Aleviler 'hayır' dedi

Aleviler 'hayır' dedi

Aleviler 'hayır' dedi AKP İstanbul Milletvekili ve Erdoğan'ın Alevilerle ilişkilerden sorumlu danışmanı Reha Çamuroğlu'nun girişimiyle...

A+A-

Aleviler 'hayır' dedi

Aleviler 'hayır' dedi

AKP İstanbul Milletvekili ve Erdoğan'ın Alevilerle ilişkilerden sorumlu danışmanı Reha Çamuroğlu'nun girişimiyle yarın yapılacak olan iftar yemeğine kamuoyunda bilinen köklü Alevi kurumları katılmıyor. İftar yemeğine mazisi birkaç ayı geçmeyen ve kamuoyunda ismini kimsenin bilmediği paravan örgütler katılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'la Aleviler arasındaki buzları eritme amacıyla 11 Ocak 2008 Cuma akşamı Ankara Bilkent Oteli Sakarya Salonu'nda verilecek iftar yemeği, AKP'nin beklentilerini karşılamaktan uzak kalacak. Büyük umutlarla aylardır üzerinde çalışılan ve propagandası yapılan, Alevi kurumlarının yöneticilerini ikna etmek için aracı üstüne aracı konulan iftar davetine, kamuoyunca bilinen köklü Alevi kurumlarından hiçbiri katılmıyor. İftar yemeğine katılacağı bilinen örgütlerin hepsinin ortak özelliği, adı bilinmeyen, hiçbir faaliyeti olmayan tabela örgütleri olması. Bu kurumların bir başka ortak özelliği ise mazilerinin eskiye dayanmaması. Birçoğunun kuruluş tarihi birkaç ayı geçmiyor.

AKP'den milletvekili seçilmesinden sonra Alevilerle ilişkilerden sorumlu danışmanlık görevine getirilen Reha Çamuroğlu , ilk iş olarak Başbakan'ın Alevilerle iftar yapması projesini ortaya attı. Ancak bu projeye Aleviler çok şaşırdı. Zira bugüne kadar Alevilerde ortak iftar açma ve birbirlerine iftar yemeği verilmesi geleneklerinde olmayan bir durumdu.

İmam Hüseyin 'in Muharrem Orucu'nun 10. günü şehit edilmesi nedeniyle Muharrem ayını matem ayı olarak tanımlayan ve oruç süresince kendi evlerinde mütevazı sofralar kuran Alevilerin, Başbakan'la iftar açması tepkilere neden oldu. Önce bu iftarın Başbakan tarafından verileceği açıklanmış daha sonra tepkiler gelince ev sahipliğini Çamuroğlu'nun yakın ilişkide olduğu Abdal Musa Vakfı üstlenmişti. Abdal Musa Vakfı, üç yıl önce Cem Vakfı tarafından Antalya'nın Elmalı ilçesi Tekke köyünde yıllardan beri faaliyet gösteren ve Abdal Musa Törenleri'ni düzenleyen Abdal Musa Derneği'ne alternatif olarak kurdurulmuştu. Yöneticileri arasında Cem Vakfı eski yöneticilerinden Ertuğrul Aslan 'ın bulunduğu vakfın, Alternatif Abdal Musa Törenleri düzenlemenin ötesinde bir faaliyeti bulunmuyor.

Bir süre sonra Cem Vakfı ile ihtilafa düşen Ertuğrul Aslan, milletvekili seçilen Reha Çamuroğlu aracılığı ile AKP'ye yanaştı. Yıldırım Aktuna 'nın devlet bakanı olduğu dönemde Emlak Konut'a yönetim kurulu üyesi olarak atanan Ertuğrul Aslan, Çamuroğlu'nun önerisiyle iftar yemeğine kendi vakfının ev sahibi olmasını kabul etti. Alevi örgütlerine davet de Aslan tarafından yapıldı. Ancak iftar yemeğine ev sahipliği Abdal Musa Vakfı'nı da ikiye böldü. Vakıf üyelerinin bir kısmı yemeğe katılmama kararı alırken Aslan'ın da aralarında bulunduğu diğer grup, yemeği verme kararında direndi.

Yemeğe katılacağı açıklanan Ateştuğla Cemevi de yine bir tepki örgütlenmesi olarak birkaç ay önce kuruldu. Daha önce Bağcılar Cemevi'nde dedelik yapan Baki Güngör 'ün işten kovulması üzerine Bağcılar Cemevi'ne alternatif olarak kuruldu. Ehli Beyt Derneği de birkaç ay önce kurulan derneklerden. Alevi örgütleri, yemeğe katılımın yüksek görünmesi amacıyla AKP'nin son iki günü değerlendirerek birkaç dernek daha kurdurtabileceği endişesini taşıyor.

Şu ana kadar iftar davetine katılıp katılmama konusunda görüş bildirmeyen Eskişehir Sücaattin Veli Derneği ile Malatya Hacı Bektaş Derneği'nin de son anda yemeğe katılabileceği Alevi kesiminde sürpriz karşılanmıyor.

Çamuroğlu Alevileri birleştirdi

Bugüne kadar birbirleriyle ihtilaflı olan ve hemen hemen hiçbir konuda ortak bir refleks göstermeyen Alevi örgütleri, Reha Çamuroğlu'nun Alevilerle yakınlaşma projeleri sayesinde birleşti. Gerek ideolojik gerekse Aleviliğe yaklaşım açısından aralarında önemli farklılıklar bulunan örgütler, ilk kez Alevi açılımı ve iftar yemeği nedeniyle benzer bir yaklaşım sergiledi. Aralarında Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu ve bağlı kurumlar ile Cem Vakfı, Karacaahmet Sultan Derneği, Şahkulu Sultan Vakfı, Hubyar Vakfı, Erikli Baba, Garip Dede ve Ehli Beyt Vakfı'nın bulunduğu Alevi örgütleri, yemek davetine katılmayacaklarını açıklayarak aynı safta yer aldılar.

İFTAR YEMEĞİNE KATILMAYI REDDETTİLER

Şahkulu Sultan Vakfı, Karacaahmet Sultan Derneği, Karacaahmet Sultan Vakfı, Hubyar Vakfı, Hubyar Sultan Derneği, Alevi Birlikleri Federasyonu, Cem Vakfı, Pir Sultan Abdal Dernekleri, Hacı Bektaş Anadolu Vakfı, Hacı Bektaş Dernekleri, Erikli Baba Derneği, Garip Dede Derneği, Kartal Cemevi, Bağcılar Cemevi, Ankara Hacıbektaş Derneği, Gazi Cemevi, Okmeydanı Cemevi, Sarıgazi Cemevi, Hıdır Abdal Sultan Derneği, Cura Baba Derneği, Şah İsmail Hatayi Derneği, AKKAV, Hamza Baba Derneği, Alevi Araştırmaları Merkezi, Hüseyin Gazi Derneği, Ehlibeyt Vakfı, Abdal Musa Derneği, İmam Zeynel Abidin Derneği, Cemevleri Yaptırma Derneği, Alevi-Bektaşi Derneği.

MİYASE İLKNUR
Cumhuriyet - 10.01.2008 - AHA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.