Aleviler, "Hakarete Sessiz Kalan" Star TV'yi Protesto Etti

Aleviler, "Hakarete Sessiz Kalan" Star TV'yi Protesto Etti

Aleviler, "Hakarete Sessiz Kalan" Star TV'yi Protesto Etti "Kızılbaş" kelimesinin canlı yayında hakaret olarak kullanılması ardından...

A+A-

Aleviler, "Hakarete Sessiz Kalan" Star TV'yi Protesto EttiAleviler, "Hakarete Sessiz Kalan" Star TV'yi Protesto Etti

"Kızılbaş" kelimesinin canlı yayında hakaret olarak kullanılması ardından Alevi dernekleri Star Tv'yi protesto ediyor. Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan Kenanoğlu yapılan yanlışın düzeltilmesini talep ediyor.

Star TV'de yayınlanan "Zuhal Topal' la İzdivaç" programında Alevilere hakaret edildiğini söyleyen Alevi dernekleri, bugün İkitelli'de bulunan Doğan Medya Center önüne siyah çelenk bırakıp basın açıklaması yaptılar.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu yaptığı yazılı açıklamada "Televizyon ekranları ve gazete köşeleri Alevilere hakaret yerleri değildir" dedi. Savcılarını ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yetkililerini yaptırım uygulamaya çağırdı.

"Bıktık hakarete uğramaktan"

"Kızılbaşız, Aleviyiz" diyen Kenanoğlu, Star TV'den Kızılbaş Alevi toplumunun tanıtımını ve hakaretin düzeltilmesi için yayın yapılmasını talep etti.

"Kızılbaş Aleviliğin bilindiği, konuşulduğu, açılımlara saçılımlara sahne olduğumuz bu günlerde canlı yayında böyle bir hakarete maruz kalmamız kabul edilemez. Bu tür iftira ve hakaretlerden bıktık.  Milyonlarca izleyicinin gözleri önünde bu tür sözleri söyleyenlere tepki verilmesinden, hadlerinin bildirilmemesinden bıktık.. Biz insanlığın yaşayabileceği en ağır hakarete maruz kalıyoruz, gereği yapılmıyor. Gaf denilip geçilmesi bizleri çileden çıkartıyor. Alevi toplumuna yönelik saldırılar artıyor."

Kenanoğlu Sabah köşe yazarı Emre Aköz'e de tepki gösterdi. Aköz bir yazısında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) yaşanan krizde Alevilerin parmağı olduğunu iddia etmişti. Kenanoğlu  "Aköz' ün söyledikleri ve bizleri suçlaması akabinde böyle bir olayın gelişmesi, bundan sonrası için bizleri endişelendiriyor" dedi.

"Ben kızılbaş mıyım?"

Önceki gün Star Tv'de yayınlanan "Zuhal Topal'la İzdivaç" adlı "evlilik progamı"na evlenmek için katılan 80 yaşlarındaki Rahmi isimli kişi 40'lı yaşlarda bir kişinin kendisiyle evlenmek istediğini söyledi ve program sunucusunun "Sen 42 yaşındaki bir kadına nasıl hayır diyorsun?" diye sorması üzerine "Ben Kızılbaş mıyım?" yanıtını verdi.

Reklam kesintisi sonrası "Konuğumuzun ağzından çıkan yanlış sözden dolayı seyircilerimizden özür diliyoruz" diyen bir altyazı koyuldu ve sunucu Topal, "Canlı yayın bu, istemeden insanlar ağzından bazı yanlış şeyler kaçırabiliyor. Onun yaşlılığına ve heyecanına verelim. Onun adına özür diliyorum. Kendisi de özür diliyor. Seyircilerimiz haklarını helal etsinler... Böyle bir hata oldu. Rahmi Bey de çok üzüldü. Haklarınızı helal edin diyorum ve özür diliyoruz" dedi.

İkinci Güner Ümit vakası

Star TV'de 1995'te "Turnike" adlı programın sunuculuğunu yapan Güner Ümit de, programın hamile kılığındaki hosteslerinden birinin "bebek kimden" sorusuna "babamdan" karşılığını vermesi üzerine "sen kızılbaş mısın?" diyerek benzer şekilde Alevilere hakaret etmişti.  Ümit ve Star TV o dönemde de uzun bir süre protesto edilmişti. (EZÖ)

İstanbul - BİA Haber Merkezi - 27 Ağustos 2009, Perşembe

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.