Aleviler Eşit Yurttaşlık İçin Yine Meydana Çıkıyor

Aleviler Eşit Yurttaşlık İçin Yine Meydana Çıkıyor

Aleviler Eşit Yurttaşlık İçin Yine Meydana ÇıkıyorAleviler, İstanbul ve Ankara'nın ardından, 6 Mart Cumartesi günü İzmir'de...

A+A-

Aleviler Eşit Yurttaşlık İçin Yine Meydana ÇıkıyorAleviler Eşit Yurttaşlık İçin Yine Meydana Çıkıyor

Aleviler, İstanbul ve Ankara'nın ardından, 6 Mart Cumartesi günü İzmir'de yapılacak "Büyük Alevi Mitingi"ne hazırlanıyor. Dr. Balkız hükümetin açılımı karşısında yaşanan bölünmenin mitingde geride bırakılacağını söyledi.

"Her ne kadar Alevi grupları arasında, hükümetin politikalarına karşı tepkilerde farklılaşma olsa da, büyük mitingde tüm Aleviler orada olacak."

Dr. Neval Oğan Balkız, cumartesi günü İzmir'de yapılacak "Büyük Alevi Mitingi"nde fikir ayrılıklarına karşın tüm Alevişlerin beş temel talep etrafında meydana çıkacağını söyledi.

Aleviler eşit yurttaşlık talebiyle Kasım 2008'de Ankara'da buluşmuştu. Onbinlerce kişinin katıldığı mitingin ardından hükümet "Alevi açılımı"nı başlattı. Hükümetin tavrına karşı bazı örgütler olumlu yaklaşırken, diğerleri bunun bir oyalama taktiği olduğunu söylerek toplantıların dışında kaldı.

Kasım 2009'da bu kez yaklaşık 200 bin kişi Kadıköy'de buluştu.

Beş talep

Balkız, öne çıkardıkları talepleri şöyle sıraladı:

* Cem evlerinin yasal statüye kavuşturulması

* Madımak Oteli'nin Utanç Müzesi olması

* Alevi köylerine cami yapımının durdurulması

* Zorunlu din dersinin kaldırılması

* İnanç yerlerinin işletmesinin Alevilere bırakılması

Alevilerin taleplerinin tersine, zorunlu din dersinin iki derse çıkartıldığını söyleyen Balkız, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) insan haklarına aykırı bulduğu zorunlu din derslerini, Dinler Tarihi ve Amel Dersi (uygulama) şekline getirerek Alevi taleplerinin içi boşaltıldı" dedi.

"Eşit yurttaşlık üzerinden mücadele edilmeli"

Balkız, cemevlerini ibadet yeri olarak sayılması gerekirken inanç merkezi sayılmasının sakıncalı olduğunu ifade etti ve ekledi:

"Cemevlerini, Başbakanlık ya da Diyanet'e bağlayarak hükümet bu dini adlandırmak ve sınırlandırmak istiyor. Bu din ve vicdan özgürlüğünü ihlal etmek, 20 milyonluk alevi nüfusu tanımamak ve asimile etmeye çalışmaktır."

Alevilerin sadece Alevi hakları üzerinden mücadele yürütmesinin kısır olduğunu söyleyen Balkız, " Aleviler sorunun, farklı dine mensup insanlar, ateistler, eşit yurttaşlık haklarını savunan herkesle birlikte yürütülmesi gereken bir demokrasi mücadelesi olduğunu öğrendi" dedi.

Balkız, Alevilerin, "dedelere maaş bağlanması" ve "Diyanet'e bağlı Alevi dairesi" konusunda fikir ayrılığı yaşadığını, ancak mitingde bu farklılıkları bir kenara bırakıp hep birlikte olacaklarını ifade etti.

"Büyük Alevi Mitingi" 6 Mart Cumartesi İzmir Gündoğdu Meydanı'nda saat 9.00'da başlayacak.

Bianet - 01 Mart 2011 Salı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.