabonun kırılması sonucu hayatını kaybeden Efe Boz’un annesi Nurten Boz da eylem alanındaydı ve çocuğunun ölümünün sorumlularının cezalandırılması için var gücüyle imza topluyordu. Nurten Boz’un 3 milyon imza hedefi var ve “Nasıl toplayacaksınız bu kadar imzayı?” sorusuna ise umutla cevap veriyor: Bir haftada 30 bin imza oldu. Şimdi internet sitesi açtık. Oradan da imza atarak destek olunuyor.” İnternet sitesi: http://www.efeboz.com

Aleviler eşit yurttaşlık için sabahladı

Pınar Sağ: ‘Faşizme inat yaşasın halkların kardeşliği’

Eylemde konuşmaları büyük alkış alan Pınar Sağ, sistemin Alevilere dayattığı din derslerinin içeriğinde Alevilere yönelik iftiraların olduğunu söyledi. Sağ, Alevilere yönelik saldırıların yanı sıra tüm halklara yapılan saldırılara karşı olduğunu, faşizme karşı halkların kardeşliğini savunmaya devam edeceğini söyledi.

Aleviler eşit yurttaşlık için sabahladı

Ferhat Tunç: ‘Kardeşliğin yolu eşitlikten geçiyor’

Eyleme katılan Ferhat Tunç Sendika.Org’a yaptığı değerlendirmede Aleviler, Kürtler gibi kesimlerin taleplerinin karşılık bulmasıyla demokrasinin anlamlı bir hale geleceğini söyledi. Alevilerin halen iftiralara maruz kalmasının, talepleri için sokaklara çıkmasının; AKP’nin Alevilerin taleplerini karşılamadığına işaret ettiğini belirten Tunç, Alevilerin tıpkı Kürtler gibi hakları için mücadele etmeleri gerektiğini söyledi. Tunç, KCK davasında Kürtlere Kürtçe savunma hakkı tanımayan zihniyetle Alevilere Sünniliği dayatan zihniyetin aynı olduğuna işaret etti. Ferhat Tunç son olarak “Mutlu olmak istiyorsak, insanca ve kardeşçe yaşamak istiyorsak bunun yolu eşitlikten geçiyor; herkesin birbirini kendi diniyle, diliyle, kültürüyle özgürce ifade etmesinden geçiyor” dedi.

Aleviler eşit yurttaşlık için sabahladı

‘AKP’yi rahatsız etmeye devam edeceğiz’

Eylemde görevli yeleği giyen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sultangazi Şube Başkanı Köksal Giden, eylemlerinin devam edeceğini milli eğitim müdürlüklerine yürüyüşler düzenleyeceklerini ve bugünki gibi oturma eylemlerinin devam edeceğini söyledi. Sistemin Aleviliği kuşatmaya çalıştığını belirten Giden, Fethullah Gülen’in Aleviler hakkında söylediklerine değinerek; Aleviliğin içeriğinin boşaltılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.Giden, eylemlerinin AKP’nin ‘Alevi açılımı’ projesinin yalan olduğunu ortaya çıkardığını ve AKP’yi rahatsiz etmeye başladığının altını çizdi. Giden, eylemlerinin AKP’yi daha çok rahatsız edeceğini de sözlerine ekledi.

Sendika.Org - 07 Kasım 2010 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.