Aleviler 'Hızır Paşa Sofrası'na oturmayacak

Aleviler 'Hızır Paşa Sofrası'na oturmayacak

Aleviler 'Hızır Paşa Sofrası'na oturmayacak Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, bu akşam saat 17.00’de Feshane’de...

A+A-

Aleviler 'Hızır Paşa Sofrası'na oturmayacak Aleviler 'Hızır Paşa Sofrası'na oturmayacak

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, bu akşam saat 17.00’de Feshane’de yapılacak muharrem ayı iftar yemeğine katılmayacaklarını açıkladı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, bu akşam saat 17.00’de Feshane’de yapılacak muharrem ayı iftar yemeğine katılmayacaklarını açıkladı. Alevi geleneklerinde olmayan iftara, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. İftar bu yıl Alevi kökenli AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun girişimiyle Abdal Musa Dergahı tarafından yapılıyor.

ABF temsilcileri, Alevilerin kutsal ayı olan muharrem ayı vesilesiyle AKP tarafından verilen iftar yemeğine tepki göstererek konuya ilişkin bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Taxim Hill Otel’de yapılan toplantıya, ABF Genel Başkanı Ali Balkız, İstanbul Pir Sultan Abdal Derneği ile çeşitli Alevi Dernekleri temsilcileri katıldı. ABF adına açıklama yapan Balkız, Alevilerin 9 Kasım 2008 tarihinde Ankara’da gerçekleştirdikleri miting ile hükümete taleplerini ilettiklerini belirtti.

‘Alevi geleneğinde şov yok’

Mitingde haklarını ve demokrasi taleplerini dile getirdiklerini ifade eden Balkız, “Oysa Cem Vakfı, Dolmabahçe’de Başbakan ile görüşmesinde, genel bütçeden Alevilere pay istedi. Din dersi zorunlu olsa da olur dedi. Cemevlerinin yapımı için maddi destek istedi. Görülüyor ki İzzettin Doğan ile aramızda epeyce fark var. AKP ve CEM Vakfı bu konuda anlaşmış görünüyor. Birbirlerine misafirliğe gidip geliyorlar. Yarın da ‘muharrem iftarında buluşacaklar” diyen Balkız şöyle konuştu: “Alevi geleneğinde, 12 İmam Matem Orucunda, böylesi şölen, şov yoktur diye, bir yıl süreyle seslenmiştik. Nitekim Cem Vakfı da ikna olmuş ve geçen yılki ‘muharrem iftarına gitmemişti. Demek ki bu sene bu konuda da anlaşmaya vardılar.” Laikliğe karşı mücadelenin odağı haline gelen AKP’nin Cem Vakfı’nı da yanında sürüklediğini belirten Balkız, İzzettin Doğan’ın kendine gelmesi gerektiğini vurguladı. ‘Alevi İslam’ denilen şeyin aslında ‘ılımlı İslam’ olduğuna dikkat çeken Balkız, ‘İftar Sofrası’nın ‘Hızır Paşa Sofrası’ olduğunu belirtti.

(İstanbul/EVRENSEL) - 07.01.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.