'Aleviler fişleniyor' iddiası

'Aleviler fişleniyor' iddiası

'Aleviler fişleniyor' iddiasıHatay'ın Samandağ ilçesinde kaymakamlık tarafından hazırlandığı ve MİT Müsteşarlığı'na...

A+A-

'Aleviler fişleniyor' iddiası'Aleviler fişleniyor' iddiası

Hatay'ın Samandağ ilçesinde kaymakamlık tarafından hazırlandığı ve MİT Müsteşarlığı'na gönderildiği öne sürülen yazıda, Arap asıllı Alevi (Nusayri) yurttaşlar için rencide edici ifadeler kullanılırken Alevi yurttaşların fişlendiği belirtildi.

Samandağ Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, birçok yurttaşa gönderilen belgenin sahte olduğunu açıklarken Hatay Valiliği de yazının toplumu kışkırtma amacı taşıdığını vurguladı. Alevi kültürünü öğrettikleri gerekçesiyle yargılanan 6 Nusayri din adamı da beraat etti.

Kurtbeyoğlu tarafından MİT Müsteşarlığı’na gönderildiği iddia edilen, 4 Mayıs 2010 tarihli raporda Samandağ halkının “Alevi ve dinsiz olduğu”, “fişlenme çalışmalarının sürdürüldüğü” ileri sürüldü. Samandağ’da Alevi din adamlarının yargılanması için dava açıldığına da yer verilen 10 maddelik raporda, 1873 erkek, 412 kadının kırmızı bültenle fişlendiği, 1 yıl içerisinde de Samandağ’daki Alevi yurttaşların yüzde 90’ının fişlenip, kamu haklarından mahrum edilmelerinin sağlanacağı iddia edildi.

Kurtbeyoğlu: Ahlaksızlık

Samandağ Kaymakamı Kurtbeyoğlu, olayı “ahlaksızlık” olarak nitelendirdi ve halkın kışkırtılmaya çalışıldığını belirtti. Cumhuriyet Alanı’nda basın toplantısı düzenleyen Kurtbeyoğlu, “2009 Nisan ayından bu yana, bu toplumu kışkırtmak için mektuplar yazılıp, bazı muhtarlıklara, kuruluş ve gazetelere gönderiliyor. Bu mektuplarda benim ismim ve imzam kullanılarak, bazı ahlaksız kişiler tarafından üstü doldurularak yazılar yazılıp dağıtılıyor, çocuklar kullanılarak postadan attırılıyor. Birkaç mikrobun burayı kirletmesine müsaade etmeyiz” dedi. Hatay Valiliği ise halkın “sahte belgelerle” kışkırtılmak istendiği ifade edildi. Açıklamada, iddiaların yargıya taşındığı belirtilerek “Çeşitli basın yayın organlarına, sivil toplum örgütlerine, meslek odalarına ve vatandaşlara gönderilen yazının üslup ve içeriğinden de anlaşılacağı gibi, halkı devlet ve görevlilerine karşı kışkırtmayı amaçlayan bu tür girişimler halkımızın sağduyusu ile sonuçsuz kalmaya mahkûmdur” denildi.

‘İddialar aydınlatılsın’

Samandağ Ulvi Değerler Derneği Başkanı Zülfikar Çiftçi, söz konusu yazının kendilerine de gönderildiğini, belgeyi polise teslim ettiklerini ifade etti. Çiftçi, “Kaymakam bey ‘bu montaj’ diyor. Bizce yazı, yetkili kurumlarca incelenmek üzere Adli Tıp’a gönderilmeli ve olay açığa çıkartılmalı. Gerçek böyle ortaya çıkar. Bizler Samandağ’da halkın huzurunu kaçıracak bu tür faaliyetlere karşıyız” diye konuştu.

Cumhuriyet / Akın Bodur - 31 Mayıs 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.